Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A legfőbb ügyész bírálja az olajbizottság tagjait

2000.11.16. 16:39
Polt Péter legfőbb ügyész csütörtöki, a Népszabadságban megjelent nyilatkozatában élesen bírálja az olajbizottság képviselőit. Polt szerint a honatyák ,,megalapozatlan nyilatkozataikkal, több esetben tényekkel cáfolt valótlan információk ismételgetésével megingatják az embereknek az igazságszolgáltatásba vetett hitét is". Az ügyészség ugyanakkor vizsgálja a Papa vallomásának egyes kitételeit. A legfőbb ügyészi bírálatokra az érintettek nem kívántak reagálni.
Az utóbbi hetekben számos bírálat érte a parlament olajbizottságának tagjai részéről az ügyészség tevékenységét. Pallag László és Lentner Csaba korábbi nyilatkozataiban például biztosra vette, hogy Sándor István, alias Papa tervezett olajbizottsági meghallgatásának köze lehetett az egykori nyomozótiszt egy nappal korábbi letartóztatásához. Újabb vita tört ki akörül, hogy az ügyészség csak a saját helyiségében engedélyezte az egykori hírszerző meghallgatását.

Lentner Csaba és Tóth Károly
Lentner Csaba, a testület MIÉP-es tagja Sándor István meghallgatásáról távozván újfent kijelentette: a meghallgatás ismeretében nem kérdéses, hogy az ügyészség tőrbe csalta az olajbizottságot a ,,Papa" Sándor letartóztatásával.

Szintén jelentős bírálatok érték a Polt Péter vezette szervezetet azért, mert a képviselők szerint nem éppen kielégítő az ügyészség által készített olajtérkép. Tóth Károly szocialista honatya múlt heti sajtótájékoztatóján azt mondta: az ügyészség szándékosan akadályozza a parlamenti bizottság munkáját. Szerinte ugyanis a megkapott cégtérkép éppen csak azokra a kérdésekre nem ad választ, amelyek miatt elkészült az anyag. Vagyis nem derül ki belőle, volt-e átfedés az olajvisszaélések ügyében érintett cégek tulajdonosi szerkezetében.

Polt Péter
Az ügyészség nem akadályozta a testület tényfeltáró munkáját
A parlament olajügyeket vizsgáló bizottsága egyes tagjainak megalapozatlan sajtónyilatkozata, a tényekkel többször cáfolt állítások nyilvános ismételgetése alkalmas lehet az ügyészi szervezet tekintélyének csorbítására, végső soron az egész hazai igazságszolgáltatásba vetett bizalom aláásására - mondta a Népszabadságnak Polt Péter legfőbb ügyész. Az olajbizottság egyes tagjainak bíráló kijelentéseire reagálva Polt visszautasította, hogy az ügyészség bármilyen módon akadályozta volna a testület tényfeltáró munkáját. Méltatlannak és megalapozatlannak minősítette azt is, hogy az ügyészség ,,tőrbe csalta a testületet", amikor tervezett bizottsági meghallgatása előtt egy nappal őrizetbe vette Sándor Istvánt, a KBI egykori főnyomozóját.

A legfőbb ügyész megismételte: az ügyészség a törvényes keretek között minden lehetséges segítséget megadott a parlamenti bizottság munkájához. Jóllehet törvény nem ír elő ilyen kötelezettséget, az olajbizottság elnökének kérésére mégis elkészítették az úgynevezett olajtérképet. - Mindazokat az adatokat átadtuk a bizottságnak, amelyek a rendelkezésünkre állnak e kérdésben, és amelyek átadását az adatvédelmi biztos nem tiltotta meg - mondta Polt. Azért kerültek külön CD-lemezre a különféle adatbázisokból gyűjtött adatok, mert e két adatbázis összekapcsolását az adatvédelmi biztos előzetes állásfoglalásában jogellenesnek minősítette.

Polt Péter mindehhez hozzátette: bizottsági meghallgatása után az ügyészség is kihallgatta Sándor Istvánt. Erre azért volt szükség, mert a bizottság előtt bűncselekményekre utaló kijelentéseket tett, amelyeket az ügyészségnek kötelessége ellenőrizni. Sándor István minden állítását, ideértve az ügyében eljáró ügyészekkel kapcsolatos kijelentéseit is, egy Budapesttől távoli megye ügyészségi nyomozóhivatalával kivizsgáltatják.

Tóth Károly szocialista képviselő pénteken kíván reagálni Polt Péter szavaira, míg Pallag László bizottsági elnök nem kívánja kommentálni a nyilatkozatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!