Auguszta
-3 °C
2 °C

Herényi tagot cserél a leváltásáról döntő bizottságban

2004.10.25. 15:02
Az Index információi szerint az MDF frakcióvezetőjének leváltásáról döntő ügyrendi bizottságban még a döntés meghozatala előtt az MDF frakcióvezetőjének javaslatára lecserélhetik az MDF bizottsági delegáltját. Herényi Károly a hírek szerint a Dávid Ibolya hívének számító Karsai Péterrel kívánja lecserélni a testületben "ragadt" Hende Csabát, aki a frakcióból való kilépését követően június óta függetlenként vett részt az ügyrendi bizottság munkájában.
Az Index információi szerint Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője indítványozta Szili Katalin házelnöknél, hogy jelentse be az országgyűlésnek: az MDF tagcserét hajtott végre a parlament ügyrendi bizottságában.

Megmentették már

Mint emlékezetes, ez a testület szeptember elején egyszer már "megmentette" Herényit, amikor a frakció többsége egy bizalmatlansági indítványt követően leváltotta a képviselőcsoport éléről. A kormánytöbbséggel működő ügyrendi bizottság akkor úgy döntött, hogy az ügyben Herényi bejelentése az irányadó, így a leváltás helyett öt képviselő kizárását hagyta jóvá. Az MDF frakcióban azonban két hete ismét leváltották a frakcióvezetőt, és Szili Katalin újra a bizottság hatáskörébe utalta a döntést. Úgy tudjuk azonban, hogy a második leváltással kapcsolatban nem egységes a kormánypártok véleménye.

Lecseréli őket

A bizottság szokatlan módon, Csiha Judit, a testület MSZP-s elnökének betegségére tekintettel szerdára tűzte ki következő ülését, így a bizalmatlansági indítvány ügyében több mint két hétig nem születik döntés. A házelnök az elmúlt napokban Herényi Károlyt hívta meg az országgyűlési munkával kapcsolatos egyeztetésekre. Információink szerint Herényi hétfőn javaslatot nyújtott be Szili Katalinnak az MDF több bizottsági delegáltjának lecserélésére. Az indítvány, amely a frakcióból időközben kizárt vagy távozott képviselők helyére jelöl új megbízottakat, érinti az ügyrendi bizottság összetételét is. Úgy tudjuk, hogy az MDF frakciójából távozott Hende Csaba helyett, aki egyébként az előző döntés idején is függetlenként volt tagja a testületnek, most Karsai Péter kerül az ügyrendi bizottságba.