Hella
16 °C
28 °C

Rekordot döntött a világturizmus 2000-ben

2001.02.20. 22:10
A Magyar Turizmus Rt. megbízásából a franciák körében végzett kutatás szerint a gallok Magyarországot nem tekintik jelentős turisztikai célpontnak. A Turisztikai Világszervezet (WTO) felmérései szerint viszont jelentősen, 7,4 százalékkal nőtt a világturizmus. Magyarország is 8,1 százalékos forgalombővülést könyvelhetett el 2000-ben.
A Magyar Turizmus Rt. megbízásából az Ipsos France Közvélemény-kutató Intézet végezte azt a kutatást a francia piacon, melynek eredménye szerint a franciák szemében Magyarország nem kimagasló jelentőségű turisztikai célpont. Sokan még mindig a kommunista ideológiával kötik össze az országot.

Hiányzik a tartalom Magyarország imázsából?
A felmérés szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy hiányzik a tartalom Magyarország imázsából. Prágával összehasonlítva Budapest egyértelműen elveszti a versenyt - tartalmazza a jelentés. A ,,középkori ékszerként" kezelt cseh várossal szemben Budapest összetett, mozgalmas város látszatát kelti, amellyel ,,nem könnyű szerelembe esni".

Országimázsunk: fiatal, dinamikus, hagyománytisztelő

A jelentés tartalmazza, hogy ugyan Magyarország nem annyira lenyűgöző, mint más országok, mégis elegendő turisztikai potenciállal rendelkezik. A lehetőség az ország fiatal, dinamikus imázsában rejlik, amely fejlődik gazdaságilag, de törekszik tradícióinak és történelmi örökségének megőrzésére.

Kiemelten fontos, hogy ne csak Budapestre korlátozódjon az ország, mivel fővárosunk nem versenyképes a közeli Prágával. A tanulmány kiemelte: nem szerencsés Magyarországot csak mint kulturális úti célt kezelni, hiszen van más, sokkal vonzóbb lehetőség is. Fel kellene hívni a figyelmet az ország eldugott falvaira, vidékeire, melyek megérdemelhetnek egy utazást - áll a jelentésben.

A felmérések azt mutatják, hogy erre az ország északi-észak-keleti régiója lenne a legalkalmasabb, mivel ez egy olyan hegyes-völgyes terület, mely természeti szépséget és kulturális látnivalókat egyaránt tartogat. Ugyancsak fontos lehet Budapest környékének fejlesztése.

Világszerte növekvő turizmus

Kétezerben közel ötvenmillióval több utazást regisztráltak, mint az azt megelőző évben. Francisco Frangialli, a WTO főtitkára szerint ezt három tényező - az Expo, az európai futball-világbajnokság és a nyári olimpiai játékok - idézte elő.

Európába a felmérések szerint mintegy 14,5 százalékkal többen érkeztek tavaly, az előző időszakhoz viszonyítva. Magyarország, valamint Horvátország és Szlovénia (a háború befejezését követően) ugyancsak forgalomnövekedést könyvelhetett el. Általános jelenség, hogy az erős dollár és a gyenge euró miatt jóval több amerikai utazott Európába, mint korábban. Egyedül Anglia könyvelhetett el visszaesést, amit szakértők a túl erős angol fonttal magyaráznak.

Afrika rekordot öntött

Afrika nagyon jó évet zárt, bár nagy eltérések vannak a kontinensen belül. Míg Zambia és Mauritius kétszámjegyű növekedést könyvelhetett el, addig Zimbabwe (feltehetően a ,,Kis-Hitlernek" és a földkisajátításokat támogató Mugabe elnöknek köszönhetően) látogatottsága 60 százalékkal csökkent.

Ázsia eredményei rekordértékkel javultak. Egyes országokban azonban, mint a polgárháborúban megtépázott Sri Lankán, csökkent a turizmus. Az eredmények azonban a legoptimistább várakozásokat is felülmúlják. A turizmusból származó bevételek 4,5 százalékkal, 476 millió dollárra nőttek a tavalyi év során. Magyarország szempontjából ennek nagy esélye van, feltéve a Széchenyi-terv beváltja a hozzá fűzött reményeket.