A tartalmas beszámoló

2000.05.15. 16:04
Elfogadta az Országgyűlés Területfejlesztési Bizottsága Torgyán József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter beszámolóját a minisztérium területfejlesztési tevékenységéről. Torgyán József kiemelte Magyarország érdemeit abban, hogy a környező országok közül nálunk fogadta el az EU a legtöbb pályázatot az agrárstruktúra és vidékfejlesztési célokat támogató SAPARD programra. Baráth Etele, a bizottság alelnöke a konkrét források megjelölését hiányolta, mire Torgyán elmondta, hogy a területfejlesztés anyagi forrásait nemcsak az általa vezetett tárca teremti elő, így ő csak a saját hatáskörébe tartozó pénzekkel tud elszámolni.
"Megköszönöm a miniszter úrnak a rendkívül kimerítő és tartalmas beszámolót"- nyitotta meg az ülést Balsay István, a Területfejlesztési Bizottság fideszes elnöke, méltatva eképp azt a beadványt, melyet Torgyán József minisztériuma készített a tárca elmúlt évi területfejlesztési tevékenységéről. Ezután a teremben maga a miniszter vette át a szót, a huszonkét oldalas dokumentum fontosabb elemeit kiemelendő.

Torgyán amint szót kapott, és illendően üdvözölte a bizottság tagjait, akiket látszólag nem villanyozott fel különösebben a miniszteri jelenlét, majd az előtte heverő dokumentum valamennyi vastagbetűs bekezdését felolvasta, miszerint fontos minisztériumi törekvés a régiók decentralizálása, melynek keretében a minisztereket nem köztisztviselők, hanem helyi politikusok képviselik ezentúl, megalakult hét regionális fejlesztési tanács, melyek élére a vezetőket is kinevezték, majd elbüszkélkedett azzal is, hogy Magyarország rendkívüli sikereket ért el az EU által meghirdetett agrárium felzárkóztató program, a SAPARD pályázatainak elnyerésében. Torgyán külön felhívta a figyelmet arra, hogy tárcája országgyűlési határozati javaslatot készít elő, melyet a kormány ősszel terjeszt az Országgyűlés elé, majd állt a kérdések elébe.

Az elsőt és egyetlent Baráth Etele, a bizottság alelnöke, tette fel, erősen hiányolva a konkrétan területfejlesztésre fordítandó anyagi források pontos miniszteri megnevezését, hiszen a költségvetésben a területfejlesztésre önállóan megjelenő mintegy húsz milliárd forint töredéke csak a különböző tárcáknál aprózódó, a célra fordított összegeknek, melyeket a miniszternek kellene összefogni és programokba rendszerezni. Az emeszpés alelnök szívesen hallott volna még a város - vidék közti partnerkapcsolat fejlesztésének stratégiai terveiről is, valamint arról, hogy a Széchenyi-tervben miért nem jelenik meg kellő mértékben a területfejlesztés.

Torgyán válaszában utalt arra, hogy évközi meghallgatáson vesz részt, tehát nem tud olyan kérdésekre választ adni, melyek csak a naptári év egy későbbi szakaszában aktualizálódnak, valamint arra, hogy a területfejlesztés anyagi forrásait nemcsak az általa vezetett tárca teremti elő, így ő csak a saját hatáskörébe tartozó pénzekkel tud elszámolni, közben pedig olyan szemmel nézett a merész ellenzékire, hogy csak na. Nem is akadt ezután olyan a teremben aki érdemben firtatott volna bármit is.

Néhány kérdés még elhangzott kisgazda politikusok szájából, melyeket Torgyán figyelmesen meghallgatott, nyugtázott, majd válaszolt is valamit rájuk, majd a bizottság a tartalmas és kimerítő beszámolót elfogadta.  • Csok