Gyurcsány és Juhász helyett is Sólyom beszélt

2005.08.20. 14:06
A legradikálisabb rendszerváltónak nevezte Szent Istvánt Magyar Bálint az augusztus 20-i megemlékezéseken. Egy másik SZDSZ-es miniszter, Kovács Kálmán szerint a Szent István-i hagyomány lényege, hogy a király korát megértve bátran választotta az újat, az európait.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megállapodott Sólyom Lászlóval, hogy a kitüntetések alkalmából az idén kizárólag az államfő mond beszédet, így esett, hogy az idén augusztus 20-án a miniszterelnök csak megjelent, de nem mondott ünnepi beszédet, tudta meg az Index.

Az államfő mondott beszédet Juhász Ferenc honvédelmi miniszter helyett is. Az augusztus 20-i tisztavatásokkor hagyományosan a honvédelmi tárca vezetője szónokol, az idén viszont Sólyom László arra kérte a tárca vezetőjét, hogy ő beszélhessen az újonnan avatottakhoz.

Szent István, a rendszerváltó

Az ország vezetői helyett megemlékező Sólyom László beszédeit egy másik cikkünkben olvashatja. Szili Katalin, az országgyűlés elnöke szerint akárcsak Szent István korában, ma is az egység és a nyitottság a magyarság egyik legnagyobb sorskérdése. Szili Katalin Székesfehérváron azt mondta, ha nem teremtünk nyitott és befogadó, mintakövető, de egyúttal eredeti országot, ha a demokrácia vitakultúráját a széthúzással tévesztjük össze, és nem alakítjuk ki a korszerű államot és a korszerű nemzetpolitikán alapuló, korszerű nemzeti egységet, könnyen lemaradhatunk a nemzetek versengésében.

A kormányfő beszéde híján utánanéztünk, hogy kormányának tagjai, miként ünnepelnek. Magyar Bálint oktatási miniszter például Nagysápon a felújított II. Rákóczi Ferenc iskola avatásán beszélt Szent Istvánról, akit a magyar történelem legradikálisabb rendszerváltójának nevezett. "Nagy tett volt, amikor Magyarország szakítva a pogány hittel, csatlakozott a nyugati államok vallásához, az akkori fejlett Európához" - mondta

Az összetartozás fontosságára, augusztus 20-a világnézettől független, azonos értelmezésére hívta fel a figyelmet Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Nagykanizsán mondott ünnepi beszédében. A miniszter szerint a Szent István-i hagyomány lényege, hogy a király korát megértve bátran választotta az újat, az európait.

Ma Magyarország olyan köztársaság, "ahol mindenkinek jár az esély, hogy ne a születése pillanatában dőljön el a sorsa, hanem a maga tehetségén, szorgalmán, akarásán és a közösség segítő erején múljon. Mindez nem világnézeti kérdés" - fogalmazott Kovács Kálmán.

Az ellenzék vezetője, Orbán Viktor pénteken szólt az egybegyűltekhez. Szombaton Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, a Fidesz-frakció országgyűlési képviselője a budavári Szent István-szobornál kijelentette, a történelem azt mutatja, hogy a magyarság akkor gazdagodott szellemiekben, lelkiekben, kultúrában és anyagiakban is, amikor a Szent István-i utat követte, és akkor sodródott katasztrófába a nemzet történelme, amikor jobbra vagy balra lecsúszott erről az útról.

A politikus a király életművéből a kereszténység, a magyarság és az európaiság "hármas oltárának" egységét emelte ki. Szerinte ha valaki szembeállítja ezt a hármat, akkor "akarva-akaratlanul is a nemzet sírásója".