Judit
2 °C
7 °C

Mit csináltak a GYISM-ben Szilvásy emberei?

2008.09.26. 10:19
A Fővárosi Bíróság csütörtöki, nem jogerős ítéletében arra kötelezte az ügyben a GYISM jogutódjaként szereplő Önkormányzati Minisztériumot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a szerződéseket, amelyek alapján Szilvásy György jelenlegi titokminiszter, a GYISM akkori közigazgatási államtitkára két közvetlen munkatársát, Rákosi Ferencet és Alács Tibort a GYISM nem köztisztviselői, hanem szerződéses jogviszonyban foglalkoztatta annak idején.

Topolánszky Ákos, a GYISM-nek az Orbán-kormány alatt kinevezett, Jánosi György és Gyurcsány Ferenc sportminisztersége alatt is regnáló, 2003-ban menesztett drogügyi helyettes államtitkára tavaly a Zuschlag-üggyel kapcsolatban azt mondta a hvg.hu-nak, hogy Szilvásy György közigazgatási államtitkárként bevezette a pályázati pénzek elosztásának "előzsűrijét": közvetlen munkatársai, Rákosi Ferenc és Alács Tibor "a minisztérium legjobban fizetett politikai tanácsadóiként" szelektáltak a beérkezett pályázatok között.

Szilvásy György akkor az Indexnek nyilatkozva visszautasította az állítást, hogy politikai alapon osztottak volna pályázati pénzeket, a Topolánszky által megnevezett Rákosi és Alács pedig személyiségi jogi pert indított a volt helyettes államtitkár ellen, ez még most is folyik.

Topolánszky jogi képviselője, Schiffer András ügyvéd megpróbálta megszerezni a GYISM-jogutód Önkormányzati Minisztériumtól azokat a szerződéseket, amelyek alapján Rákosi és Alács valamiféle feladatokat látott el a GYISM-ben. A minisztérium elismerte a szerződések létét, azonban arra hivatkozva, hogy a 2002-es adatokra még nem vonatkozik az üvegzsebtörvény, illetve hogy ezek nem közérdekből nyilvános adatok, megtagadta nyilvánosságra hozatalukat.

"Mi viszont azt gondoltuk, hogy már az adatvédelmi törvény eredeti, 1992-es szövege alapján is nyilvános információkról van szó, hiszen teljesen mindegy, hogy egy minisztérium a Strabaggal vagy a Gipsz Jakab betéti társasággal köt szerződést tanácsadói feladatokra, az közérdekű adat" - mondta az Indexnek Schiffer, aki beperelte az Önkormányzati Minisztériumot Rákosi és Alács szerződéseiért.

Schiffer szerint ezek a személyek nyilvánvalóan a minisztérium feladatkörében eljárva végezték a dolgukat, ezért személyiségi jogaik nem korlátozhatják a minisztériumnak a feladat elvégzésére harmadik féllel kötött szerződése nyilvánosságát, mert a közhatalmi szerv hatáskörében eljáró személy ezzel összefüggő személyes adata nem korlátozhatja a közérdekű adat nyilvánosságát.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön teljes egészében helyt adott az ügyvéd érvelésének, és kötelezte az önkormányzati tárcát, hogy adja ki azt a szerződést vagy szerződéseket, amelyek alapján Rákosi és Alács az egykori GYISM-ben dolgoztak. Az ítélet nem jogerős, a minisztériumnak tizenöt napja van a fellebbezésre.

Alács Tibor és Rákosi Ferenc Szilvásy György régi bizalmi emberei. 2006-os interjújában Szilvásy azt mondta, hogy a nyolcvanas évek közepe, a KISZ óta együtt mozognak, nem volt olyan munkahelye, ahol ne dolgozott volna együtt velük. Az interjú készítése idején Szilvásy kancelláriaminiszter volt, Rákosi és Alács pedig éppen a MEH-hez igazolt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?