Még mindig lángol a földgázkút Békés megyében

2000.08.18. 19:46
Próbaásást végeztek a Pusztaszőlős közelében kigyulladt gázkút mellett az oltást irányító szakemberek. A lángoló gázkút mellett ugyanis nincs elég víz, ezért víztározót kell építeni. Senki sem sérült meg. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltók a kút közelében lévő épületeket hűtik, hogy elkerüljék azok felrobbanását - tudta meg az Index az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletén. A Mol szakemberei már elindultak a helyszínre, az ő feladatuk lesz a sérült gázkút elzárása.
A Nagy Szél elnevezésű turbóreaktív oltókészülék
Kuvait után újra itthon bizonyíthat

Próbaásást végeztek a Pusztaszőlős közelében kigyulladt gázkút mellett az oltást irányító szakemberek. A lángoló gázkút mellett ugyanis nincs elég víz, ezért víztározót kell építeni. Ha nem találnak a megfelelő mélységben agyagréteget, akkor fóliával kell kibélelni a víztározót, ami pluszköltséget és munkát jelent.

Éjszakára a lángoló gázkút mellett beszüntették a munkát, mivel a területen életveszélyes mozogni. A víztározó megépítéséhez szükséges erőgépeket reggelre várják.

A víztározót a közeli Kardoskútról töltik majd fel vízzel. A területet éjszakára a rendőrség lezárta és a tűzoltósággal közösen őrzi.

A kút pénteken délben lobbant lángra Pusztaszőlős határában. Két helyen is tűz keletkezett, a lángok 50 méter magasra csapnak.

A tűzoltókat fél egykor riasztották, akik nagy erőkkel, Csongrád és Heves megyéből egyaránt érkeztek a helyszínre. Tizenöt jármű és 50 tűzoltó igyekszik megakadályozni a lángok terjedését.

Senki sem sérült meg, a tűz pedig nem fenyeget lakott területeket. A tűzoltóknak az okoz gondot, hogy a földgázkút közelében található épületekben robbanásveszélyes anyagok - oxigén-palackok, valamint egy 5 köbméteres olajtartály található. A tűzoltók jelenleg hűtik az épületeket, hogy azok nehogy berobbanjanak, az olajtartályt pedig már sikerült néhány méterrel eltolniuk.

Már megérkeztek Pusztaszőlősre a Mol Rt. Kitörésvédelmi csoportja, akik az a feladat vár, hogy megállapítsák, mennyire sérült meg az olajkút fejrésze. Csak ezután derül ki, hogy el lehet-e zárni a földgázkutat, vagy hosszabb oltási munkálatokra kell berendezkedni.

Több napig is eltarthat a lángoló földgázkút oltása - tudta meg az MTI a helyszínen. A tűzoltók elmondták, hogy a Nagy Szél elnevezésű turbóreaktív oltókészülék várhatóan pénteken este érkezik a helyszínre Cibakházáról.

Az első hasonló gázkitörés

Magyarországon az első hasonló gázkitörés '98 november 14-én Zalaegerszegtől néhány kilométerre, Nagylengyelben történt. A használaton kívüli olajkitermelőből felcsapó gáz miatt három községet - Sárhida, Bak és Bocfölde - lakóit, 3.000 embert kellett kitelepíteni.

A Zalaegerszegtől néhány kilométerre lévő sérült kútból 50-60 méter magasba csapott a gáz, mely lecsapódva vastag szárazjég-réteggel vonta be a kútfej alkatrészeit. Ahhoz, hogy a mentőbrigád megkezdhesse a javítást, először a jeget kellett eltávolítani. A mentéshez három turbógenerátort és egy 120 tonnás darut használtak.

A magyar találmányként számon tartott turbinás oltókészülékeket először az Öböl-háború után alkalmazták a kuwaiti olajkutak tüzeinek elfojtására, a visszavonuló iraki csapatok ugyanis számos olajkutat felgyújtottak.

A turbina valójában hőreakciós repülőgépmotor, mely a lökhajtásos repülőgép tolóerejének elvén működik: a turbinából nagy sebességgel kiáramló magas nyomású levegő ereje oltja el a lángot vagy szükség esetén olvasztja meg a lerakódott szárazjeget.

A mentőalakulatoknak Zalában négy nap után tudták elrekeszteni a feltörő gáz útját és új zárószerkezettel biztosítani a védelmet.