Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Nincs nyomozás Torgyán ellen

2001.08.03. 15:06
Nem nyomoznak Torgyán József kisgazda pártelnök ellen - közölte a Legfőbb Ügyészség pénteken. Mint arról az Index is beszámolt, a pártelnök a csütörtöki vezetőségi ülésen értesüléseink szerint már arról beszélt, hogy várhatóan ősszel előzetes letartóztatásba helyezik. Torgyán közleményében erre úgy reagált: mindez a cikkek szerzőinek írói munkássága csupán.
Torgyán József
Az ügyészség nem nyomoz Torgyán József kisgazda pártelnök, volt földművelésügyi miniszter ellen - közölte a Legfőbb Ügyészség (LÜ) sajtóirodájának munkatársa az MTI-vel pénteken. Mint arról az Index hírt adott, értesüléseink szerint az FKGP országos vezetőségének csütörtöki ülésén Torgyán József arról szólt: nem tartja kizártnak, hogy Szabadi Béla volt földművelésügyi politikai államtitkárhoz hasonlóan előzetes letartóztatásba kerül.

A LÜ sajtóirodájának illetékese arra hívta fel a figyelmet: Torgyán József parlamenti képviselő, így ellene sem nyomozást, sem nyomozás-előkészítést nem lehet folytatni addig, amíg az Országgyűlés fel nem függeszti mentelmi jogát. Ezt azonban mindezidáig nem kérte a legfőbb ügyész.

Keller vizsgálódna
Keller László különösen indokoltnak tartja parlamenti vizsgálóbizottság felállítását a miniszterelnök felelősségének megállapítására azt követően, hogy megkapták az érintettektől a válaszokat az előzetes letartóztatásban lévő volt agrárminisztériumi államtitkár ügyével kapcsolatban július közepén feltett írásbeli kérdéseikre. Az MSZP-s politikus pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy elégedetlen a miniszterelnök, a kancelláriaminiszter és a legfőbb ügyész válaszaival, mert szerinte azok megkerülik a lényeget, illetve néhol a valóságot. A szocialisták szerint egyre világosabban kirajzolódik a kormányfő felelőssége az előzetesben lévő volt államtitkár ügyében, a válaszokból ugyanis az valószínűsíthető, hogy Orbán Viktor többször akart eljárást indítani Szabadi Béla ellen, de ezt Torgyán József akkori miniszter kérésére végül mégsem tette meg.

"Titkos nyomozásról nem célszerű hírt adni"

A sajtóiroda munkatársa elmondta: nincs tudomása arról, hogy például a korábban letartóztatott, jelenleg házi őrizetben lévő Székely Zoltán egykori kisgazda országgyűlési képviselőhöz hasonlóan Torgyán József ellen is titkos információgyűjtés folyna. Az ilyen jellegű ügyészi munkáról azonban természeténél fogva nem is lenne célszerű a sajtó útján tájékoztatást adni - fűzte hozzá.

Írói munkásság

Torgyán József lakonikus közleményben reagált a vezetőségi ülésről kiszivárgott információkra. Mint kifejti, az ülésről kizárólag a Duna TV-nek nyilatkozott péntek reggel. Minden, ami ezen a nyilatkozaton kívül a sajtóban megjelent, "az érintett orgánumok írói munkásságának körében értékelendők".