Gusztáv
3 °C
7 °C

Beperelték az államot a tűzijáték sérültjei

2007.02.26. 09:04
Egyelőre hatmillió forintos kártérítésért nyújtottak be keresetet az augusztus 20-i tűzijáték sérültjei és az áldozatok hozzátartozói – értesült a Magyar Nemzet. A 32 felperes a kancelláriát, a Nexus Kft-t, az Absolut Pyro Kft-t, valamint a katasztrófavédelmet és a BRFK-t perli.

Benyújtották kártérítési keresetüket a Fővárosi Bíróságra az augusztus 20-i tűzijátékon kitört vihar sérültjei és az áldozatok hozzátartozói – értesült a Magyar Nemzet. A harminckét felperes a Miniszterelnöki Hivatal, a tűzijátékot szervező Nexus Kft. és alvállalkozója, az Absolut Pyro Kft, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen indított pert.

A felperesek között van az erdélyi Kiss Ildikó, akinek férje egy lezuhanó faág miatt halt meg az augusztus 20-i tűzijátékon kitört hatalmas viharban. Ugyancsak perelnek a tűzijátékon meghalt erdélyi házaspár hozzátartozói, illetve az a 23 éves lány, aki sérülései miatt tolószékbe kényszerült.

Kiss Ildikó és társai összesen 6,25 millió forintot követelnek az alperesektől. Az összeg azért ilyen alacsony, magyarázta Hantos Ádám ügyvéd, mert még nem készültek el az orvosszakértői vélemények, így a pontos kárt egyelőre nem lehet meghatározni. A másik ok az, hogy egyelőre csak közbenső ítéletet kérnek a bíróságtól. Ha megállapítják az állam és a többi alperes felelősségét, akkor terjesztik a reális kárértéket a Fővárosi Bíróság elé.

Az augusztus 20-i állami ünnepségek részeként az egy-másfél millió embert vonzó esti tűzijáték alatt kitört hirtelen viharban öt ember halt meg, és csaknem ötszázan megsérültek.

A Szilvásy György kancelláriaminiszter által elrendelt vizsgálat az ügyeletes meteorológust és katasztrófavédelmist, illetve a MEH szerződéskötő osztályvezetőjét találta hibásnak az augusztus 20-i tűzijáték alatt történt katasztrófa miatt.

December elején Lenkovics Barnabás az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt állapította meg, hogy az augusztus 20-ai tűzijátékon történt katasztrófáért a Szilvásy György által vezetett Miniszterelnöki Hivatal is felelős volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!