Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bogár: embertelen játszma zajlik

2002.08.29. 21:53
Nem foglalkozik az ügynöküggyel tovább Bogár László, a MeH volt államtitkára, aki szerint azért jelenhetett meg a neve az érintettek listáján, mert még a hetvenes években megpróbálták beszervezni. Kádár Béla sem dolgozott az állambiztonsági szerveknél - közölte Mécs Imre bizottsági elnök. Sárossy László az Antall-kormány államtitkára szintén Mécs előtt tisztázta magát.
A Magyar Hírlap múlt szombati számában közölte a rendszerváltás óta hivatalba lépett kormánytagok közül azoknak a névsorát, akik együttműködtek a pártállami titkosszolgálatokkal. A tizenegy megnevezett politikus közül elsőként Nógrádi László, az Orbán-kabinet egyik közlekedési minisztere tisztázta magát szerdán.

Méltatlan és embertelen játszma zajlik, és a magam részéről az üggyel való foglalkozást befejeztem - közölte Bogár László volt államtitkár az MTI-vel csütörtökön, a volt és jelenlegi kormánytagok állambiztonsági múltjának vizsgálatával kapcsolatban. Bogár László neve is szerepelt azoknak a kormánytagoknak a listáján, akik egy országos napilap közlése szerint érintettek lehetnek az állambiztonsági múlt tekintetében.

A katonai elhárítás jöhet szóba

Az Antall-, a Boross- majd az Orbán-kormány politikai államtitkára elmondta: harminc évvel ezelőtt, 1972-ben, amikor végzős hallgató volt a Közgazdaságtudományi Egyetem Külkereskedelmi Szakán, mint minden végzőst, megkeresték az állambiztonsági szervek. Mint felidézte, kétszer vagy háromszor beszélgettek vele hadkötelesként, adategyeztetés címén a katonai hadkiegészítő parancsnokságon. Ezért csak feltételezhető, hogy a katonai hírszerzés, vagy elhárítás volt a sikertelen próbálkozó - jegyezte meg Bogár László.

Titkosszolgálat helyett vidéki munka

A volt politikai államtitkár elmondta: azt ígérték, hogy a Külügyminisztériumban, illetve diplomataként külföldön dolgozhat. A feleségemmel együtt eldöntöttük: az ajánlatot csak úgy utasíthatom el, hogy visszamegyünk Miskolcra, és elhelyezkedem egyszerű vállalati közgazdászként - fogalmazott. Mint mondta, ezután már nem volt érdekes az állambiztonsági szervek számára, és többet nem keresték. Tragikusnak és komikusnak tartom a Mécs-bizottságban történteket, hiszen a kiszivárogtatás óta már többekről, így rólam is kiderült, hogy szimpla találgatás az egész - jelentette ki Bogár László.

Mécs: Kádár Béla nem volt ügynök

Kádár Bélát, az Antall-kormány nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős miniszterét annak idején megpróbálták beszervezni, de nem működött együtt az egykori III/II-es csoportfőnökséggel - ezt Mécs Imre, a jelenlegi és volt kormánytagok titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság elnöke közölte csütörtökön. Mécs Imre a Magyar Televízió esti híradójának azt mondta, hogy Kádár Bélát be akarták szervezni, beszélgettek vele, de ő erre nem volt hajlandó. Ezután kiállítottak róla egy kartont, és úgy tüntették fel, mintha beszervezték volna - tette hozzá.

Kádár Béla nevét a múlt héten egy országos napilap tette közzé azzal, hogy róla is talált adatokat a Történeti Hivatalban az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság. A testület elnöke a híradónak azt mondta: bár az egykori kémelhárítás több kísérletet is tett, hogy rábírja az együttműködésre, Kádár Béla minden alkalommal nemet mondott. Mécs Imre közölte: Kádár Béla 1977-ben a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetében dolgozott és többször megkeresték a belügyi összekötő tisztek.

Mécs Imre a híradónak azt is elmondta, hogy a következő hetekben várhatóan ismét ellenőrzik az eredeti dokumentumokat a titkosszolgálatok irattáraiban és a Történeti Hivatalban.

Sárossy a Történeti Hivatalban tisztázta magát

Sárossy László, az Antall-kormány földművelésügyi politikai államtitkára - aki szintén szerepelt az érintettek listáját tartalmazó újsághírben - az InfoRádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában azt közölte, hogy Mécs Imrével, a parlamenti vizsgálóbizottság elnökével együtt járt a Történeti Hivatalban és ott tisztázta magát. Kijelentette, hogy 1969 óta semmilyen kapcsolata nincs az állambiztonsági szolgálatokkal, és azt megelőzően sem volt ügynök. Mécs Imre csütörtök délután az MTI érdeklődésére még azt közölte, hogy nem tud új információkkal szolgálni a bizottság munkájával kapcsolatban.