Orsolya
9 °C
21 °C

Kossuth tér visszatér

2007.08.22. 11:20
Szeptember 17-étől legalább három napra visszatérnének a Kossuth tér tavalyi tüntetői, 15-én Bayer Zsolt szónokol majd ugyanott, több szervezet pedig a városligeti Királydombnál gyülekezik majd. Az őszödi beszéd kikerülésének évfordulójára sok szervezet készül, de nincs központi irányítás.

Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezet nevében azt ígérte, hogy szeptember 17-én mindenképpen lesz tüntetés a Kossuth téren. Így akarnak emlékezni, hogy egy éve, 2006 szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde . A beszédet eredetileg május 26-án mondta el a kormányfő az MSZP frakció zárt ülésén. A kormányzati hazugságokat, praktikákat és az ország sanyarú helyzetét megvilágító szöveg után tüntetések sorozata kezdődött, az ősszel többször és idén márciusban is erőszakba torkollattak a demonstrációk.

Gonda november 4-én

Bayer Zsolt és virrasztók a téren

A 17-én Kossuth térre visszatérni készülők közül néhányan azóta is naponta tüntetnek. Jelenleg a Kossuth tér foglalt, ezért a Városháza Parkban gyűlnek minden este, a kormány távozását követelve. A Magyar Nemzeti Bizottság október 23-ig folyamatos tüntetést jelentett be a térre, és szeptemberben már nem lesznek ott kulturális programok sem, így Gonda László szerint a tüntetők minden további nélkül birtokba vehetik majd a teret. "Legalább 24 órán át, de lehet hogy több napig is folyamatosan lesz tüntetés" - mondta az Indexnek Gonda.

Legalább tucatnyi szervezet készül még az évfordulóra. Szeptember 15-én százezer embert szeretnének a Kossuth térre vinni a Márciusi Charta aláírói. A Csoóri Sándor költő által fogalmazott, Gyurcsányt lemondásra felszólító Chartát ismert jobboldali személyiségek írták alá. A tüntetés főszónoka Bayer Zsolt újságíró lesz. Biztosan beszél még Papp Lajos szívsebész, aki néhány hete Kárpát-haza Nemzetőrség néven jelentette be új szervezet alakítását. A tüntetés meghívója szerint ott lesz még Makovecz Imre, Morvai Krisztina és Szűrös Mátyás is. Még nem dőlt el a szónokok végleges listája, de az egészet körülbelül két órásra tervezi Bayer Dalma szervező. A tüntetéshez szükséges hangosítás és színpadépítés költségeihez adományokat gyűjtenek és önkéntes rendezőket is keresnek még. A szervezésbe igyekeznek bevonni a Fidesz által életre hívott polgári köröket, de az együttműködésnek egyelőre nincs hivatalos formája.

Bayer tavaly októberben a Kossuth téren

Nemzeti Nagygyűlés a Ligetben

Ugyanezen a napon, 15-én, a városligeti Királydombon is gyülekeznek majd kormány-ellenes tüntetők. Sámsodi Kiss Károly, a Nemzeti Koordinációs Testület nevében azt mondta, hogy ötezer és ötszázezer fő közé teszik az általuk várt tömeget. Ehhez a tüntetéshez sok szervezet csatlakozott, többek között a Nemzeti Motorosok, a Lelkiismeret'88 és még legalább öt civil szervezet. A műsor már délelőtt tízkor elkezdődik és egészen este nyolcig tart. "Eredetileg a Regnum Marianum emlékkeresztje mellé terveztük, de a hangosítást végző Schuster Lóránt javasolta a Királydombot. Ott zöldebb a környezet és a hosszú program alatt kényelmesen le is lehet ülni" - tudtuk meg, miért pont ott gyűlnek majd. A ligeti eseményt Nemzeti Nagygyűlésnek nevezik, ami egy későbbi Nemzeti Kerekasztal Tárgyalást hivatott előkészíteni.

