Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Jótékony toll, életmentő Medgyessy

2003.05.21. 09:10
Megtévesztő öltönyök, 7,8 millió forint bevétel a halódó roma rádiónak, egy káprázatos újságírói bravúr, Medgyessy Péter sehol sem publikált szituációs vicce. Az Index riporterei a helyszínen izgulták végig, hogy ki ad százezreket, netán milliókat azért a Waterman tollért, amellyel Kovács külügyminiszter aláírta az EU társulási szerződést. A licitet a Polgár Galéria árverezőtermében tartották.
Ki lehet az, aki megvesz egy tollat legalább félmillió forintért a Rádió C javára? Hogyan szerepel Medgyessy miniszterelnök egy árverezőházban? Mi az a különös dudor Kovács pártelnök-külügyminiszter zakójának elején? Az Index társasági riporterei kérdésekkel telve osontak be a Polgár Galéria Váci utcai árverezőtermébe.

Találkozás egy kifakult sztárral

Tekintse meg galériánkat
A decens komódok és vitrinek között néhány koránkelő árverési törzsvendég, egy műlégykötő bajnok, néhány újságíró és sok biztonsági ember kalandozik. Megállapítjuk, hogy a kormányfő korszerű öltönyt viselő őrei sikeresen képviselhetnék Magyarországot bármelyik nagyköltségvetésű hollywoodi akciófilmben, aztán celebrityvadászatba kezdünk. Először Palotás "Hogyan Lehettem Valaha az Ország Második Legnépszerűbb Embere" János vállalkozó-politikus fut be. A legfiatalabb olvasók kedvéért: ő azzal az óriásplakátjával írta be a nevét a magyar vizuális kultúrába, amelynek fényképezése előtt nem vágott körmöt. Egyébként igazán fess ember, akinek nem lehetünk eléggé hálásak a csokornyakkendő melletti karakán kiállásáért.

Egy esélyes + Juszt

Olasz filmszínészre hajazó, dögös tojáshéjszín öltönyt, vörös inget és szolidan mintázott barna nyakkendőt viselő úr érkezik. Egymásra nézünk A.-val: ő fogja elvinni a Tollat.

Egyre gyűlik a tömeg. Juszt László vitorlázik be a terembe a hírességek jellegzetes pózában: a mobiltelefonja a füléhez nőve, tekintete a plafon irányában található semmibe mered. Látjuk még a hátsó sorokban üldögélő Forró Tamást és találgatjuk, vajon rámegy-e a Tollra.

Le van vajazva, ki veszi meg a Tollat? - kérdezem Kerényi Györgytől, a Rádió C főszerkesztőjétől, de ő azt mondja, fogalma sincs, hány licitálót érdekelhet az íróeszköz. A miniszterelnök egyik sajtósát is meginterjúvoljuk, de ő sem tud ilyesmiről. Azt viszont kiszivárogtatja, hogy több magánember is telefonon jelezte a Polgár Galériának, hogy egy-másfél milliót meg fog adni a Tollért.

Yuppik a kormányőrségben!

A tömegben mellénk sodródik a kormány egyébként szigorúan titkolt korszerűségének nyilvánvaló bizonyítéka, egy laza fekete bársonyzakóba és fáradt lila ingbe öltözött biztonsági őr, akit mindaddig kultúrsznob webmarketing-tanácsadónak néztem, amíg ki nem villant az adóvevő drótja a füle mögül. A juppik mindenütt ott vannak. A közönség egyre izgatottabb. A miniszterelnök késik. Fél órát, aztán Silvio Berlusconit megszégyenítő mosollyal befut Medgyessy Péter és Kovács László. Meg kell állapítanunk, hogy a kormányfő tökéletesen belőtte, hogyan kell öltözni egy ilyen, csöppet elegáns, eléggé társasági, de azért könnyed alkalomra. A külügyek őrén ugyanakkor határozottan lóg a zakó, bár a különös púp ezúttal nem jelentkezik a mellvarrás táján.

