Endre, Elek
16 °C
28 °C

Négy embert mentettek le a Szabadság-hídról

2000.12.06. 03:49
Speciális ágyban, kötélen eresztették le azt a férfit, aki kedd éjszaka felmászott a Szabadság-hídra, de hanyatt esett, és gerincsérüléseket szenvedett. Két másikat sértetlenül, minden ellenkezés nélkül kísértek le, de egy férfit pánikba esett, így megkötözött kézzel kellett leereszteni a mentőpárnára. Mindez csak gyakorlat volt, a tűzoltók kilenchónapos alpinista kiképzésének lezárásaként.
Egy kilenchónapos kiképzés zárult le a kedd éjszakai bemutatóval, melyben négy embert mentettek le a Szabadság-hídról. Cziva Oszkár, a tűzoltási és mentési osztály vezetője lapunknak elmondta, az elmúlt évben harminckét, idén már harminc esetben másztak fel Budapest hídjaira, ennek nyolcvan százaléka a Szabadság-híd volt.

Legjobb, ha meggondolja magát az öngyilkos-jelölt

Speciális ágyon eresztik le a gerincsérültet
A legegyszerűbb, és egyben a legritkább eset, ha az öngyilkos-jelölt meggondolja magát, és várja, hogy lementsék. A bemutató első felében egy ilyen férfit kísért le a hídpilléren két tűzoltó, elől-hátul közrefogva.

A jelenlegi párás idő is bizonyítja, hogy a híd fémszerkezete rendkívül csúszós, és nagy veszélynek teszi ki magát, aki felmászik - folytatta a mentési osztály vezetője. Feltételezéseik szerint a felmászott férfi gerincsérülést szenvedett, mert a kereszthídon megcsúszott, és visszaesett a hídpillérre. Így egy speciális ágyban kell őt leereszteni.

Abban az esetben, ha az illető ,,bepánikol", és nem hajlandó együttműködni a tűzoltókkal, a saját biztonsága érdekében még meg is kötözhetik - szemléltették, ahogy egy kapálózó férfit kötélen eresztettek le a mentőpárnára. A valóságban rájuk egy nagy adag nyugtató injekció vár a mentőautóban - tudta meg az Index.

Tíz percen belül készek a mentésre

Tíz perc alatt készen állnak a mentésre
A tűzoltók öt-tíz percen belül kivonulnak, és mire a BKV áramtalanítja a villamosvezetékeket, készen állnak a mentésre - mondta Cziva Oszkár alezredes. A legtöbb esetben emelőkosárral hozzák le az embereket, ezért a jövőbeni munkájukat jelentősen megkönnyíti, hogy három különböző mentőkosaras tűzoltóautó pontos helyét felfestik az úttestre.

Ahhoz, hogy rá tudják beszélni az öngyilkos-jelölteket, várják meg, míg a segítség megérkezik, rendkívüli pszichológiai felkészültség szükséges - folytatta. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság rendelkezik egy nemrég felállított pszichológiai szolgálattal, melynek az a feladata, hogy megfelelő kiképzést adjon erre a tűzoltóknak.

Sikeres volt a gyakorlat

Minden feladatot megoldottak, sikeres volt a bemutató - mondta az Indexnek Farkas György, alpintechnikai oktató. Az alapfokú képzés célja az volt, hogy egységes, magasabb szintre hozzák a tűzoltók tudását. Az oktató reméli, hogy evvel a kiképzés nem ér véget, és folytatják középfokon is.