Tízezres tüntetés Budapesten

2007.09.08. 13:35
Tízezren vonultak a Fiumei úti temetőtől a Parlament elé délelőtt a Nagycsaládosok Országos Egyesületének szervezésében, ahol petíciót adtak át a kormány intézkedései ellen. Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a téren azt mondta, hogy "a megfélemlített ember dühös lesz, majd előbb-utóbb erőszakhoz is fordul". Az Élőlánc Magyarországért a Pénzügyminisztérium előtti teret töltötte meg tiltakozókkal. A verbális fenyegetéseket leszámítva béke volt.

Több mint tízezren vonultak végig a Fiumei úti temetőtől a Parlamentig szombaton a fővárosban, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) felhívására a kormány intézkedései ellen tiltakozzanak.

Jelképek

A demonstrálók az '56-os forradalom egyik jelképévé vált Csepel teherautó felvezetésével vonultak, melynek tetejére egy üres bölcsőt tettek.

Tömeg a Kossuth téren

Bár a szervezők azt kérték, hogy a pártjelvényeket, kirekesztő, uszító szavakat mellőzzék a tiltakozók, a Madách téren, kisebb vita után, a Kossuth téri tüntetők Árpád-sávos zászlókkal csatlakoztak a menethez.

Amikor a Fiumei úti temetőtől a Kossuth térre ért a tömeg eleje, a menet vége még a Szent István-bazilika előtt járt. Sok rendőr biztosított, de mentőautó is végig kísérte a demonstrálókat. A tüntetők teljesen megtöltötték a Kossuth teret. A Kossuth téren szónokok tartottak beszédet a tüntetőknek.

A jelenlegi antiszociális kormány elveszi a gyermekek jövőjét, saját önös céljai érdekében káoszt és félelmet gerjeszt, embereket állít szembe, ezért át kell adnia a helyét - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a téren. A Fidesz alelnöke szerint a kormány a hatalomért mindenre kész, arra is, hogy félelmet keltsen. " A megfélemlített ember dühös lesz, majd előbb-utóbb erőszakhoz is fordul" - tette hozzá. Pelczné Gáll Ildikó elmondta azt is, a gyermekek és a családok jövőjéért folytatott küzdelemben minden parlamentáris eszközt meg kell ragadni, és a Fidesz minden támogatást megad azoknak, akik ezért demonstrálnak. Megjegyezte, a demonstráció törvényes eszköz a vélemény hangoztatására; tisztázni kell, "meddig mehetünk el, mikor mondjuk, hogy most már elég" - fűzte hozzá. (Daróczi Dávid kormányszóvivő pár órával később azt tette közzé: egy évvel az MTV székház ostroma után baljós emlékeket ébreszt, ha a Fidesz alelnöke erőszakos megmozdulásokat helyez kilátásba.)

Nincs családpolitika

Előzőleg a Kossuth téren egybegyűlt, tízezres tömeg előtt mondott beszédében Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke azt mondta, ma Magyarországon nincs családpolitika, csak "személypolitika". Az elnök hangsúlyozta, hogy a kormány megszorító intézkedései, illetve a nemzeti vagyon elherdálása ellen tiltakoznak a tüntetésen.

Féltik a nemzet vagyonát

Török Ádám, a NOE főtitkára beszédében rámutatott, miközben a kormány esélyegyenlőségről beszél és új kormányzati negyedet épít, a reformra hivatkozva iskolákat és kórházakat zárnak be, tanárokat bocsátanak el és tandíjat vezetnek be a felsőoktatásban, valamint orvosokat kényszerítenek arra, hogy elhagyják az országot.

A beszédek után Szabó Endre átadta Lezsák Sándornak (Fidesz), az Országgyűlés alelnökének a Nagycsaládosok Országos Egyesületének petícióját, amelyben a megszorító intézkedések visszavonását követelik. Lezsák Sándor ígéretet tett arra, hogy a petíciót minden képviselőnek eljuttatja.

A Parlament előtt tartott beszédek közben az egybegyűltek többször azt skandálták, hogy "Gyurcsány takarodj". A NOE tüntetésén, melyhez vagy 30 civil szervezet csatlakozott, részt vett a Fidesz 2009-es európai parlamenti kampányának vezetésével megbízott Schmitt Pál. Jelen volt ifj. Hegedüs Loránd református lelkész és Csurka István, a MIÉP elnöke és Csoóri Sándor író is. A demonstráció a Kossuth téren szombaton kora délután rendbontás nélkül véget ért.

Aláírás

Délután három óra körül egy-kétezer embert látott tudósítónk a Hősök terén. A tüntetők saját bevallásuk szerint a nemzeti vagyon kiárusítása ellen tiltakoznak. Felszólalt egyebek között Lányi András, az Élőlánc Magyarországért vezetője is.

Molnár Oszkár, a Fidesz országgyűlési képviselője kifejtette: a parlament a tavaszi ülésszak utolsó napján, éjszaka fogadta el kormánypárti többséggel fogadta el az állami vagyonról szóló törvényt, amelyet a köztársasági elnök nem írt alá és visszaküldött a parlamentnek. Hozzátette: mintegy százezer milliárd forintnyi vagyonról van szó. Kitért arra, hogy a törvényt az Országgyűlés hétfőn újra tárgyalja, s ha elfogadja, eladhatóvá válnak a termőföldek, egyetemek, kórházak és minisztériumok épületei is. A ki nem hirdetett törvény szerint - mondta - a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bérleti díjat fizettetne az állami szervekkel, így kórházakkal, minisztériumokkal, egyetemekkel és más közintézményekkel.

