Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

'Ne szúrd el a kari-ered!'

2003.08.25. 19:37
Gyurcsány Ferenc Gyermek-, ifjúsági és sportminiszter - fotósoktól és operatőröktől övezve- hétfő délután 14 óra tájban ünnepélyes keretek között átadta Magyarország első tűcsere automatáját.
Egészen empatikus hangulatban érkezem a Nyírő Gyula Kórházhoz, ahol Gyurcsány Ferenc Gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, Topolánszky Ákos, a GYISM kábítószerügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára és Szolnoky Andrea főpolgármester-helyettes átadták az ország első tűcsere automatáját, melyet a tervek szerint hamarosan több követ.

Klikk a képre
A heroin híresen vicces anyag

"Ha már nem lehet elérni, hogy ne kábítószerezz, legalább a lehető legkisebb kárt okozd magadnak." Ez a gondolat még mindig annyira újdonságszámba megy Magyarországon, hogy a helyszínhez közeledve egy pillanatra meginogtam, egyetlen gunyoros mondatot sem írok az eseményről. Inkább jól átérzem a nemes célt, még ha marketingszöveget nyomnak is a megjelentek.

Ez a furcsa lelki állapotom azonban rövid félóra múlva szertefoszlott, amikor az automata bal felső sarkában megláttam a szóviccet: "Ne szúrd el a kari-ered!". (Talán a Bogyófejek alkotóinak újabb rémtette? Hogy' fognak mosolyogni a heroinisták!)

Tehát inkább beszéljünk rangjához méltóan és ennek megfelelően röviden az eseményről, melyen a lassan másfél éve ígérgetett tűcsere-automaták első példányát hétfő délután 14 óra tájban Gyurcsány Ferenc miniszeter leplezte le fotósoktól és operatőröktől övezve.

Nem kompromisszum

Fél kettőkor a fotósok már akcióra várva gyülekeznek a kórház kerítésébe applikált automata körül. A berendezést még lepel takarja, rajta a szellemes "szenved-élj" felirat, zöld háttéren fehér kontúrral egy piros szivecske, meg a nagyerejű "drog nélkül tisztán" szlogen.

A tűcsere-automata leleplezéséig azonban előbb a kórház udvarán túl kellett esni a megnyitóbeszédeken, melyek a lényeget tekintve nem tartalmaztak többet, mint a berendezés oldalára írt négy mondat:

Ez a tűcsere automata az ártalomcsökkentő program részeként került elhelyezésre.
Célja, hogy a droghasználattal kapcsolatban minél kevesebb ártalom érje mind a droghasználót, mind a társadalmat.
Azt szeretnénk, ha Magyarországon minél kevesebben használnának drogokat, de azt is szeretnénk, hogy azok, akik használnak, és ezen szokásukon pillanatnyilag nem tudnak változtatni, ezt minél kevésbé ártalmas módon tegyék.
Bízunk benne, hogy ez az automata is ezt a célt fogja szolgálni.

Tekintse meg szúrós képeinket
A járókelők számára készült felirat - így visszatekintve - egészen üdítő olvasmány a rövidke szónoklatokhoz képest. A szigorú szakmai nyelvet preferáló Topolánszky Ákos például olyanokat mondott, hogy a "tűcsere-programok vonatkozásában egy 4+1-es programot" indított a minisztérium. Szolnoky Andrea szó szerint üdvözölte az automatát, és biztosított mindenkit arról, hogy a fővárosi önkormányzat már az idők kezdete óta az ártalomcsökkentő gondolkodás bajnoka. És persze jelzésszerűen elismételte a szellemességet, mellyel Gyurcsány miniszter kezdte:

Remélhetőleg minél kevesebben használják, bár átadáskor olyanokat szokás mondani, hogy reméljük, sokakat szolgál majd.

De mindezzel persze szó sincs olyasmiről, hogy kompromisszumot kötnénk a kábítószerrel - mondja a miniszter -. Felelősek vagyunk azokért is, akik használnak kábítószert, hogy az önsorsrontás ne járjon végzetes egészségkárosodással, AIDS-szel vagy hepatitisszel.

Váratlan happy end

Kis csomag
Végül megkezdődött az akció. A lepel eltávolítója és az első vásárló persze maga a miniszter volt, aki Szolnoky Andreának és a média megjelent képviselőinek tételesen felsorolta és kommentálta a dobozka tartalmát.

Hamarosan keresett fizetőeszöz lett a berendezés működtetéséhez szükséges húszforintos.

Negyed háromkor, amikor lemerült fényképezőgépemmel visszatértem, hogy lekörmöljem az automatán olvasható feliratokat, ott állt egy fiú. Fejét nekitámasztotta a gépezetnek, épp csak látta a húszforintos bedobására szolgáló nyílást. Alatta guggolt az elkapott drámai pillanatokra vadászó fotós, gépe valahol a veszélyes hulladék jelet követő "Kérjük ide dobja a használt fecskendőt" felirat magasságában.

De én is vásároltam. És megérte. Búcsúzóul ismét jóindulat és reménység ébredt bennem a minisztérium iránt. A fecskendőt tartalmazó dobozka oldalára mértéktartóan csupán azt írták: Ne szúrd el a karriered!