Új székházat épít az MTV

2000.06.22. 12:47
A Finta és Társai Építész Stúdió színesfémlemezzel borított homlokzatú, huszonegyedik századi high-tech stílusban tervezte meg a Magyar Televízió Rt. új gyártóbázisát. Az épületeket zöld folyó választja el, mely fölött hidakon lehet majd közlekedni.
A Finta és Társai Építész Stúdió nyerte el közbeszerzési pályázaton a Magyar Televízió Rt. új gyártóbázisának tervezésére kiírt pályázatot - jelentették be csütörtökön az MTV Kunigunda utcai irodaházában.

XXI. századi high-tech vagy 80 évvel ezelőtti Bauhaus-stílus?

Fekete Antal, az épület tervezője az Index érdeklődésére elmondta: az új, 35 000 négyzetméteres székház homlokzata színesfémlemnez-burkolatot kap majd. A tervező úgy fogalmazott: huszonegyedik századi high-tech designt valósítanak meg.

A földszint plusz három emeletes székház központjába tágas passzázst terveztek. Az új irodaházban 400 fős konferenciaterem, 150 férőhelyes vetítő is lesz - mindez, mit a tervező fogalmazott, humánus környezetben.

Az új székházat a régi stúdióktól és a nyolcszáz férőhelyes irodaháztól zöld folyó választja madj el, az épületeket híd köti össze - közölte Fekete Antal.

A Finta stúdió tervezte

Westend City Cener, Bank-center, Szép-passage, a lágymányosi informatikai épület, a Rendőrség Teve utcai székháza, a Pesti Barnabás utcai Millennium-center. Az Akadémia mögött épülő Akadémia Bankcenter is az ő nevükhöz fűződik.

Szabó László Zsolt, az MTV Rt. elnöke emlékeztetett arra, hogy 2000. március 1-jén hirdették meg a korszerű, új gyártóbázis építésére vonatkozó pályázatot. A megadott határidőig öt pályázat érkezett a bírálóbizottsághoz.

Szabó László Zsolt közjegyző előtt ismertette a bírálóbizottság döntését.

Eszerint az épületegyüttes tervezésére a Finta és Társai Építész Stúdió kapott megbízást.

Pályáztak még

A második helyen a Gyüre Építész Iroda, a harmadik helyen pedig a Virág Csaba & Z. H. J. Építész Iroda végzett.

A pályázók közül negyedik lett a Budai Építész Műhely Kft., amelyet a Korényi és Társai Építész Iroda Kft. követett a sorban.

Utalt arra: az elbírálási szempontok között szerepelt az épületegyüttes használhatósága, a gazdaságosság biztosítása és az 5,5 milliárd forintos nettó beruházási költségekbe való illeszkedés.

Az MTV Rt. elnöke hangsúlyozta: a munkálatok elkezdéséig megteremtik a finanszírozás hátterét. A beruházást hitelből tervezik fedezni. Már tárgyalnak egy bankkonzorciummal, amely hajlandó lenne finanszírozni a munkálatokat, de a hitelfelvételhez garanciákra van szükség.

Szabó László Zsolt közölte azt is, hogy az új központ 2002. január 1-jei átadáskor mintegy 1000-1300 fővel működik majd a Magyar Televízió.  • Tippek
  • Bankszámla