A tüntetők 62 prominens személy aláírásával erősítették meg tiltakozásukat. A nemzeti vagyon megtartása mellett állt ki Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Zlinszky János alkotmányjogász, Fábry Sándor humorista, Makovecz Imre építész, és több ellenzéki országgyűlési képviselő. A résztvevők tiltakoztak a hétfőn, a Parlamentben tárgyalásra kerülő vagyontörvény ellen. A demonstrálók szerint a nemzeti vagyont részvénytársaságokba szervezik, így az üzleti vagyon lesz, amiről a miniszterelnök dönthet, miközben az ellenőrzést az országgyűlés hatáskörében kellene tartani. „Gyurcsány takarodj!”, skandálta a tömeg, valahányszor szóba kerül a miniszterelnök.

Elhangzott egy számítás is. Eszerint a kormány azzal számol, hogy a kormányzati negyedbe költöző minisztériumok épületeiért 2,7 milliárd folyik be. Miközben a Roosevelt téri Spenótházat korábban nyolcmilliárdért adták el. Ugyanígy érték alatt passzolták el a Hadrianus palotát is magába foglaló területet a Hajógyári-szigeten az izraeli ingatlanfejlesztőknek.

Angyán József, a Magosz tanácsadója szerint egy szűk zsákmányszerző banda rabolja ki az országot, a vagyon tudatos fosztogatása és a nemzet elpusztítása zajlik. Az egyetemi tanár azonnali előrehozott választásokat követelt, valamint megjegyezte: a magyar nép sokat tűr, de „ha egyszer megindul, az Isten irgalmazzon azoknak, akik az útjába állnak”. Délután négy körül már három-négyezer ember volt a téren, többségük a szónokok bíztatására az Andrássy úton keresztül elindult a Pénzügyminisztérium felé. A tömeget felszólították: magyar zászló alatt vonuljanak, más politikai jelképet ne hozzanak magukkal.

A tömeg délután fél öt előtt megközelítette az Oktogont, ekkorra tudósítónk szerint már legalább ötezer fősre duzzadt létszámuk. A menet élén egy felvezetőautó haladt, aminek kihangosítójából komolyzene, Bartók szólt. Az Andrássy úton néha rendőröket is látni, de tudósítónk szerint nincsenek jelen túl nagy létszámban a rendvédelmi erők.

Egy-egy szórványos Ébresztő!, békés vonulás, és a kérés ellenére néhány meglengetett Árpád-sávos zászló.

A menet megérkezett a Pénzügyminisztérium elé, ahol már várták őket a magyarságbizniszben utazó árusok. Petícióátadás most nem lesz, mert azt már átküldték pénteken a házelnöknek, szónoklatok viszont igen.

Az Élőlánc Magyarországért állampolgári tiltakozást tart hétfőn délután öttől éjjel kettőig a Kossuth téren - jelentették be a szervezők. Akkor már megkezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka.

Megkezdődtek a szónoklatok. Karátson Gábor, a Duna Charta elnöke környezetvédőként megosztotta gondolatait arról, hogy mivel járhat a globális felmelegedés, de igazán eredti gondolata az volt, hogy ha már a kormányzat mindent elad, akkor a Parlament épülete is lehetne Disneyland vagy Korona (Corona?) Plaza.

Az egyetemi tanárként pódiumra lépő Gransztói György azzal kezdte, hogy ő nem bírálni akarja a kormányt, hanem tanácsot adni - a tömeg mindig füttyel fogadta a kormány szó kiejtését -, a javaslat pedig az volt, hogy nem akkor kellene kormányzati negyedet építeni, amikor az emebrektől elvesznek.

Egy országgyűlési képviselő is a mikrofonnál. Kelemen András, a Magyarországért Egyesület elnöke a társadalombizotsítás hiányáról beszélt, szerinte az országot kirabolja Ali baba és negyven minisztere, az egészségügyi átalakítás deformált reformáció, a szlovákoknál pedig a 17 magánbiztosítóból 12 csődbe ment az első évben. Aztán azzal búcsúzott, hogy Háry János és kormánya nem veszi tudomásul, hogy illegitim. Igazi nemzetgyűlés kell - fejezte be Kelemen.

Felszólalt a délelőtti tüntetés szervezőjének, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkára, Török Ádám is, szintén a kormány távozását sürgetve. A két demonstrációt szándékosan szervezték külön, de a jövőben már összehangolják a tüntéseiket. Ez kiváltotta a jelenlévők egyetértését.

Kollegánk azt jelenti a helyszínről, hogy akárcsak kora délután a Kossuth tér, a József nádor tér is megtelt délután ötre.

"A kincstár kulcsa nincs jó helyen a miniszterelnök zsebében" - mondta az Élőlánc elnöke, Lányi András. Egy gondolat a beszédéből: a magyar államot kétszer érte nagy veszetség, először 1948-ban az államosítással, aztán a rendszerváltás után a privatizációval. Utóbbiban az államosításban résztvevők jogutódai és üzletfelei jártak jól.

Himnusz. A tüntetés véget ért.

Este hat előtt pár perccel már csak néhány voltak a téren. Egy kis csoport egy tavalyi rigmust skandált: "Gyurcsány Ferenc, legyen fegyenc!".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla