Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Mostantól épülhet a radar a Tubesen

2007.06.25. 16:01
Érvényes a Tubesre tervezett NATO-lokátor másodfokú építési engedélye, mivel a honvédelmi miniszter nem találta megalapozottnak az ehhez benyújtott fellebbezéséket. Ez azt jelenti, hogy bármikor elkezdődhet az építkezés a Tubesen.

Pécs polgármestere szerint az építési engedély a hatályos jogszabályoknak megfelel, de aggályos, ezért javasolni fogja, hogy az önkormányzat kezdeményezze a honvédelmi miniszter határozatának bírósági felülvizsgálatát. "Pécs jogi észrevételei nem bírnak halasztó hatállyal, így ettől a pillanattól fogva az építkezés mindennemű következményeiért a felelősség a Honvédelmi Minisztériumot terheli" - írja közleményében Tasnádi Péter pécsi polgármester.

A pécsi önkormányzat azért fordulna mégis bírósághoz az ügyben, mert a munkát elkezdhetik ugyan a Tubesen, de időközben le is állíthatják, ha bármilyen törvénytelenséget vagy ellentmondást állapít meg a bíróság. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart.

Sehol sem jó

A lokátort elutasító pécsiek egy csoportja egy éve létrehozta a Civilek a Mecsekért Mozgalmat, összegyűjtötte a népszavazáshoz szükséges aláírásokat. A március 4-i népszavazás azonban érvénytelen lett. Ezek után a Honvédelmi Minisztérium kiadta a Tubesre tervezett katonai lokátorra vonatkozó első fokú építési engedélyt, amely ellen többen, köztük civilek és magánszemélyek is fellebbeztek.

Pécsett több rendkívüli közgyűlésen tárgyalták a NATO-radar építésének ügyét, de a képviselők végül nem szavazták meg a változtatási tilalmat a lokátornak kijelölt helyre, ez azt jelentette, hogy épülhet radar a Tubes hegyen.