Mátyás
-6 °C
1 °C

Negyedmilliót fizethet Csurka Torgyánnak

2001.10.04. 16:43
Torgyán József országgyűlési képviselő, a Független Kisgazdapárt elnöke, volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter jogerősen személyiségi jogi pert nyert Csurka István országgyűlési képviselővel, a MIÉP elnökével szemben csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. Csurka védője Torgyán elmeállapotát vizsgálná.
A jogerős ítélet a Pesti Központi Kerületi Bíróság áprilisi elsőfokú döntésével egybehangzóan megállapította, hogy Csurka István jogsértő módon írta Torgyán Józsefről a Magyar Fórum című hetilap tavaly októberi számában, hogy "vagy elmebeteg, vagy külhatalom megbízottja", illetve, hogy "a holland gazdák betelepítése kapcsán minden szava hazugság". Ezért az Fővárosi Bíróság (FB) negyedmillió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére és az ítélet rendelkező részének a Magyar Fórumban történő megjelentetésére kötelezte Csurka Istvánt.

A védelem szerint az állítások azóta beigazolódtak

Az FB ítéletének szóbeli indoklásában rámutatott: bár a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos alapjog, és a közszereplőknek, különösen tevékenységükkel összefüggésben, másnál többet kell elviselniük egy nyilvános polémia során, a jelen perben sérelmezett kifejezésmód még egy kiélezett politikai vitában sem lehet megengedett. Az elsőfokú döntés ellen fellebbező Csurka István ügyvédje a csütörtöki tárgyaláson azzal érvelt: a kifogásolt állítások jelentős része beigazolódott az írás megjelenése óta eltelt egy év során.

Csurka védője a volt miniszter elmeállapotát vizsgálná

A MIÉP elnökének jogi képviselője fenntartotta azt az elsőfokú eljárásban már egyszer elutasított indítványát, hogy a bíróság rendeljen ki igazságügyi orvos szakértőt Torgyán József elmeállapotának vizsgálatára. Az ügyvéd a csütörtöki tárgyaláson sérelmezte továbbá, hogy a holland gazdák betelepítése ügyében a bíróság nem fogadta el a bizonyításra felajánlott tévéfelvételeket és parlamenti jegyzőkönyveket.