Sára, Márió
-4 °C
5 °C

A pécsi közgyűlés felől épülhet a tubesi radar

2007.03.22. 14:16
Nem sikerült a pécsi városi ellenzék lokátorellenes akciója: a közgyűlésben nem kapott többséget a Tubesre kiadandó változtatási tilalom rendelettervezete. A botrányszagú közgyűlési szavazás után úgy tűnik, a tubesi NATO-lokátor mindenképp megépül.

A pécsi közgyűlés nem szavazta meg a változtatási tilalmat a Tubes-hegyre tervezett katonai radar építési helyszínére vonatkozóan csütörtökön tartott rendkívüli ülésén. Bár a Fidesz-KDNP-Összefogás Pécsért Egyesület képviselői támogatták a rendeletet, a baloldali többségű képviselő-testület szocialista és szabad demokrata tagjai elutasították, így nem léphet hatályba.


A Tubes csúcsa

Tasnádi Péter szocialista polgármester újságíróknak a közgyűlés szünetében azt mondta: a baloldal azért szavazott nemmel, mert a tilalom elrendelését nem tartotta szükségesnek. Hozzátette, az ellenzék szerint a pécsi építési szabályzat a hidrogeológiai övezet védelme érdekében amúgy is tiltja egy ilyen beruházás megvalósítását.

Pro és kontra

Tóth Bertalan alpolgármester a testület ülésén elmondta, hogy a pécsiek többségét a március negyediki népszavazáson nem érdekelte a lokátor ügye, a szocialisták ennek megfelelően hozták meg döntésüket. Véleménye szerint a lokátort ellenző civilekhez csatlakozott jobboldali képviselők a környezetvédelmi kezdeményezés mögé bújva kezdtek politikai akcióba, hiszen zöldtagozatuk vezetője korábban úgy nyilatkozott: az, hogy a lokátor nem a Zengőre, hanem a Tubesre kerül, a kisebbik rossz döntés, amelynek örülni kell.

Révész Mária, a Fidesz frakcióvezetője visszautasította ezeket a vádakat. Szerinte a jobboldali koalíció által javasolt változtatási tilalom elrendelése azért lett volna fontos, hogy a kormány átgondolhassa döntését és feltegye újra a kérdést, hogy "érdemes-e a Tubest erőltetni, ha létezik annál jobb helyszín a beruházáshoz". A radar felépítése azért aggályos a Tubes-hegyen, mert veszélyezteti Pécs vízbázisát, és közel van a városhoz, így Pécs egy esetleges támadáskor katonai célponttá válhat, hangsúlyozta Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke.

Bretter Zoltán szabad demokrata képviselő azzal érvelt, hogy a szavazás érvénytelen lett, így a lokátor mindenképpen fel fog épülni. A város számára most az a fontos, hogy olyan alkut kössön a kormánnyal, amely Pécs fejlődését szolgálja.

Botrányos ülés

A közgyűlés rendkívül feszült hangulatban zajlott. A polgármester többször is az ülés berekesztésével fenyegette meg a hallgatóságot, mert tapssal és bekiabálásokkal zavarták a napirendi javaslat tárgyalását. A változtatási tilalomról szóló határozat elutasítása után többen szégyennek nevezték az eljárást és szidalmazták a baloldali képviselőket.


A tervezett radar (Térkép: lazarus.elte.hu)

A rendkívüli közgyűlés előzménye volt, hogy a lokátor építésével kapcsolatos március negyedikei pécsi népszavazás érvénytelen lett, azon a választók 32,51 százaléka vett részt. Az érvényes szavazatot leadott polgárok 94,3 százaléka elutasította és mindössze 5,7 százaléka támogatta a fejlesztést. A kormány néhány nappal később úgy döntött: a Tubesen épül meg a lokátor.

A pécsi közgyűlés jobboldali koalíciója a lokátort elutasító több mint 38 ezer ember véleményére tekintettel a változtatási tilalom elrendelésével próbálta akadályozni az építkezést. A csütörtökön elutasított javaslatot egyébként hétfőn a baloldali többségű városfejlesztési bizottság nem javasolta a közgyűlésnek.