Ágnes
-5 °C
2 °C

Tölgyessy Péter: Nincs igény a forradalomra

2006.09.18. 14:14
A Fidesz egyelőre nem biztos benne, hogy Orbán Viktort követné-e a többség a "forradalmi" úton, ezért nem tesznek konkrét lépéseket az Elkúrtuk-beszéd után - mondta Tölgyessy Péter az Indexnek hétfőn. A politikai elemző szerint a hazugságprobléma lényege, hogy az emberek még mindig azt hiszik, sokkal több járna nekik, mint amennyit kapnak.

Még nem dőlt el, milyen következményei lesznek az őszödi Gyurcsány-beszéd kiszivárogatásának - nyilatkozta az Indexnek Tölgyessy Péter. A politikai elemző kifejtette: ebben a pillanatban csak annyi bizonyos, hogy mindkét oldal legeltökéltebb hívei megerősödhetnek korábbi meggyőződésükben, jóllehet, a baloldalt megrendíthette az ötvenhatos mondatok - hazudtunk reggel, délben, este - felidézése.

Lengyel modell


Tölgyessy: folytatódik a hideg polgárháború
Tölgyessy úgy látja, a miniszterelnök elvileg akár meg is erősödhet offenzív fellépésével. Áttörve az évtizedes hazugságspirált, javíthatja politikája támogatottságát. Ám szavahihetősége tartósan odalett. Kormányzása - másik szélső lehetőségként - káoszba is fordulhat. A jobboldal stratégiája hetek óta világos: elsöprő helyi választási győzelmével igyekszik kikényszeríteni a megszorítások visszavonását és Gyurcsány Ferenc leváltását, majd a szocialisták felszalámizásával előrehozott választáson megkísérel visszatérni a hatalomba. A lengyel modellt követve nemzeti radikális forradalommal megpróbálja tartósan szétzilálni a teljes baloldalt.

Felvetésünkre, hogy a történtek mennyiben befolyásolhatják azt az általa tavasszal felvázolt esélyt, miszerint a szocialista kormányfő lehet az, aki a demokratikus átmenet utáni Magyarországot, akár több parlamenti cikluson át, végleges rendszerré szervezi, Tölgyessy Péter most azt válaszolta: sok múlik azon, hogy a közvéleményben hogyan csapódnak le a történtek. Ismét megmutatkozik: milyen is valójában a magyar társadalom. Egyelőre úgy tűnik, nincs igény a forradalomra - magyarázta.

Tanácstalan Fidesz

Ez lehet az oka a Fidesz tanácstalanságának is. Eddig radikális eszközökről beszéltek, most azonban, amikor itt lenne az alkalom a kemény fellépésre, halogatják a döntést. Orbán Viktor szavára több százezren vonulnának az utcára, ám a Fidesz elnöke nem lehet bizonyos abban, hogy ezen az úton követi a választók nagyobbik fele. A kormány parlamenti többsége szilárd. A koalíciós pártok csak magukat buktathatják meg. Fölöttébb valószínűtlen, hogy néhány hónappal a fölényesen megnyert választások után a szocialisták könnyedén átadnák a hatalmat. Tölgyessy Péter emlékeztetett arra, hogy Antall József is a helyén maradhatott a taxisblokád idején. Tartós utcai megmozdulásokkal és polgári engedetlenséggel elméletileg ki lehetne kényszeríteni olyan helyzetet, amelyben a kormányfő pozíciója valóban tarthatatlanná válhat, ám a magyarok aligha vágynak ekkora felfordulásra - mondta az elemző.

Tölgyessy Péter szerint a legvalószínűbb, hogy minden eddiginél élesebben folytatódik a hideg polgárháború. Így pedig a hazugságspirálból sem igen lesz tartós kitörés. Már csak azért sem, mert sokan mindmáig azt hiszik, lényegesen jobb járna nekik, mint ahogyan élnek. Vagyis volta-képpen elvárják, hogy az elviselhetetlennek érzett valósággal szemben álmokat kínáljanak nekik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!