Paradicsomzápor és pofozkodás a Parlamentnél

2004.10.29. 17:53
Október 29-re nagygyűlést hirdetett meg a Magyar Szocialista Párt elnöksége. A Károlyi Mihály szobra elé szervezett gyűlésen az őszirózsás forradalom évfordulójára emlékeztek. Az MSZP megemlékezésével egyidőben tiltakozást jelentett be a Jobbik Magyarországért Mozgalom és az MDF is, mert nem értenek egyet azzal, hogy Károlyit nemzeti szimbólummá emeljék a szocialisták.
Nézegessen tüntetőket
Helyszíni tudósítóink szerint a Jobbik tüntetésén a Rákóczi-szobor előtt mintegy 150-200 ember jelent meg péntek délután öt órára, előtte a szobornál Beatrice és Varga Miklós volt hallható.

Néma és hangos tüntetés

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy nemzeti szimbólummá emeljék azt a Károlyi Mihályt, aki kaotikus állapotba sodorta az országot, és akinek tevékenysége Trianonhoz vezetett" - mondta Novák Előd Attila, a Jobbik egyik szervezője a nemzeti színű, Árpád-sávos és fekete zászlók alatt állók előtt.

A Károlyi-szoborral szemben egy kordon mögött az MDF tíz szimpatizánsa tiltakozott, kezükben "Tisza István gyilkosait a Károlyi-kormány kifizette", "Trianont ünneplitek" és "Román határra a Károlyi-szoborral" feliratú transzparensekkel. A párt szimpatizánsai néma tüntetést tartottak, mert mint mondták, a transzparensek magukért beszélnek. A Parlament körüli tüntetéseket 30-40 rendőr biztosította.

"Nem akarunk második Trianont"

Az MSZP rendezvényén körülbelül ötszázan voltak a Károlyi-szobornál, a résztvevők népzenét hallgattak a megemlékezés kezdetéig. A szocialista tüntetésen nemzeti lobogó a díszlet, a résztvevők belépéskor szegfűt és fáklyát kaptak. A Károlyi-szobornál Molnár Gyula budapesti szocialista elnök beszédével kezdődött a megemlékezés. Molnár méltatta Károlyi Mihály munkásságát, mint mondta a szocialisták tisztelik őt, mert "a társadalmi demokrácia és igazságosság talaján állt". Molnár szerint most a szocialisták vigyáznak a köztársaságra és arra kérte a "túloldalon lévőket", vigyázzanak ők is rá. Negyed hatkor elterjedt a hír, hogy a Jobbik meg akarja zavarni a szocialisták ünnepséget, aztán ebből nem lett semmi.

"Nem akarunk második Trianont, nem akarjuk, hogy a XX. századi földrajzi, területi Trianon után a XXI. századi etnikai, nemzeti Trianon következzék" - mondta ki Hiller István, az MSZP elnöke. "Felelősségteljes kormányzás az, amelyik nem szít ellentétet magyar és magyar között, amelyik nem szít ellentétet határon túli magyar és határon túli magyar között". A megemlékezésen felszólalt Gusztos Péter is, aki szerint a koronának nem a parlamentben a helye.

Paradicsom és lökdösödés

Este hat óra után véget ért a szocialista párt megemlékezése, a hazainduló embereket a Jobbik tüntetése mellett paradicsomzápor, ordítozás és füttykoncert fogadta. Az elhaladó, elsősorban idősebb nőket kurváknak, hazaárulóknak és mocskos gyilkosoknak nevezték. Egy idősebb nő zokon vette, hogy a fülébe ordibáltak és káromkodva kérte ki magának a gyalázkodást. A nőt közben többen körülvették a Jobbik soraiból és az arcába üvöltve gyilkosozták, hazaárulózták. Az idősebb nőt a rendezők felkérték, hogy hagyja el a helyszínt, de az ellentüntetők közül egy férfi veletartott és a kamerák kereszttüzében a nő arcától alig néhány centiméterre énekelte a Szózatot.

Tudósítóink szerint a szocialisták táborából az egyik férfi meglökte a Magyar Nemzet fotósát. Mint kiderült, a férfi Bacher Iván a Népszabadság újságírója volt, aki a szombati Népszabadságban elnézést kért az incidensért.  • Hírek
  • Árfolyam