Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Kormányülés a Sándor-palotában?

2002.05.09. 06:57
Az Orbán-kormány az Országgyűlés május 15-i alakuló ülése után már csak ügyvezető feladatokat láthat el. Lapértesülések szerint a leköszönő kormány utolsó üléseinek egyikét a felújított Sándor-palotában akarja megtartani.
Elképzelhető, hogy a leköszönő Orbán-kormány a jövő keddi ülését a budai Várban lévő Sándor-palotában tartja meg - értesült a Népszabadság. A lap szerint ennek lehetősége kormánykörökben merült fel. Az ülés megtartásához szükséges feltételek adottak, ugyanis az épület teljesen elkészült, és már a műszaki átadás is megtörtént.

- Egyelőre nem született döntés arról, hogy a palotában lenne az ülés - közölte a Magyar Hírlappal Borókai Gábor kormányszóvivő.

A szocialisták nem költöznek be

A Fidesz tervei szerint a felújított épület adott volna otthont a miniszterelnökségnek, felelevenítve a történelmi hagyományt: 1867 és 1944 között itt működött a miniszterelnökség.

Összesen 2,2 milliárd forintot költöttek az épület felújítására, korszerűsítésére, berendezésére. Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt többször hangoztatta, hogy az MSZP, győzelme esetén nem költözik be a Sándor-palotába.

A szocialisták, mint arról korábban az Index is beszámolt, kormányra kerülésük után valószínűleg pályázatot írnak ki az épület kulturális célú hasznosítására.

A kancellária egyik munkatársa azt közölte a Népszabadsággal, hogy szerinte az Orbán-kabinet következetes magatartását mutatná, ha ünnepélyes kormányülést tartanának a Sándor-palotában.

Döntéshozatalban korlátozva

A jövő keddi "kihelyezett kormányülés" megtartása mellett szólna, hogy a parlament szerdai alakuló ülése előtt az Orbán-kormány még teljes jogkörben hivatalban lévő kabinetként tanácskozhatna a Sándor-palotában.

Az Orbán-kormány egyébként az új kabinet megalakulásáig a szokásos rend szerint hetente ülésezik, viszont az Országgyűlés május 15-i alakuló ülése után már csak ügyvezető feladatokat láthat el, korlátozott jogkörrel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!