István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Mit csináltak a GYISM-ben Szilvásy emberei?

2008.09.26. 10:19
A Fővárosi Bíróság csütörtöki, nem jogerős ítéletében arra kötelezte az ügyben a GYISM jogutódjaként szereplő Önkormányzati Minisztériumot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a szerződéseket, amelyek alapján Szilvásy György jelenlegi titokminiszter, a GYISM akkori közigazgatási államtitkára két közvetlen munkatársát, Rákosi Ferencet és Alács Tibort a GYISM nem köztisztviselői, hanem szerződéses jogviszonyban foglalkoztatta annak idején.

Topolánszky Ákos, a GYISM-nek az Orbán-kormány alatt kinevezett, Jánosi György és Gyurcsány Ferenc sportminisztersége alatt is regnáló, 2003-ban menesztett drogügyi helyettes államtitkára tavaly a Zuschlag-üggyel kapcsolatban azt mondta a hvg.hu-nak, hogy Szilvásy György közigazgatási államtitkárként bevezette a pályázati pénzek elosztásának "előzsűrijét": közvetlen munkatársai, Rákosi Ferenc és Alács Tibor "a minisztérium legjobban fizetett politikai tanácsadóiként" szelektáltak a beérkezett pályázatok között.

Szilvásy György akkor az Indexnek nyilatkozva visszautasította az állítást, hogy politikai alapon osztottak volna pályázati pénzeket, a Topolánszky által megnevezett Rákosi és Alács pedig személyiségi jogi pert indított a volt helyettes államtitkár ellen, ez még most is folyik.

Topolánszky jogi képviselője, Schiffer András ügyvéd megpróbálta megszerezni a GYISM-jogutód Önkormányzati Minisztériumtól azokat a szerződéseket, amelyek alapján Rákosi és Alács valamiféle feladatokat látott el a GYISM-ben. A minisztérium elismerte a szerződések létét, azonban arra hivatkozva, hogy a 2002-es adatokra még nem vonatkozik az üvegzsebtörvény, illetve hogy ezek nem közérdekből nyilvános adatok, megtagadta nyilvánosságra hozatalukat.

"Mi viszont azt gondoltuk, hogy már az adatvédelmi törvény eredeti, 1992-es szövege alapján is nyilvános információkról van szó, hiszen teljesen mindegy, hogy egy minisztérium a Strabaggal vagy a Gipsz Jakab betéti társasággal köt szerződést tanácsadói feladatokra, az közérdekű adat" - mondta az Indexnek Schiffer, aki beperelte az Önkormányzati Minisztériumot Rákosi és Alács szerződéseiért.

Schiffer szerint ezek a személyek nyilvánvalóan a minisztérium feladatkörében eljárva végezték a dolgukat, ezért személyiségi jogaik nem korlátozhatják a minisztériumnak a feladat elvégzésére harmadik féllel kötött szerződése nyilvánosságát, mert a közhatalmi szerv hatáskörében eljáró személy ezzel összefüggő személyes adata nem korlátozhatja a közérdekű adat nyilvánosságát.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön teljes egészében helyt adott az ügyvéd érvelésének, és kötelezte az önkormányzati tárcát, hogy adja ki azt a szerződést vagy szerződéseket, amelyek alapján Rákosi és Alács az egykori GYISM-ben dolgoztak. Az ítélet nem jogerős, a minisztériumnak tizenöt napja van a fellebbezésre.

Alács Tibor és Rákosi Ferenc Szilvásy György régi bizalmi emberei. 2006-os interjújában Szilvásy azt mondta, hogy a nyolcvanas évek közepe, a KISZ óta együtt mozognak, nem volt olyan munkahelye, ahol ne dolgozott volna együtt velük. Az interjú készítése idején Szilvásy kancelláriaminiszter volt, Rákosi és Alács pedig éppen a MEH-hez igazolt.