Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szabálytalanok a panelházak folyosórácsai

2000.10.20. 12:16
A társasházak folyosóira elhelyezett rácsok szabálytalanok tűzvédelmi szempontból, mert a menekülési útvonalat nem lehet lezárni. A tűzoltóság azonban tisztában van azzal, hogy az emberek csak a betörőktől próbálják védeni lakásaikat, de súlyos szabálytalanság esetén akár százezer forint bírság kiszabását is kezdeményezhetik.

Szabálytalanok a folyosókra elhelyezett rácsok, mivel a menekülési útvonalat leszűkíteni sem lehetne, nemhogy lezárni - mondta el az Indexnek Erdős Antal ezredes, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Tűzmegelőzési Főosztályának vezetője.

A panelházakban már a 90-es évek előtt divatba jött a rácsok felszerelése. Ekkor még csak a lift előtti gépházakat zárták le, mert a hajléktalanok előszeretettel költöztek be. Az igazi ,,hisztéria" a rendszerváltás után következett be, amikor hirtelen megugrott a betörések száma, és mindenki védte a saját portáját. Ekkor kezdett el konkurálni egymással a vagyon- és tűzvédelem.

A rácsok mögött elhelyezett bútorokon a tűz továbbterjedhet
Egy tűz kitörésnél a füst sokáig lappang, így az ott lakók észre sem veszik. Aztán hirtelen megnő a hőmérséklet, és a tűz be is robbanhat. A felszerelt rácsok jelentősen lelassítják a menekülést a füsttel teli folyosókon, és megnehezítik a tűzoltók oltási és mentési munkáját is.

Az igazi problémát önmagában nem ez jelenti. A gond akkor kezdődik, amikor egy rácsos területszerzési akció után a folyosón megjelennek a bútorok. Ezeken a közlekedési területeken semmilyen éghető anyag nem lehetne, mert ha a lakásból kijut a tűz, akkor ezeken keresztül továbbterjedhet.

A tiltás csak elméleti

A szárazvezeték segítségével feljuttatják az oltáshoz szükséges vizet, ezeket tilos rácsokkal lezárni
Budapesten mintegy nyolcszázezer lakás van, ezek jelentős része lakótelepen. A tűzoltóság tűzmegelőzési munkatársai tisztában vannak azzal, hogy az emberek csak a betöréseket szeretnék megakadályozni. Bár a szabályok egyértelműen kimondják, hogy ezen a rácsok nem szerelhetők fel, de mégsem kívánnak fellépni ellenük, csak ha olyan területeket zárnak el, ahol tűzvédelmi felszerelések találhatók.

Erdős Antal példaként említette a szárazvezetéket, melynek segítségével a tízemeletes ház legfelső szintjére is könnyedén feljuttatják az oltáshoz szükséges vizet, és tömlőkkel rácsatlakozva tudják elkezdeni az oltást.

Előírások értelmezés nélkül

Varga Ferenc alezredes, a III. kerületi tűzoltóparancsnok szerint a szabályok nem ilyen egyértelműek, és hivatalosan senki sem mondta még ki, hogyan is kell értelmezni őket. A rácsokat nem kívánják leszereltetni, csak a lezárt területeken lévő bútorokat távolítatják el. Ilyenkor hatósági felhívást küldenek ki, és ha ennek ellenére sem történik változás, akkor szabálysértési bírság címén hatvanezer, vagy végrehajtási bírságként százezer forintra is megbüntethetik a lakókat. Ennek ellenére a rácsok nem kívánatosak a tűzoltóság számára - hangsúlyozta a tűzoltóparancsnok.

"Minden állampolgárnak joga van a saját birtokát védeni, rácsokkal is, mert egy ajtót akár könnyedén be is lehet rúgni"
Óbudán október 7-én hajnalban füst árasztotta el a Zsirai Miklós utca 2-es szám alatti házat. A földszinten lévő irodahelyiségben tűz ütött ki, ezért mindenkinek ki kellett menekülnie.
A második emeleten lakó úr lapunknak elmondta, a felszerelt rácsok semmi problémát nem okoztak, miután észrevették a füstöt, nyitva hagyták, és könnyedén kijutott mindenki az utcára.

A házban lakó egyik hölgy az Indexnek elmondta, kapott felszólítást, hogy rakja el a folyosóról a bútorokat, és tiszteletben is tartja a tűzoltóság döntését. Nagyon el van keseredve, mert jelenleg fogalma sincs arról, hova fog pakolni. Cudar világban élünk - folytatta, egy éve lakik már itt, és a rács már fel volt szerelve, amikor ideköltözött. Nagyon örült neki, mert a mai világban sokkal fontosabb a közbiztonság, mint a tűzvédelem.

Egy magát megnevezni nem akaró biztonsági cég lapunknak elmondta, őket nem érdekli, ha szabálytalan, és ezért a tűzoltóság leszerelteti. A vevő igényeit szolgálják ki, a több mint negyvenezer forintba kerülő ráccsal.

Tűzesetek száma lakóházakban, személyi ingatlanokon
19917220
19927424
19937193
19946660
19956552
19966412
19977241
19986163
19995622
Forrás:KSH
Erdős Antal, a Tűzmegelőzési Főosztály vezetője szerint van megoldás, a kapukat zárják be rendesen, vagy mindenki külön szereljen fel rácsot. Ha valaki saját magát elzárja, az magánügy, a tűzoltás viszont közérdek. Arra nincsen lehetőségük, hogy minden budapesti házat átvizsgáljanak, de igyekszenek hangot adni, milyen kockázatokat rejt egy ilyen felszerelése. A Főpolgármesteri Hivatalnak van ügyfélszolgálati irodája, mely minden hétfő délután két órától nyitva áll, és a tűzoltóság munkatársai szívesen segítenek abban, hogy megtalálják a lehető legjobb megoldást.