Egy megrázó jegyzőkönyv, csak Önöknek

Tekintse meg galériánkat
Az első sorokhoz vezető út közben Földes András konkrétan olyan újságírói bravúrt visz véghez, amilyent ebben a ciklusban még a világ egyetlen riportere sem: lejegyez egy miniszterelnöki viccet. A jegyzőkönyv:

F.A: (a kormányfő és a külügyminiszter mellett, a menetiránynak félig háttal haladva digitális fényképet igyekszik készíteni a díszvendégekről, rengeteg operatőr és fotóriporter gyűrűjében.)
Egy fotós: Vigyázz, mert mindjárt benne vagy a képben!
Medgyessy Péter: És a vitrinben is.
F.A.: (megáll, mintha villám sújtotta volna, így mégsem gyalogol bele háttal a XVIII. századi rokokó vitrinbe.)

Az üresen hagyott első sorba ül le a két politikus és Kerényi. Mindig is érdekelt, vajon mit mondanak egymásnak a politikusok, miközben a fotósok gyűrűjében elhelyezkednek a székeiken. Most megtudom. F.A., a mesterkém ugyanis kihallgatja, amint a vakuk villanásai közben expresszív mosolyt lövellő miniszterelnök azt mondja Kerényinek, hogy "azt hallottam, hogy el fog menni olyan másfél-kétmillióig. Az azért szép kis összeg."

Dadaista klip egy toleráns országban

A hiperbennfentes információ birtokában ámuljuk végig az árverést felvezető kisfilmet, amely ígéretesen korrekt expozíció után (Antall József és Jeszenszky Géza vastag paksamétákat szignálnak) váratlanul Medgyessy-beszédekből összeollózott dadaista kollázzsá változik. A szocialista rétor klipje a death-metál hallgatásához hasonló felfokozott érzést okoz - mondom magamban, amikor Kovács külügyminiszter a pódiumra lép és hírnevéhez képest kicsit szürke beszédet rittyent, amelyben szerencsésen kevésszer szerepel az európaunió szó, a jelentőség, a jelkép és a toll annál gyakrabban. A pártelnök olyanokat mond, hogy fontos, tisztességes, nemes célra, meg Rádió C, szűkös anyagi források, befogadó, toleráns ország és általános meglepetést keltve bejelenti, hogy a Külügyminisztérium árverésen kívül 4 milliót ad a Rádió C-nek, azért cserébe, hogy az népszerűsítse az EU-csatlakozást.

Aztán Polgár Árpád lép a pulpitus mögé, röviden bemutatja a Tollat, amellyel Kovács aláírta a társulási szerződést (Waterman Expert II., réz, kerámia, 23 karátos arany gyűrűzés), közli, hogy az árverezőház a Rádió C javára lemond a szokásos jutalékáról, majd boszorkányos reppeléssel elindítja a licitet 500 ezerről.

A filantróp közönség begerjed, van, aki tárcsáz, van aki szolidan, könyökből int, akad, aki lendületes jelentkezéssel ugrik százezret. Látom, hogy az egyik celebrity 1 millió 500-nál tárcsát emel. Két és hárommillió között nem telik el tíz másodperc. A harc két szereplősre zsugorodik Van egy úr valahol hátul - őt nem látom - és az előttem licitáló, borzas ősz gombafrizurát, vékony fémkeretes szemüveget, egyszerű világos zakót és nyakkendő nélküli világoskék inget viselő férfi, aki 3 millió 600-nél egy pillanatra megáll, hogy 3,8 millióval elvigye az írószerszámot. Nem, nem akarja elárulni a nevét.

Álszínész?

Polgár Árpád bejelenti, hogy a vendégek távoznak. A tojáshéjszín öltönyös olasz filmszínész mégsem vette meg - vonjuk le a következtetést, aztán a festmények és régiségek iránt érdeklődő kemény magot hátrahagyva mi is ellépünk.