Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Tömegsírokat tárnának fel az újpesti rakparton

2004.03.18. 07:52
Imát mondott egy izraeli főrabbi az újpesti rakpart alá temetett világháborús áldozatokért. Egy szemtanú szerint a rakparton több száz embert, zsidókat és magyar katonaszökevényeket temettek a tömegsírokba 1944-ben a nyilasok. A Mechon Simon alapítvány fel akarja tárni a sírokat, mert nem tűrik tovább, hogy autók közlekedjenek fölöttük.
Az újpesti rakpart alatt a világháború több száz névtelen áldozatának teteme fekszik - írja a Magyar Hírlap. A halottakért Dov Rosenbaum Nadvurne, izraeli főrabbi mondott imát szerdán.

Az újpesti rakpart feltáratlan sírjai nemcsak zsidó halottak földi maradványait rejtik: egy szemtanú leírása szerint a nyilasok azokat is kivégezték 1944 utolsó hónapjaiban, akik magyar katonaszökevényeknek tűntek. Még honvéd egyenruhás áldozatokat is látott az akkor 12 éves kisfiú.

Árokba dobatták a halottakat

Dobrai Lajos, aki ma, 72 évesen, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen tanít, a Magyar Hírlap kérdésére felidézte, hogy a lipótvárosi utcákon kószálva társaival legalább hat-nyolc olyan csoportot látott, amelyeknek tagjait a nyilasok hajtották az utcán, majd menet közben, hátulról lelőtték. Többször előfordult, hogy a Szálasi-rendszer fegyveresei nekik, gyerekeknek parancsolták meg a hullák szállítását négykerekű kordékkal a Duna-partra - akkor találkozott a Szent István parktól a Vizafogóig húzódó, árokszerű tömegsírokkal. Addig hordták oda a különböző helyekről a tetemeket, amíg az árkok megteltek.

- Miért csak most, hatvan évvel a tragédia után meséli el a történteket? - kérdezte a Magyar Hírlap Dobrai Lajostól. Kiderült: csak a közelmúltban vált világossá a tanár számára, hogy a folyó mellett húzódó árkok titkairól eddig nem beszélt senki.

A Mechon Simon alapítvány létrehozója, Salamon Berkowitz kérte fel ezek után az izraeli főrabbit, hogy mondjon imát az ismeretlen áldozatokért.

Feltárnák

Salamon Berkowitz azt mondta a lapnak: nem nyugszanak addig, amíg a sírokat fel nem tárják, a holtakat pedig méltó pihenőhelyükre nem viszik. Berkowitz szerint megengedhetetlen, hogy autók közlekedjenek a sírok fölött. A Mechon Simon alapítványt a Honvédelmi Minisztérium is támogatásáról biztosította.