Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Szabálytalanok a panelházak folyosórácsai

2000.10.20. 12:16
A társasházak folyosóira elhelyezett rácsok szabálytalanok tűzvédelmi szempontból, mert a menekülési útvonalat nem lehet lezárni. A tűzoltóság azonban tisztában van azzal, hogy az emberek csak a betörőktől próbálják védeni lakásaikat, de súlyos szabálytalanság esetén akár százezer forint bírság kiszabását is kezdeményezhetik.

Szabálytalanok a folyosókra elhelyezett rácsok, mivel a menekülési útvonalat leszűkíteni sem lehetne, nemhogy lezárni - mondta el az Indexnek Erdős Antal ezredes, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Tűzmegelőzési Főosztályának vezetője.

A panelházakban már a 90-es évek előtt divatba jött a rácsok felszerelése. Ekkor még csak a lift előtti gépházakat zárták le, mert a hajléktalanok előszeretettel költöztek be. Az igazi ,,hisztéria" a rendszerváltás után következett be, amikor hirtelen megugrott a betörések száma, és mindenki védte a saját portáját. Ekkor kezdett el konkurálni egymással a vagyon- és tűzvédelem.

A rácsok mögött elhelyezett bútorokon a tűz továbbterjedhet
Egy tűz kitörésnél a füst sokáig lappang, így az ott lakók észre sem veszik. Aztán hirtelen megnő a hőmérséklet, és a tűz be is robbanhat. A felszerelt rácsok jelentősen lelassítják a menekülést a füsttel teli folyosókon, és megnehezítik a tűzoltók oltási és mentési munkáját is.

Az igazi problémát önmagában nem ez jelenti. A gond akkor kezdődik, amikor egy rácsos területszerzési akció után a folyosón megjelennek a bútorok. Ezeken a közlekedési területeken semmilyen éghető anyag nem lehetne, mert ha a lakásból kijut a tűz, akkor ezeken keresztül továbbterjedhet.

A tiltás csak elméleti

A szárazvezeték segítségével feljuttatják az oltáshoz szükséges vizet, ezeket tilos rácsokkal lezárni
Budapesten mintegy nyolcszázezer lakás van, ezek jelentős része lakótelepen. A tűzoltóság tűzmegelőzési munkatársai tisztában vannak azzal, hogy az emberek csak a betöréseket szeretnék megakadályozni. Bár a szabályok egyértelműen kimondják, hogy ezen a rácsok nem szerelhetők fel, de mégsem kívánnak fellépni ellenük, csak ha olyan területeket zárnak el, ahol tűzvédelmi felszerelések találhatók.

Erdős Antal példaként említette a szárazvezetéket, melynek segítségével a tízemeletes ház legfelső szintjére is könnyedén feljuttatják az oltáshoz szükséges vizet, és tömlőkkel rácsatlakozva tudják elkezdeni az oltást.

Előírások értelmezés nélkül

Varga Ferenc alezredes, a III. kerületi tűzoltóparancsnok szerint a szabályok nem ilyen egyértelműek, és hivatalosan senki sem mondta még ki, hogyan is kell értelmezni őket. A rácsokat nem kívánják leszereltetni, csak a lezárt területeken lévő bútorokat távolítatják el. Ilyenkor hatósági felhívást küldenek ki, és ha ennek ellenére sem történik változás, akkor szabálysértési bírság címén hatvanezer, vagy végrehajtási bírságként százezer forintra is megbüntethetik a lakókat. Ennek ellenére a rácsok nem kívánatosak a tűzoltóság számára - hangsúlyozta a tűzoltóparancsnok.

"Minden állampolgárnak joga van a saját birtokát védeni, rácsokkal is, mert egy ajtót akár könnyedén be is lehet rúgni"
Óbudán október 7-én hajnalban füst árasztotta el a Zsirai Miklós utca 2-es szám alatti házat. A földszinten lévő irodahelyiségben tűz ütött ki, ezért mindenkinek ki kellett menekülnie.
A második emeleten lakó úr lapunknak elmondta, a felszerelt rácsok semmi problémát nem okoztak, miután észrevették a füstöt, nyitva hagyták, és könnyedén kijutott mindenki az utcára.

A házban lakó egyik hölgy az Indexnek elmondta, kapott felszólítást, hogy rakja el a folyosóról a bútorokat, és tiszteletben is tartja a tűzoltóság döntését. Nagyon el van keseredve, mert jelenleg fogalma sincs arról, hova fog pakolni. Cudar világban élünk - folytatta, egy éve lakik már itt, és a rács már fel volt szerelve, amikor ideköltözött. Nagyon örült neki, mert a mai világban sokkal fontosabb a közbiztonság, mint a tűzvédelem.

Egy magát megnevezni nem akaró biztonsági cég lapunknak elmondta, őket nem érdekli, ha szabálytalan, és ezért a tűzoltóság leszerelteti. A vevő igényeit szolgálják ki, a több mint negyvenezer forintba kerülő ráccsal.

Tűzesetek száma lakóházakban, személyi ingatlanokon
19917220
19927424
19937193
19946660
19956552
19966412
19977241
19986163
19995622
Forrás:KSH
Erdős Antal, a Tűzmegelőzési Főosztály vezetője szerint van megoldás, a kapukat zárják be rendesen, vagy mindenki külön szereljen fel rácsot. Ha valaki saját magát elzárja, az magánügy, a tűzoltás viszont közérdek. Arra nincsen lehetőségük, hogy minden budapesti házat átvizsgáljanak, de igyekszenek hangot adni, milyen kockázatokat rejt egy ilyen felszerelése. A Főpolgármesteri Hivatalnak van ügyfélszolgálati irodája, mely minden hétfő délután két órától nyitva áll, és a tűzoltóság munkatársai szívesen segítenek abban, hogy megtalálják a lehető legjobb megoldást.