Zsuzsanna
0 °C
10 °C

Rókakucsma, vécédeszka, Kossuth tér

2006.12.20. 19:29
A Batthyány-örökmécsestől a Corvin közbe vonultak a Kossuth tériek szerda délután, amivel 56-ra emlékeztek és a kormány távozását követelték. Karácsony előtt ezt a napot tartották az utolsónak, ami még nem zavarja az ünnepeket. "Hol van a tankunk" - skandálta a néha 100 fősre duzzadt csoport, a József körút egyik sarkán pedig elénekelte a Himnuszt. A forgalmat nem zavarták.

A Kossuth térről száműzött Kossuth tériek hosszabb szünet után vonulós demonstrációt tartottak szerdán Budapest belvárosában, állítólag az utolsót karácsony előtt. A Forradalmi Nemzeti Bizottmány és a Magyar Nemzetért Mozgalom toborozta délutánra támogatóit a Batthyány-örökmécseshez, ahonnan szórólapjuk szerint a magyar nép indul útnak újra. A felhíváshoz csatlakozott többek között a Lelkiismeret 88, a Budaházi baráti kör és a Jobbik is.

Fél három körül a menet közel 50 résztvevővel indult útnak a megszokott zászlóerdővel. Több volt az árpádsávos zászló, mint a nemzetiszínű lobogó. A demonstrálók transzparensekkel is készültek, az egyiken "Magyar.o. a magyaroké", a másikon "Nemzeti kormányt" felirat volt olvasható. Egy demonstráló hölgy seprűt tartott a magasba, egy férfi pedig egy rúdra tűzött műanyag vécédeszkával érkezett. A tüntetők öltözete is sokszínű volt, egy idősebb nő például bokáig érő rókabundát, és ahhoz, stílusban remekül illő rókakucsmát viselt, míg egy férfi a téli olimpiák hangulatát idéző nemzetiszínű síkabátot vett fel.


Klikk!

Pótmegemlékezés, akinek nem volt elég

A békés tüntetésnek meghirdetett esemény célja Balázs Krisztina Márta, az egyik szervező elmondása szerint az volt, hogy az október 23-án kudarcba fulladt 56-os megemlékezést pótolják, valamint hogy a kormány távozását követeljék. A tüntetők ennek megfelelően kisétáltak a Bajcsy-Zsilinszky útra, a Bazilika érintésével a Deák térre, onnan az Astorián keresztül a Blaha Lujza térre, végül a Corvin közbe vonultak. Az egyes állomásokon további kisebb csoportok csatlakoztak, a Bazilikánál nyolc ember, a Deák téren már csak hárman, de az Astoriához érve a járdán vonuló tömeg majdnem 100 fősre duzzadt.

A menetet kezdetben csaknem húsz rendőr és két rendőrautó biztosította, később azonban megerősítették soraikat, az úttestről négy rendőrségi kisbusz és öt rendőrautó kísérte a lassú tempóban sétáló demonstrálókat. Érdemi forgalmi korlátozásra nem volt szükség, csak az úttesten való átkeléskor állították le rövid időre az amúgy is dugóban ülő autósokat.

Az éppen karácsonyi bevásárlást intéző járókelők rendre rácsodálkoztak az ütemes skandálásra, bár az "Ébresztő, ébresztő!" és a "Gyurcsány takarodj!" biztosan nem okozott óriási meglepetést, a "Hol van a tankunk" és a "Vesszen Trianon" annál inkább. A szervezők további meglepetésekkel is szolgáltak, a menet ugyanis a Bérkocsis utca és a József körút sarkán hirtelen megtorpant, és elénekelte a Himnuszt.

Sorfalba ütköztek

Rendőrsorfal és rendőrautók zárták le az utat, hogy a Batthyány-örökmécseshez érkezett tüntetők átvonuljanak a Kossuth térre demonstrálni szerda este, jelentette az MTI. A tüntetők a Corvin közből az Aulich utcához vonultak, majd a rendőrsorfal ellenére megpróbáltak a kordonokkal körbezárt Parlament előtti területhez vonulni.

A rendőrök létszámfölényét látva a demonstrálók letettek szándékukról, így az időközben mintegy 300 emberre duzzadt tömeg kétharmada szétszéledt. 30-40 tüntetőnek kerülő utakon sikerült eljutnia a Parlament elé, csoportokba verődtek a kordon előtt., ahol a rendőrök igazoltaták őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!