Papp Lajos október 23-án a Bazilika előtt

A Bayer-féle szervezők nem tudtak arról, hogy más is felvonul a kormány ellen 15-én, Sámsodi Kiss viszont tudott a másik rendezvényről. Bayer Dalma szerint át lehet majd menni egyikről a másikra, Sámsodi Kiss pedig akart beszélni Bayer Dalmával, de még nem érte el. Tovább bonyolítja a szervezők életét, hogy a 17-i tüntetést szervező MNB 2006 vezetése megosztott abban, hogy jó ötlet-e a 15-i ligeti nagygyűlés. Az érintettek szerint a sok párhuzamosság jó is lehet, mert megosztja a rendőrség figyelmét, ugyanakkor attól tartanak, hogy egységes fellépés híján kisebb erőt képesek csak felmutatni. Egyes szervezők szerint az sem tesz jót ügyüknek, hogy az emberek egyre inkább elfordulnak a politikától, és csupán Orbán-Gyurcsány párharcnak fogják fel a politikát.

Toroczkainak és a rendőrségnek még korán van

Toroczkai László nem tud még szeptemberi tüntetésről, de ha meghívják, akkor annak valószínűleg szívesen eleget tesz. Toroczkai vezette az embereket tavaly szeptember 18-án az MTV székháza elé. A tüntetők követeléseiket akarták beolvastatni. Az épület előtt harc robbant ki a rendőrök és a tüntetők között, sok rendőr megsebesült, az épület elesett, a Szabadság téri székházból csak hajnalban szorították ki a demonstrálókat.

A rendőrség sajtóosztályán korainak tartották, hogy nyilatkozzanak a szeptemberi tüntetésekről. A demonstrációkat elég 72 órával előre bejelenteni, ezért még nem akartak találgatni, hogy hány csoport és hol vonulhat fel. A 15-i és a 17-i tüntetések szervezői azonban az Indexnek azt mondták, hogy ők már megkezdték az egyeztetést a rendőrséggel. Mindhárom szervező hangsúlyozta, hogy határozottan, de békésen akarnak tiltakozni. A BRFK sajtóosztályán arról sem akartak felvilágosítást adni, hogy készülnek-e különleges intézkedésekkel az évfordulóra.

A tavaly ősszel sokszor még fejetlennek tűnő, hol impotens (TV-székház) hol feltűnően brutális (október 23.) rendőri beavatkozásokhoz képest valószínűleg szervezettebben lépne most fel a rendőrség, ha egyáltalán szükség lenne beavatkozásukra. Idén március 15-én már látványosan szakszerűbben jártak el, amikor néhány száz fős tömeget oszlattak fel az Andrássy úton és a Bajcsy-Zsilinszky útnál. A kiképzés mellett új eszközök is rendelkezésükre állnak, például új vízágyuk és pajzsok.

A kormány csak kis balhéra számít

Kormányzati forrásaink számítanak ugyan zavargásokra az évfordulón, de nem akkorára, mint tavaly. "Várhatóan nem lesz akkora felfordulás" - fogalmazott egyikük, aki az új rendőrségi eszközökben is bízik. Úgy tudjuk, hogy sem kabinet- sem kormányülésen nem volt még szó a közelgő évforduló biztonsági kockázatairól.

Új vízágyuk és pajzsok

Információink szerint a Fidesz nem készül tömegrendezvényre az évforduló kapcsán. A kormányt azonban hevesen támadják majd az ősz elején, így például már most újabb megszorításokra figyelmeztetik a lakosságot.

A nagycsaládosok kezdik az őszi tüntetéseket

A kormány ellen tüntetni készülő civilek tehát megosztottak, és még nincs végleges forgatókönyv az évfordulóra. Az viszont bizonyos, hogy lesznek tüntetések szeptember közepén. Az is biztos, hogy az őszi politikai szezon egy tízezresnek szánt kormány-ellenes demonstrációval indul. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete több szakszervezet és egyéb egyesület (pl. Magyar Lemezlovas Egyesület, Magyar Orvosi Kamara, EDDSZ, PDSZ) részvételével élő láncot szervez a Fiumei úti temető és a Parlament közé, szeptember 8-án. Elsősorban az egészségügy szétverése és a több biztosítós modell bevezetése ellen tiltakoznak, de a kormány oktatáspolitikáját és az új kormányzati negyed építését is kritizálják majd.