Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Tévéostrom: kétszáz rendőr hiába várt

2006.11.11. 10:35
Százegy oldalas jelentésben foglalta össze egy öttagú bizottság a szeptember 17. és 19. között a Kossuth téren és a Magyar Televízió székházánál történt rendőri tevékenységek vizsgálatát. A Magyar Hírlap idéz a nem a nyilvánosságnak íródott szövegből. A Blikk szerint Gergényi Péter lehet az országos rendőrkapitány.

Nem vetették be az MTV-székház mögött várakozó több mint kétszáz rendőrt, miközben egy baranyai osztag próbálta védeni a székház bejáratát, a rendőröknek megtiltották a gumibot használatát a botokkal, üvegekkel felfegyverzett garázdákkal szemben, és a végül elakadt vízágyú bevetése sem volt szakszerű.

A Magyar Hírlap értesülései szerint ezek a legveretesebb megállapításai annak a rendőrségi vizsgálóbizottságnak, amely szeptember 17. és 19. között a Kossuth téren és a Magyar Televízió székházánál történt rendőri tevékenységet vizsgálta.


Százegy oldal

Ignácz István dandártábornok, az öttagú bizottság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján csak felmutatta a 101 oldalas jelentést, de - az újságírók zúgolódása közepette - semmit sem idézett belőle.

A bizottság a munkáját szeptember 26-án kezdte, s kiterjedt a helyszín megtekintésére, jelentések megkérésére, rádióforgalmazási adatok beszerzésére, elemzésére és a csapatszolgálati tevékenység modellezésére, ezek során 51 személyt hallgattak meg.

A következtetések levonása nem tartozott a bizottság kompetenciájába, e feladat az országos rendőrfőkapitány hatáskörébe tartozik.

Szándékosan nem veszélyeztettek

A Magyar Hírlap értesülései szerint olyan mulasztásokat nem tárt fel a bizottság, amely felvetné bármely rendőr büntetőjogi felelősségét. Vagyis szándékosan senki nem veszélyeztette beosztottai biztonságát.

A lap szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy az arra alkalmatlannak bizonyult vezetőket a dokumentum nyomán új beosztásba helyezik, s fegyelmi vizsgálat is indulhat több tiszttel szemben.


Gergényi följebb lép?

A szombati lapokban egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg a nyugdíjazását a héten kérő Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitány sorsáról. A Magyar Hírlap szerint Petrétei József rendvédelmi miniszter elfogadja kérelmét, a Blikk viszont úgy tudja, hogy Gergényiből országos rendőr-főkapitány lesz.

Mindez a jövő hét végére tervezett Gyurcsány-Gergényi találkozó függvénye. A jelenlegi főkapitánnyal más fővárosi rendőri vezetők is távoznának, ezzel "lefejezett, szárnyaszegett" lenne a BRFK. Gergényi előléptetésével viszont kollégái is visszavonnák nyugdíjazási kérelmüket, így életet lehetne lehelni a testületbe.