Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Csak a belvárosban érnek ki a tűzoltók időben

2001.03.09. 14:47
További tűzoltóságok építésére van szükség Budapesten, mert a külső kerületekben nem tudnak olyan gyorsasággal a helyszínre érkezni, amely megfelelne a nyugat-európai követelményeknek. A Belügyminisztérium erre nem ad lehetőséget, pedig a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Békásmegyeren már rendelkezik az ehhez szükséges ingatlannal. A speciális gépjárműveik is elöregedtek, néhányuk már a húsz évhez közelít. Ezeknek a lecserélésére sincs elegendő pénz, sőt a tűzoltóság a csökkenő állami támogatás miatt olyan mértékben felélte tartalékait, hogy egyik napról a másikra él. Közben egyre több tűzesethez riasztják egységeiket, 2000-ben ez a szám harmincnégy százalékkal volt több.
Az elmaradt laktanyaépítések miatt Budapesten már csak a belső kerületekben tudnak a tűzoltók olyan gyorsasággal a helyszínre érkezni, amely megfelel a nyugat-európai követelményeknek - mondta el Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok 2000. éves értékelésén. A Belügyminisztérium annak ellenére sem ad lehetőséget egy új laktanya építésére, hogy Békásmegyeren már rendelkeznek az ehhez szükséges ingatlannal.

Idén csak egy tűzoltólaktanyát építhetnek az országban

Az V. kerületi laktanya már nem illik bele a "képbe"
A fővárosban további tűzoltóőrsök építésére van szükség, hogy a peremkerületekbe és a közeli településekre is kellő időben érjenek ki a tűzoltók - mondta el az Indexnek Cziva Oszkár, a fővárosi parancsnokság mentési osztályának vezetője. A belvárosban jelenleg 3-4 percen belül tudnak a helyszínre érkezni, míg Budapest szélére tíz perc is kell, hogy megérkezzenek az első egységek. A főváros 1999-es tűzvédelmi koncepciójában tettek javaslatot, hogy a II., III., XVIII., XX. kerületben kisebb laktanyákat létesíthessenek 30-35 tűzoltóval. Így sokkal hamarabb lehetne kiérkezni, amivel megakadályozhatják a tűz továbbterjedését, amíg a nagyobb egységek is megérkeznek. A legfontosabb a Békásmegyeren építendő laktanya lenne, amely a Belügyminisztérium miatt meghiúsult.

Ebben az évben csak egy új laktanyára írnak ki pályázatot, és előzetes információik szerint ezt Encs vagy Nagyatád fogja megnyerni - folytatta Cziva Oszkár. Rendkívül elkeserítő, hogy egy évben egy laktanya építésre, illetve korszerűsítésére van lehetőség. Magyarországon közel 150 tűzoltóság van, amelynek bővítése és karbantartása egyaránt szükséges. Többek közt az V. kerületi tűzoltóság elköltöztetésére kell hogy sor kerüljön, amely jelenlegi állapota miatt már nem illik be abba a képbe, amit a Fővárosi Tűzoltóság mutat. Erre már vannak törekvéseik, de a közeljövőben nem fog megtörténni. Az Index információi szerint az épület olyan mértékben le van robbanva, hogy alkalmatlan egy tűzoltóság működtetésére, és nem biztosítja a kultúrált munkavégzés körülményeit sem.

,,Egyik napról a másikra élnek"

Az elmúlt években 171 gépjárműt kaptak a tűzoltóságok, amelyből 19 lett a fővárosé. Speciális műszaki mentőjárműveik azonban elöregedtek, így emelőkosaras autóik is a húsz évhez közelednek. Ezeket le kell cserélni, amihez egyenként 150 millió forint lenne szükséges.

Az V. kerületi laktanya híradó szobája
A tűzoltóság felélte tartalékait, és az egyre csökkenő állami támogatás miatt egyik napról a másikra él - hangsúlyozta Bende Péter. Létszámhiánnyal is küzdenek, amin csak az enyhít, hogy a pótlékok kifizetése után megnövekedett az érdeklődés szakmájuk iránt. Ennek ellenére mégis lépést tudtak tartani a város dinamikus fejlődésével.

A Belügyminisztériumban a péntek délutánra való tekintettel az Indexnek senki sem tudott reagálni a tűzoltóság éves értékelésére, így azt sem tudtuk megkérdezni, miért nem hajlandók támogatni új laktanyák építését Budapesten.

Több tűz a fővárosban

A 2000. évben 3624 tűzeset történt Budapesten, amely 34 százalékkal több az előző évhez képest. Ez főként a lakott területen kívül megnövekedett avartüzekkel magyarázható. Több mint 7300 esetben riasztották a tűzoltókat, amelyből 1639 volt vaklárma. Ezek között akadt olyan, amikor egy füstölgő kéményt néztek tűznek, de óriási erőkkel vonultak olyan esethez is, ahol egy családi házban történt gázrobbanást jelentettek be alaptalanul. A tűzesetek során 564 embert mentettek meg, de tizenegyen életüket vesztették.