Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Szalay Gábor: 'Nem voltam ügynök'

2005.02.11. 21:52
Szalay Gábor SZDSZ-es képviselő, a gazdasági tárca volt politikai államtitkára pénteken közleményében hangsúlyozta, hogy nem volt ügynök. A honatya arra reagált, hogy a neve szerepelt a Political Capital politikakutató és tanácsadó intézet honlapján megjelent ügynöklistán. Az intézet közlése szerint már ismert ügynökök listáját, tizenkilenc nevet tett közzé pénteken.

"Én jó két éve nagy nyilvánosságot kapott interjúban mondtam el a magam kordokumentumnak szánt történetét, amiből egyértelműen kiderülhetett, hogy nem voltam ügynök" - áll Szalay Gábor MTI-hez eljuttatott közleményében.

"Soha nem írtam jelentéseket"

Az SZDSZ-es képviselő közli: "magam, noha nem írtam alá - minden bíztatás ellenére - sem be- sem kiszervezési hivatalos nyilatkozatot, soha nem írtam, vagy adtam jelentéseket, mégiscsak egy minden nyugati út mögött nemzeti, állami, üzleti és személyes biztonsági veszélyt sejt(et)ő paranoid rendszer állampolgára, külkereskedője voltam. "Magam ezen veszélyek egyikével sem találkoztam ténylegesen soha" - jegyzi meg. Hozzáteszi: nem kellett senkit és semmit "kémelhárítania" az ásványdúsítási, szennyvíztisztítási és vízkezelési berendezések és üzemek külkereskedelmének világából.

"Viszont néha és rendszertelen időközönként számomra feltett ellenőrző kérdésekre, melyek külföldi, szakmai tárgyalásaim, egyébként érdektelen részeire vonatkoztak, kénytelen voltam válaszolni, egyszerűen azért, hogy munkámat végezhessem" - áll Szalay Gábor közleményében. Felteszi a kérdést: "de, ha nem így lett volna is és az államvédelem fiktív, virtuális félelmei akár egyetlen alkalommal is valóságosnak bizonyultak volna, egy-egy - általam természetesen nem birtokolt - állambiztonsági információ, vagy üzleti titok megszerzési kísérlete, korrupciós ajánlat megtétele, más országbeli szolgálatok beszervezési próbálkozása formájában, akkor minden ócska kényszerhelyzettől eltekintve is, vajon miként kellett volna cselekednem helyesen, a mai jogállami mércét kiálló módon?"

"Mert ez az ország rossz és leváltásra megérett rendszere ellenére is az én hazám volt, és az általam képviselt vállalat is az én családom és több, mint tízezer más alkalmazott kenyéradója volt. Vajon rendben lévő lett volna ennek érdekeit nem védeni a magam piciny területén?" - folytatódik a közlemény. Végül Szalay Gábor azt írja: "vajon tényleg ennyire nem vállalható a közös múlt és annak higgadt elemzése, ahogy éltünk és élhettünk itt akkoriban - legtöbben".