Torgyánt feljelentette egy MSZP-s képviselő

2000.04.11. 15:45
Hivatali visszaélés és más bűncselekmények alapos gyanújára hivatkozva feljelentést tett Torgyán József földművelésügyi miniszter ellen a Budapesti Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Osztályán Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő. Torgyán válaszul bejelentette, hogy ő is feljelentést tesz Szanyi ellen.

Szanyi Tibor szerint a Torgyán vezette minisztérium közpénzeket utalt ki egy kisgazda képviselőnek
Szanyi hétfői keltezésű feljelentésében egyrészt azért kéri a büntetőeljárás megindítását a tárcavezető ellen, mert a kisgazda pártelnök által vezetett minisztérium szerinte "1999. júniusa óta több jogcímen legkevesebb 500 millió közpénzt utalt ki párttársa, Balogh Gyula, az FKGP országgyűlési képviselőcsoportja tagjának, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökének kisebbségi tulajdonában lévő Cserfood Kft. nevű konzervüzem részére".
Torgyán feljelenti Szanyit

Torgyán József feljelenti az ellene hivatali visszaélés és más bűncselekmények alapos gyanújára hivatkozva feljelentést tett Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselőt. - Úgy gondolom, hogy Szanyi képviselő úr felsorolta a Büntető törvénykönyv szinte valamennyi létező szakaszát, én csak egyet fogok megjelölni abban a feljelentésben, amit én teszek Szanyi Tiborral szemben, hamis vád bűntette miatt - reagált az ellene benyújtott feljelentés hírére a miniszter. - Nem tudok arról nyilatkozni, hogy a sok ezer, bizottság által elbírált pályázatból Szanyi Tibor mit tart helyesnek és mit nem - mondta Torgyán József.

A szocialista képviselő szerint ezzel párhuzamosan az időközi parlamenti választáson az FKGP jelöltjeként induló Lengyel János által vezetett Vépisz szövetkezet 480 millió forintos támogatást kapott. ,,A 2000. februárjától induló választási kampányban a Cserfood Kft. ingyen konzervcsomagokat osztogatott a választóknak, nyilván a magyar állampolgárok pénzéből" - áll a beadványban.

Feljelentésében Szanyi Tibor kijelenti, hogy a fentiek alapján fennáll a hivatali visszaélés bűntettének, valamint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés vétségének alapos gyanúja.

Szanyi Tibor szerint hivatali visszaélés bűntettének és a választás rendje elleni bűntett elkövetésének alapos gyanúját kelti az, hogy a kisgazdák szabolcsi elnöke levélben kérte a fehérgyarmati választókerület polgármestereitől az FKGP-jelölt támogatását, mire a polgármesterek - attól tartva, hogy ha nem szervezik meg a kisgazda jelölt megszavaztatását, falujuk elesik a vidék - és agrártámogatásoktól - "hűségnyilatkozatot" tettek az FKGP mellett.

Az MSZP-s képviselő hivatali visszaélés, befolyással való üzérkedés és az egyesülési és gyülekezési szabadság megsértése bűntettének alapos gyanúját látja abban, hogy Torgyán József a tervezett agrárdemonstrációval kapcsolatban március 21-én az Országgyűlésben, majd 23-án a Napkeltében az alábbi kijelentéseket tette a feljelentés szövege szerint: "Ha pénzt akarnak, akkor csak a markukat tarthatják, de nem demonstrálhatnak! Ha demonstrálnak, egyetlenegyegy fillért sem fognak kapni - ezt én garantálom önöknek!"

- E kijelentéseivel egyszersmind azt is kinyilvánította, hogy aki nem demonstrál, az tőle (értsd: az adófizetők pénzéből) pénzt kaphat - olvasható Szanyi Tibor MSZP-s képviselő Torgyán József ellen tett feljelentésében.