István, Vajk
17 °C
34 °C

50 méterről lehet majd kifütyülni Gyurcsányt

2007.10.26. 19:41
A kormány pénteki ülésén elfogadta a rendőrségi törvény tervezett módosításait. Ha a parlament is rábólint, akkor januártól 50 méteres biztonsági zónát keríthet el a rendőrség védett személyek és területek körül. Az ittas vezetőknek pedig azonnal elveszik a slusszkulcsát.

A kormány jóváhagyta és hamarosan a parlament elé viszi a rendőrségi törvény tervezett módosításait. A két legfontosabb újdonság a fontos emberekről és épületekről, illetve az ittas vezetőkről szól.

A javaslat szerint szerint 50 méteres biztonsági zónát lehet létrehozni védett személyek és területek körül. Eszerint tehát politikusokat és fontos hivatalokat az eddiginél könnyebben keríthetne el a rendőrség. Ugyanakkor a biztonsági zóna időtartamára is van szabályozás, amely jogorvoslati lehetőséget is biztosít, ha valakinek nem felel meg annak az időpontja.

Változna az igazoltatás szabálya is: eszerint a rendőrnek bármilyen iratot el kell fogadnia, ami alkalmas a személyazonosság megállapítására. A rendőrök azonosíthatóságát pedig az eddiginél részletesebben szabályoznák.

Az ittas vezetőknél megszűnik a rendőr mérlegelési joga: januártól ha egy sofőr szervezetében alkoholt találnak, akkor mindenképpen el kell venni tőle a jármű kulcsát.

Részletesebben szabályozzák azt is, hogy a rendőrök mikor készíthetnek kép- és hangfelvételeket, és azokat meddig lehet tárolni.