Magdolna
19 °C
27 °C

Kitoloncolás közben meghalt egy kameruni menekült

2000.12.21. 16:46
Kitoloncolása közben meghalt a Ferihegyi repülőtéren egy kameruni menekült fiatalember. Bár a hivatalos álláspont szerint nincs idegenkezűségre utaló nyom, a Magyar Helsinki Bizottság feljelentést tett az ügyben bűncselekmény alapos gyanúja miatt.
A kameruni származású Ebune Christian Ekole két évvel ezelőtt érkezett Magyarországra jugoszláv embercsempészek közreműködésével. Magyarországra érkezve azonnal menedékjogért folyamodott. Politikai meggyőződése miatt üldözték hazájában, amit dokumentumokkal tudott bizonyítani. A menedékjog-kérelmet a hatóságok elutasították. Erről a Népszabadság számolt be.

,,Több mint gyanús"

,,A természetes halál több mint gyanús. A kommandósok nem szolid figurák. Valószínűleg meg akarták mutatni, hogy ki az úr a házban... Hát sikerült" - nyilatkozta lapunknak a feljelentést megszövegező Somogyi János ügyvéd, a Helsinki Bizottság Emberi Jogi Tanácsadó Irodájának vezetője. ,,Alapos a gyanú, hogy bűncselekmény áldozata lett a harmincéves fiatalember. Tudomásunk szerint tökéletes egészségnek örvendett" - tette még hozzá.

Az előzetes orvos szakértői vélemények szerint az elhunyt szívének két pitvara között lyuk tátongott. Keveredett a használt vér a friss, oxigénben gazdag vérrel. A korábban elvégzett orvosi vizsgálatok azonban semmi ilyen jellegű egészségkárosodást nem mutattak. ,,Mintegy 190 magas, száztíz kilogrammos profi ökölvívóhoz hasonló fizikumú fiatalemberről beszélünk, aki kicsattant az egészségtől" - mondta el az Indexnek Zeke László ügyvéd, aki a Helsinki Bizottság megbízásából vállalta a kameruni menekült férfi jogi képviseletét.

A jelentések szerint a fiatalembert megbilincselték, majd bevitték egy elhagyatott folyosóra a repülőtéren, hogy ,,ne zavarja az utasokat", ahol meghalt. ,,Valamilyen intézkedési hiba biztosan történt, hiszen a kiutasítás nem lepte meg a menekült kamerunit. Nyugodtan vette tudomásul, és kívülről tervezte folytatni a magyar menedékjogért vívott harcát" - informált továbbá Zeke.

Szakértői vélemény januárra

Az ügyvéd elmondása szerint Ekole nem tiltakozott. Valami más ellen tiltakozhatott, mikor kikísérték az elhagyatott folyosóra, ahol aztán ,,rosszul lett". A feljelentést megtevő Helsinki Bizottság ügyvédei abban bíznak, hogy a repülőtéri kamerák rögzítették az esetet. Mint azonban sejtették velük, a filmek akár államtitok kategóriába is eshetnek. A végleges szakértői vélemények január közepére várhatóak.