Sára, Márió
2 °C
6 °C

Még nem kapott engedélyt az augusztus 20-i tüzijáték

2003.08.07. 11:28
A főváros városképvédelmi bizottsága még nem adta hozzájárulását az augusztus 20-i tüzijátékhoz, igaz még csak csütörtökön kérték tőle. Az elmulasztott igényt pénteken rendkívüli ülésen vitatják meg a bizottság tagjai.
Rendkívüli ülést hívott össze a főváros városképvédelmi bizottságának fideszes alelnöke, mert kiderült: az augusztus 20-i tüzijátékot szervező cég "elfelejtette" engedélyeztetni a tüzijátékot a testülettel a Szent Gellért rakpartra. A Miniszterelnöki Hivatalban csak szerdán fedezték fel a mulasztást, és azon nyomban nekiálltak megfogalmazni a kérelmet, amelyet csütörtökön délelőtt eljuttattak a Főpolgármesteri Hivatalba.

A szabadságok alatt, sebtiben

Tavaly elcsúsztatták a tüzijátékot
A nemzeti ünnep előtti vízözön miatt tavaly elhalasztották az augusztus 20-i fővárosi tűzijátékot. Medgyessy Péter miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy nem lenne méltó tűzijátékkal ünnepelni egy olyan helyzetben, amikor ezrek, tízezrek dolgoznak a gátakon.
Németh Zoltán, a városképvédelmi bizottság fideszes alelnöke az Indexet arról tájékoztatta, hogy a koalíciós alelnök és a fideszes elnök is szabadságukat töltik, így neki kell sebtében összehívnia a testületet. Németh reméli, hogy a tizenhárom tagból a pénteki ülésen megjelenik a döntéshozatalhoz szükséges hét képviselő.

Hogy támogatja-e a testület a kérelmet, Németh azt mondta: az azonnali összehívással is jelenzni szeretnék, hogy nem kívánnak akadályt görgetni a legfontosabb nemzeti ünnepünk megünneplése elé. Ugyanakkor még egyeztetés előtt állnak a témában - tette hozzá.

A "leg" tüzijáték

Az idei augusztus 20-i ünnepség szervezésére kiírt pályázatot a Nexus Reklámügynökség a Nike-Fiocchi Sportlőszergyártóval és a Mindshare Médiaügynökséggel alkotta konzorciuma nyerte. A kormány csaknem bruttó 400 millió forintot szán a rendezvényekre, amelynek ugyan csak egy részét teszi ki a tüzijáték, ám így is összesen 27 ezer látványrakétát, és további 20 ezer rakétát lőnek majd fel a Gellérthegy és a Lánchíd környékéről.

A késői kérelem okán meg kívántuk szólaltani a Nexus Reklámügynökség Kft. is, ám tájékoztatást későbbre ígértek, mert éppen a Miniszterelnöki Hivatalban tárgyalnak - tudtuk meg.