Valér
2 °C
8 °C

Tűautomatákat szerelnek fel Budapesten

2003.07.19. 15:26
A steril tűkkel visszaszorítható a hepatitis-C- és HIV-fertőzés, a droghasználóknak pedig nem kell tartaniuk a rendőri zaklatástól. A kerületek elzárkóztak a programtól.
Tűautomatákat szerelnek fel ősztől két budapesti kórház falára, hogy az intravénás drogokat használók steril fecskendőkhöz és tűkhöz jussanak, számolt be a Főváros programjáról a Magyar Hírlap. Az automaták segítenek a közös tűk használatának visszaszorításában, ami miatt az intravénás drogot, leggyakrabban heroint, használók 35-40 százaléka hepatitis-C-vel fertőzött.

A nemzetközi adatok szerint az AIDS-fertőzéseknek 5-10 százaléka vezethető vissza a nem steril tűk használatára.

Mivel a jelenlegi szabályok alapján a rendőrség a fecskendőt és tűt bűnjelként kezeli, a droghasználók azokat használat után - félve a motozástól és a letartóztatástól - többnyire eldobják. A Magyar Hírlap által megszólaltatott Baptista Szeretetszolgálat szociális munkásai napi egy-kétszáz, parkokban, homokozóban, panelházak tetején összegyűjtött tűről számoltak be.

Ezek veszélye nem csak abban áll, hogy később a drogosok újra használhatják őket. A szociális munkások szerint az eldobott tűk komolyabb károkat okoznak, mint maga a droghasználat, mivel megfertőzhetik azt is, aki véletlenül kerül érintkezésbe velük. Az ősztől felszerelendő automaták a használt tűk és fecskendők összegyűjtésére is alkalmasak lesznek.

A rendőrség nem gátolja a tűcserét, nyilatkozta a napilapnak Fehér Zoltán, az ORFK szakreferense. Ennek ellenére a program helyzete nem könnyű, mert a kerületi önkormányzatok elzárkóztak a kezdeményezéstől. Így egyelőre csak a fővárosi tulajdonban lévő kórházakban szerelhetők fel az automaták.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft