Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hibázott a rendőrség a Tilos-tüntetésen

2004.02.03. 19:07
A rendőrség hibázott a Tilos Rádió előtti tüntetés előkészítésében és biztosításában - közölte az országos rendőr-főkapitány. Salgó László a sajtótájékoztatón elmondta: még tartanak a rendőrségen belüli fegyelmi eljárások előkészületei.
Az esetleges büntetés mértékéről a főkapitány nem nyilatkozott. A Hír TV szerint az országos rendőrfőkapitány megerősítette: a Tilos Rádió előtti demonstráció után belső vizsgálatot rendelt el, amely megállapította, hogy kollégái mind a rendezvény előkészítésében, mind biztosításában mulasztást követtek el.

A tüntetés képei
Salgó László elmondta: " Utasítottam Hatala tábornok urat, hogy a konkrét személyi felelősség megállapítására folytasson vizsgálatot. Ez a vizsgálat még nem fejeződött be, mert a fegyelmi eljárásnak is vannak törvényi határidői."

Salgó kijelentette: a fegyelmi eljárás után - akárcsak a botrányba fulladt Kendermag demonstráció esetén, ahol szintén személyi felelősségre vonás történt - ez esetben sem hozza nyilvánosságra az elmarasztalt kollégák névsorát. A rendőr-főkapitány az MTV Híradójának úgy indokolta a döntést, hogy az önhibából vagy önhibájukon kívül hibát elkövetők esetében fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy ne sérüljenek azok személyiségi jogai.

Mint ismert, a polgári körösök által január 12-én a Tilos Rádió Kinizsi utcai épülete előtt egy kisebb csoport elégetett egy izraeli zászlót, és összetörte az MTI fotóriporterének fényképezőgépét. A rendőrök egyik esetben sem avatkoztak közbe, holott látniuk kellett az eseményeket.

A három zászlóégetőt többek között az Index fotóriportere által készített képekről azonosították, perük január 26-án kezdődött és várhatóan márciusban folytatódik.

A rendőrség belső vizsgálatának anyagából kiderült, a helyszínen tartózkodó rendőrök nem ismerték fel az izraeli zászlót, a rendezvény biztosítási parancsnoka pedig olyan egységeket utasított a tömegoszlatásra, akik nem voltak még a helyszínen.