Gyula
8 °C
21 °C

Újságírókat is fizetett a kancellária

2009.01.05. 08:21
Batiz András, Szombathy Pál, Petri Lukács Ádám újságíró cége, és Déri Miklós fotós is kapott pénzt kormányzati megbízásokért. A Magyar Nemzet szerint gyakran olyan tevékenységre kötnek megállapodást, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal apparátusa is képes lenne elvégezni.

Tavaly is juttatott közpénzt a kormány a sajtó képviselőinek, írja a Magyar Nemzet. A Kormányszóvivői Iroda a lapnak elküldte az ötmillió forint alatti (tehát a kancellária honlapján nyilvánosságra nem hozott), tavalyi szerződéseinek listáját.

A lista szerint Batiz András egykori televíziós, majd kormányszóvivő cége a Batiz Consulting 2008 márciusában hárommillió forintért tarthatott készségfejlesztő tréningeket a miniszterelnöki kabinetiroda vezetőinek.

Szintén hárommilliós szerződést kapott Petri Lukács Ádám, aki a Népszava publicisztikai rovatát vezette. Petri Lukács Ádám cége aktuálpolitikai tanácsokat adott a kancelláriának, illetve egy húszoldalas tanulmányt írt a koalíciós válság értelmezési szintjeiről.

Déri Miklós, aki a Magyar Nemzet szerint a Magyar Narancs fotósa, legfrissebb szerződése alapján tavaly szeptember 16. és december 31. között bruttó 4,7 millió forintért készíthetett fotódokumentációt a MEH rendezvényeiről, valamint a képek archiválása is feladata volt. A Magyar Nemzet állításával szemben Déri Miklós évek óta nem dolgozik a Magyar Narancsnál, fő tevékenysége a miniszterelnök programjainak fotózása.

Szombathy Pál, a Magyar Hírlap korábbi főszerkesztőjének, az MTV A la carte című műsorának vezetőjének cégével egymillió forintos szerződést kötöttek. A szerződés szerint Szombathy cégét 2008 első négy hónapjára sajtófigyeléssel, lapszemlék elkészítésével bízták meg, illetve aktuálpolitikai kérdésekben kellett konzultálnia a koalíciós koordinációért felelős egykori államtitkárral, Horn Gáborral. A lap szerint kérdéses, hogy a sajtófigyelést miért nem tudta a Miniszterelnöki Hivatal saját munkatársaival elvégeztetni.

A cég közös a feleségemmel és a szerződésben szerepel, hogy ezeket a munkákat ő végzi el, a kormányzatnak én nem dolgozom és ezt a szokásomat szeretném is megtartani, mondta az Indexnek Szombathy Pál. Az újságíró azt mondta: felesége a közös Bt-ben kültag, s amikor ezt a megbízást elnyerte, nem akartak álszent megoldást választani és egy másik cég nevén szerződést kötni, mert nincs ebben az ügyben takargatnivalójuk.

A Magyar Nemzet korábban arról számolt be, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok "társadalmi megbecsülésének erősítésére" exkluzív cikksorozatot rendelt a kormányzat a Farkasházy Tivadarhoz köthető Hócipőtől. A cikkekért a Miniszterelnöki Hivatal összesen bruttó négymillió forintot fizetett.