Árpád
-2 °C
4 °C

Új székházat épít az MTV

2000.06.22. 12:47
A Finta és Társai Építész Stúdió színesfémlemezzel borított homlokzatú, huszonegyedik századi high-tech stílusban tervezte meg a Magyar Televízió Rt. új gyártóbázisát. Az épületeket zöld folyó választja el, mely fölött hidakon lehet majd közlekedni.
A Finta és Társai Építész Stúdió nyerte el közbeszerzési pályázaton a Magyar Televízió Rt. új gyártóbázisának tervezésére kiírt pályázatot - jelentették be csütörtökön az MTV Kunigunda utcai irodaházában.

XXI. századi high-tech vagy 80 évvel ezelőtti Bauhaus-stílus?

Fekete Antal, az épület tervezője az Index érdeklődésére elmondta: az új, 35 000 négyzetméteres székház homlokzata színesfémlemnez-burkolatot kap majd. A tervező úgy fogalmazott: huszonegyedik századi high-tech designt valósítanak meg.

A földszint plusz három emeletes székház központjába tágas passzázst terveztek. Az új irodaházban 400 fős konferenciaterem, 150 férőhelyes vetítő is lesz - mindez, mit a tervező fogalmazott, humánus környezetben.

Az új székházat a régi stúdióktól és a nyolcszáz férőhelyes irodaháztól zöld folyó választja madj el, az épületeket híd köti össze - közölte Fekete Antal.

A Finta stúdió tervezte

Westend City Cener, Bank-center, Szép-passage, a lágymányosi informatikai épület, a Rendőrség Teve utcai székháza, a Pesti Barnabás utcai Millennium-center. Az Akadémia mögött épülő Akadémia Bankcenter is az ő nevükhöz fűződik.

Szabó László Zsolt, az MTV Rt. elnöke emlékeztetett arra, hogy 2000. március 1-jén hirdették meg a korszerű, új gyártóbázis építésére vonatkozó pályázatot. A megadott határidőig öt pályázat érkezett a bírálóbizottsághoz.

Szabó László Zsolt közjegyző előtt ismertette a bírálóbizottság döntését.

Eszerint az épületegyüttes tervezésére a Finta és Társai Építész Stúdió kapott megbízást.

Pályáztak még

A második helyen a Gyüre Építész Iroda, a harmadik helyen pedig a Virág Csaba & Z. H. J. Építész Iroda végzett.

A pályázók közül negyedik lett a Budai Építész Műhely Kft., amelyet a Korényi és Társai Építész Iroda Kft. követett a sorban.

Utalt arra: az elbírálási szempontok között szerepelt az épületegyüttes használhatósága, a gazdaságosság biztosítása és az 5,5 milliárd forintos nettó beruházási költségekbe való illeszkedés.

Az MTV Rt. elnöke hangsúlyozta: a munkálatok elkezdéséig megteremtik a finanszírozás hátterét. A beruházást hitelből tervezik fedezni. Már tárgyalnak egy bankkonzorciummal, amely hajlandó lenne finanszírozni a munkálatokat, de a hitelfelvételhez garanciákra van szükség.

Szabó László Zsolt közölte azt is, hogy az új központ 2002. január 1-jei átadáskor mintegy 1000-1300 fővel működik majd a Magyar Televízió.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?