Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kárpáti György III/III-as volt

2008.10.08. 11:45
A Hírszerző birtokába került Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó úgynevezett 6-os kartonja. Ilyen papírt akkor állították ki, amikor valakit a Kádár-kori titkosszolgálat ügynöknek szervezett be. Kárpáti tagad, de érdemben nem kommentálta az ügyet. Egy dokumentum szerint az őt felügyelő rendőr elégedett volt olimpiai jelentésével. Kárpáti 1962-87 között volt beszervezve.

Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó nagy valószínűséggel az előző rendszer besúgója volt. A Hírszerző birtokába került dokumentumok szerint 1962 és 1987 között működött együtt a Kádár-kor titkosrendőrségével.

Kárpáti beszervezéséről az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származó 6-os karton tanúskodik. A 6-os kartont az ügynökök beszervezésekor állították ki. Önmagában a 6-os karton a bíróság előtt nem bizonyíték valakinek ügynök múltjára, mert azt a beszervezetteknek nem kellett aláírniuk. Eddig azonban egyetlen nyilvánosságra került 6-os kartonról sem derült ki, hogy hamisítvány lett volna.

A dokumentum szerint Kárpáti "Halasi" fedőnéven dolgozott a III/III-nak. Akkoriban a Belügyminisztériumnak ez az osztálya foglalkozott a belső elhárítással, gyakorlatilag politikai rendőrségként működött, és sok beszervezett civilt foglalkoztatott. Két évre, 64 és 66 között átkerült a III/II-es alosztályhoz, ez a csoport kémelhárítással foglalkozott. Erre az időszakra esett a tokiói olimpia, ahonnan csapattársairól jelenthetett. Erre utal, hogy az olimpiai besúgóhálózatot felügyelő Stoll Dániel rendőrőrnagy jelentésében így fogalmazott: "Több olyan kapcsolatunk volt, akik igen eredményesen és odaadóan segítették az operatív munkát. Így nagyon lelkiismeretesen és jól dolgoztak a többi között az alábbiak: 'Pataki', 'Balaton' és 'Balogh' fedőnevű hálózati személyek a vívók körében, 'Lovas' és 'Halasi' fedőnevű hálózati személyek a vízipólózok körében, 'Sipos', 'Pék' fedőnevű hálózati személyek a kajak-kenu versenyzők körében". Közülük Halasi volt Kárpáti György. Az olimpikonokat Tokióban összesen 42 hálózati személy figyelte.

Kárpáti 2003 óta vállal politikai szerepet, azóta a Fidesz kulturális tagozatának sportszekciójában tevékenykedik.

A sportoló nem reagált érdemben a Hírszerző megkeresésére. Azt mondta, hogy nem tud arról, hogy együttműködött volna a Kádár-rendszer titkosszolgálatával, és elutasította, hogy megnézze a szerkesztőséghez jutott 6-os kartont. Arról sem beszélt, hogy miért szűnt meg 1987-ben a kapcsolata a Belügyminisztériummal. Papírja szerint "bűncselekmény elkövetése miatt" zárták ki az államányból.

A rendszerváltás óta számos ismert személyről derült ki, hogy a III/III ügynöke volt. Többek között Novák Dezső labdarúgót, Vikidál Gyula énekest, Szabó István filmrendezőt szervezték be.

Kárpáti György az MTI-nek azt mondta, nem igaz az, amit a honlap állít, és becsületsértési pert indít. Arra a kérdésre, hogy miért állítják ezt róla, válaszként felolvasta a cikk egy bekezdését, amely a nyilvános politikai szerepvállalását taglalja. E szerint Kárpáti György "politikai szerepet csak az ezredforduló után vállalt; 2002 után Orbán Viktor mögött tűnt föl mint Fidesz-rendezvények színpadi kelléke; 2003-tól a Fidesz kulturális tagozatának sportszekciójában tevékenykedik".