Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Ivóvíz 'mérgezésével' vádolják a szigetvári képviselőket

2001.06.27. 11:56
Az egészségre súlyosan káros anyagokkal telítődött a szigetvári ivóvíz, mert a helyi képviselő-testület nem hozta meg idejében azt a döntést, amely engedélyezte volna az új szűrők beszerelését - állítják a szigetvári politikai és civil élet egyes szereplői. A szervezetek laboratóriumi vizsgálatokra hivatkoznak, amelyek májusban valóban kimutatták a trihalometán vegyületeinek engedélyezettnél magasabb szintjét. A szakemberek az Indexnek azt állítják: a trihalometán csak hosszú távon és nagy koncentrációban fogyasztva okozhat károsodást a májban és a vesében. De okozhat rákot is - jelezte a megyei ÁNTSZ munkatársa, aki elmondta, mára már helyreállt a rend.

Annak ellenére nem rendelte el a szigetvári önkormányzat az ivóvízhálózat aktív szén szűrőtölteteinek cseréjét, hogy az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) állásfoglalásában az állt: "az aktív szén adszorber klórmegkötő képessége még megfelelő, (...) a szerves anyagok eltávolítása szempontjából kritikus adszorbciós kapacitása az aktív töltetnek azonban már teljesen kimerült". A vizsgálatból az is kiderült, hogy a trihalometán vegyületek (kloroform, bróm-diklór-metán, dibróm-klór-metán, brómoform) tartalma meghaladta az egészségügyi határértéket, így a szigetváriak ivóvize "mérgező anyagokat tartalmazott". Az ÁNTSZ Baranya megyei intézete májusban végzett vizsgálata megegyezett az OKI eredményeivel: a trihalometán szintje - ha kis mértékben is - magasabb volt az engedélyezettnél.

Máj- és vesekárosodást okozhat

- Ma már jóval a határérték alatt van a trihalometán szintje - mondta az Indexnek, Vermes Éva, a megyei ÁNTSZ közegészségügyi osztályvezetője. Vermes elmondása szerint a trihalometán vegyületek csak hosszú távon és nagy koncentrátumban fogyasztva okozhatnak máj- és vesekárosodást. "De okozhat rákot is" - mondta lezárásként az osztályvezető. Szavait megerősítette Kárpáti Zoltán, az OKI osztályvezetője is, aki az intézet részéről a szigetvári vizsgálatot jegyezte.
- Ez egyfajta jelzés, hogy keletkezhetnek káros melléktermékek is - magyarázta Kárpáti, aki kiemelte, hogy az egészségügyi határértékben beépítettek egy biztonsági szintet, így nincs ok az aggodalomra.

Bíróságon harcolnak tovább

Ennek ellenére több, helyi civil és politikai szervezet közleményben tudatta: "Megítélésünk szerint a szigetvári családok ivóvizébe nem kerülhetett volna a megengedett érték feletti mérgező "trihalometán", ha a képviselő-testület a Sziget-Víz Kft. előterjesztésének helyt adva, időben döntést hoz az aktív szén szűrőtöltetek cseréjéről".

A szervezetek szerint a "polgármester és a képviselő-testület ezzel már sokadszor bizonyította, hogy alkalmatlan a város vezetésére", ezért a pártok arra törekszenek, hogy a felelősök közül senki ne kerülhessen a következő testületbe.

Mozsgai Péter független polgármester az Indexnek nem kívánt reagálni a közleményre: "a képviselő-testület állásfoglalását eljutattuk az MTI-hez, ahhoz nem kívánok többet hozzátenni" - mondta Mozsgai. Az állásfoglaláshoz eddig nem jutottunk hozzá, viszont Mozsgai megerősítette, hogy a képviselő-testület bíróság elé viszi az ügyet hitelrontás miatt.

A történet

Az interneten olvasni lehet az ügy történetét, és mivel a szereplők elzárkóztak a nyilatkozattól: erre hagyatkozunk kiegészítve az általunk megszerzett információkkal. Az önkormányzat már tavaly márciusában értesült a problémáról, amikor Novák Károly, a Sziget-Víz Kft. vezetőjének a képviselő-testület elé terjesztett rekonstrukciós javaslatainak első helyen szerepelt a szénszűrőbetétek cseréje. A helyi grémium nem engedélyezte az eszközhasználati díjból a szűrők cseréjét.

Enélkül azonban a Sziget-Víz Kft. nem léphetett. Az Index Szigetváron azt a tájékoztatást kapta, hogy a 1997-ben kötetett üzemeltetési szerződésben az szerepel, hogy az önkormányzat "képviselő-testülete külön határozatban dönt arról, hogy a közművagyon bérlete kapcsán hozzá befolyt árbevételnek milyen hányadát kezeli alapként, és fordítja a víziközművagyon állagmegóvására" és annak felújítására. 1998-ban született egy újabb határozat, amely azt rendezi, hogy a szolgáltató az eszközhasználati díjból a felújításokat csak a tulajdonos önkormányzat képviselő-testületének jóváhagyásával végezheti el. A dolog tehát úgy egyszerűsödött, hogy a kft., csupán a képviselő-testület határozata után végezhet felújítást, amit a város büdzséjéből számláznak.

Számláztak volna. Mivel a képviselő-testület tavaly márciusban elutasította a kft. igazgatójának kérését, idén januárban újra egy beadvány landolt a polgármester asztalán, amelyben Novák Károly ismételten kéri, hogy a "szénszűrő és vastalanító tartályok szűrőtölteteit cseréljék ki". A képviselő-testület újra elutasította a kérést. A polgármester szaklaboratóriumi eredményeket kért, valamint azt javasolta, hogy az új aktív széntöltet helyett a használt szén olcsóbb regenerációs eljárását alkalmazzák.

Saját hatáskörben

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet megállapításai szerint - mint ahogy a cikk elején írtuk - a trihalometán vegyületek meghaladták az egészségügyi határértéket. Novák erre leállított néhány kutat, és beállított több szűrőtöltetet. A polgármesternek ennyi sem volt elég: újabb költségvetést és árajánlatokat kért, miközben a városi tiszti főorvos asszony azonnali hatállyal utasította a Sziget-Víz Kft.-t, hogy a vízműből származó ivóvíz minőségét biztosítsa, a megyei ÁNTSZ pedig június 6-án kelt állásfoglalásában úgy fogalmaz: " A trihalometán eliminálása a hálózati ivóvízből nem tűr halasztást, mivel súlyosan károsítja a lakosság egészségét". Vermes Éva tájékoztatása szerint ekkor a szolgáltató átmenetileg módosító üzemmódban biztosította a vízellátást. A beruházási parancs végül június 14-én született meg. Novák azonban a testület döntése előtt - az ÁNTSZ állásfoglalására alapozva - saját hatáskörben megrendelte és kicseréltette a szűrőtölteteket.

Ki mért?

Vermes Éva lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a júniusi ellenőrző vizsgálatok kimutatták: az ivóvíz trihalometán mértéke jóval az engedélyezett szint alatt van . Vermes azt állította, hogy az ellenőrzést az OKI végezte - Kárpáti viszont március óta nem tudott új vizsgálatról beszámolni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?