Erzsébet
1 °C
4 °C

50 méterről lehet majd kifütyülni Gyurcsányt

2007.10.26. 19:41
A kormány pénteki ülésén elfogadta a rendőrségi törvény tervezett módosításait. Ha a parlament is rábólint, akkor januártól 50 méteres biztonsági zónát keríthet el a rendőrség védett személyek és területek körül. Az ittas vezetőknek pedig azonnal elveszik a slusszkulcsát.

A kormány jóváhagyta és hamarosan a parlament elé viszi a rendőrségi törvény tervezett módosításait. A két legfontosabb újdonság a fontos emberekről és épületekről, illetve az ittas vezetőkről szól.

A javaslat szerint szerint 50 méteres biztonsági zónát lehet létrehozni védett személyek és területek körül. Eszerint tehát politikusokat és fontos hivatalokat az eddiginél könnyebben keríthetne el a rendőrség. Ugyanakkor a biztonsági zóna időtartamára is van szabályozás, amely jogorvoslati lehetőséget is biztosít, ha valakinek nem felel meg annak az időpontja.

Változna az igazoltatás szabálya is: eszerint a rendőrnek bármilyen iratot el kell fogadnia, ami alkalmas a személyazonosság megállapítására. A rendőrök azonosíthatóságát pedig az eddiginél részletesebben szabályoznák.

Az ittas vezetőknél megszűnik a rendőr mérlegelési joga: januártól ha egy sofőr szervezetében alkoholt találnak, akkor mindenképpen el kell venni tőle a jármű kulcsát.

Részletesebben szabályozzák azt is, hogy a rendőrök mikor készíthetnek kép- és hangfelvételeket, és azokat meddig lehet tárolni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?