Politikai döntést hozhat az OVB

2002.04.25. 15:09
A törvény pontosan leírja, hogy mi töredékszavazat és mi nem. Ezek alapján semmi ok nincs arra, hogy újraszámolják a tördékszavazatokat - véli Kolláth György alkotmányjogász. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint 'jogi gengszterizmus, hogy az OVB nem utasította el azt az első ránézésre is jogi nonszensznek tűnő beadványt, amely megkérdőjelezi az SZDSZ listás mandátumainak számát. Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke nem érti az ügy körül kialakult hisztériát. Medgyessy Péter szerint nem lehet megkérdőjelezni a többség akaratát.
- Arcátlan politikai blöff - reagált Kolláth György alkotmányjogász arra az állampolgári beadványra, amely szerint nem lehetne figyelembe venni a töredék szavazatok számlásánál a második fordulóban visszalépett képviselőkre korábban leadott szavazatokat. A törvény ugyanis világosan leírja mi számít töredékszavazatnak és mi nem. Az állampolgár levelében a választási törvény egy részére hivatkozik és közben úgy tesz, mintha nem létezne az a rendelkezés, amely pontosan megmondja, hogy mi nem minősül töredékszavazatnak - az alkotmányjogász véleménye szerint.

Válaszlevél kellene, nem állásfoglalás

Ezek alapján nincs ok a töredékszavazatok újraszámlálására és az országos listán kiadott mandátumok újra osztására - véli Kolláth György. Állampolgári levélről lévén szó egyébként sem kellene az OVB-nek kellene állást foglalnia, azt a választási irodának kellene megválaszolnia. - Az Alkotmánybíróságtól sem kérhet jogértelmezést egy joghallgató - érvel Kolláth György.

Kolláth György szerint a beadvánnyal ellentétben nem volt olyan törvénymódosítás 1998-ban, amely alapján megalapozott lehet az állampolgári észrevétel. Ráadásul a második forduló visszalépései adják a többpártrendszer lényegét. Ilyen a rendszer, amiben még csak jogi hiba sincs. Ennek köszönhetően tudott nyerni négy évvel ezelőtt a Fidesz - tette hozzá. Ha az idei választás nem legitim, akkor a 98-as választás sincs. Ez nem más mint, hezitálás a hatalom átadása kapcsán - Kolláth szerint.

Baráti beszélgetésen elfogyott az ellenérv

Mindez előzménye egy baráti beszélgetés kapcsán megfogalmazott és az OVB-hez megküldött levél. Egy kiskunhalasi állampolgár ugyanis a választási műsorokat nézve arra lett figyelmes, hogy az általa becsültnél jóval magasabb szavazatszámokat ismertettek. Rögtön tájékozódott az első forduló eredményei felől és arra a következtetésre jutott, hogy olyan képviselőkre leadott szavazatokat is figyelembe vettek a töredékszavazatok szempontjából, akik visszaléptek a második fordulóban.

A baráti társaságban ekkor vita bontakozott ki arról, hogy ez rendjén lévő vagy dolog vagy sem, majd ellenérv nélkül győzött az az álláspont, amely szerint nem. Merthogy a választási törvény szerint a visszalépett képviselő elveszti valamennyi jelöltségéből eredő jogát, azaz nem képviselő. Ha pedig nem képviselő, akkor nem kerülhetnek fel az országos kompenzációs listára azok a szavazatok sem, amelyeket ő kapott - érvel a beadványozó. Mivel a baráti körben ellenérv nélkül marad ez az álláspont, az állampolgár az OVB-től kér állásfoglalást az ügyben.

Az SZDSZ országos listás mandátumait venné el

Azaz valójában arról van szó, hogy a beadvány logikája szerint újra kellene számolni a töredékszavazatokat, abból ki kellene hagyni a visszalépett jelöltekre leadott szavazatokat. Vagyis e szerint az SZDSZ elvesztené az országos listán szerzett mandátumait, így pedig a választás végeredménye is megfordulhat.

A testület tegnapi ülésén az SZDSZ-es és MSZP-s jelölt kérése ellenére nem tárgyalták meg a kérdést, csupán arról döntöttek, hogy erről majd később döntenek.

Kuncze szerint jogi nonszensz

"Jogi gengszterizmusnak" tartja az SZDSZ elnöke, hogy az OVB szerdai ülésén nem utasította el azt a szerinte első ránézésre is jogi nonszensznek tűnő beadványt, amely megkérdőjelezi az SZDSZ listás mandátumainak számát. Kuncze Gábor sajtótájékoztatóján leszögezte: tűrhetetlen, hogy az Országos Választási Bizottság elhalasztotta a döntést a beadványról. - Az OVB többsége ezzel a politika játékszerévé vált, és lépésével fenntartja, illetve fokozza a közjogi bizonytalanságot és megingatja a választásokba, illetve a jogállamiságba vetett hitet - tette hozzá az SZDSZ elnöke.

Medgyessy szerint nem lehet megkérdőjelezni a többség akaratát

- Nincs ok az aggodalomra - hangsúlyozta Medgyessy Péter az MSZP és az SZDSZ koalíciós megbeszélését követően tartott sajtótájékoztatón. A szocialista miniszterelnök jelölt szerint a többség akarata nem kérdőjelezhető meg. Úgy vélte, nem lehet minden kérdést újra megnyitva a stabilitást és az ország tekintélyét veszélyeztetni. A politikus felszólította a Fideszt és a hozzá közel álló személyeket, hagyják abba azt a tevékenységet, amely akadályozza a választásokat követően a normális hétköznapokhoz való visszatérést. Medgyessy Péter szerint az OVB-nek is a helyzet magaslatára kell kerülnie: nem lehet időt húznia és bizonytalanságot okoznia. Emellett az MSZP csatlakozott az SZDSZ javaslatához vagyis ahhoz, hogy az OVB haladéktalanul üljön össze és tárgyalja meg ezt az ügyet.

Deutsch nem érti a kialakult hisztériát

Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke útszélinek minősítette Kuncze Gábor megnyilatkozását az OVB munkájával kapcsolatosan. Az OVB is a demokratikus intézményrendszer része így annak munkáját, döntéseit tiszteletben kell tartani. - Minden ilyen, a demokratikus intézményrendszert érő támadás a polgárok és a családok biztonságát veszélyezteti - fogalmazott Deutsch Tamás. A politikus érdemben nem kívánt foglalkozni a választási bizottság előtt fekvő beadvánnyal, ám megjegyezte: nem érti az ügy körüli hisztériát, hiszen még ha minden fórum is helyt adna a felvetésnek akkor sem változna meg a parlamenti többség.

Az OVB döntsei ellen egyébként a Legfelsőbb Bírósághoz lehet jogorvoslatért fordulni. Amennyiben a testület állásfoglalást hoz - ami rá nézve kötelező erejű - azt csupán az Alkotmánybíróság előtt lehet megtámadni. Arra vonatkozóan pedig nincs határidő, hogy meddig kell azt eldönteni.  • Tippek
  • Lakáshitel