Ivó, Milán
EUR 384,79 Ft
USD 362,88 Ft
5 °C
26 °C

Fradi-Újpest koalíció ostromolta a tévészékházat

2006.09.19. 13:20
A szemtanúk, sajtóbeszámolók és internetes fórumok szerint valószínű, hogy a Magyar Televízió székházát megostromló 2-300 fős kemény mag jelentős része szélsőséges futballszurkoló volt. Az érintettek azonban tartanak a rendőrségtől és a nemzetbiztonságiaktól, ezért egyelőre igen kevés részlet tudható arról, hogyan és kik szervezhették a vandál rohamot. Egy fórumbejegyzés szerint kedden különbuszok szállítják Budapestre a debreceni ultrákat.

"Úgy ötven fradista huligán között voltam tegnap a tévészékház lépcsőjén, meg is beszéltük, hogy ők fradisták - számolt be egyik helyszíni riporterünk. -Egyértelműen a rendőrökkel bunyózni jöttek, ez kiderült a beszélgetéseikből. A rohamokat gondosan szervezték. Aztán a másik oldalon újpesti huligánok közé keveredtünk, akik egy idő után lelkesen ölelgették egymást a fradistákkal, felidézve a régi Újpest-Fradik emlékét. Jól látható volt, hogy a legfeljebb háromszáz fős csoportot úgy táboronként tíz ember irányította, tudták, mikor kell visszavonulni, minden rendőrattak után perceken belül rendezték a soraikat. Amúgy a huligánok és a rohamrendőrök kábé keresztnévről ismerik egymást, hiszen minden héten találkoznak."

Közösen ostromoltak

A Napi Online is arról számolt be, hogy újpesti és fradista huligánok közösen ostromolták a székházat, az újpestiek a Sopron-Újpest meccsről egyenesen a Szabadság térre mentek. A szurkolókat egyébként különösen nehéz megszólaltatni, legtöbbjük rövid úton hajtja el a nem a szájízük szerinti sajtóterméktől érdeklődő újságírókat.

Az Ekho tévén kedd hajnalban egy ostromló úgy nyilatkozott: Ez forradalom, mert olyan még nem volt, hogy újpestiek és fradisták együtt harcoljanak.

A helyszínt megjárt munkatársunk szerint a Szabadság téri szovjet emlékművet előszörre percekig tartó "Hajrá Újpest!" skandálás kíséretében ostromolta meg a tömeg.


Zöld sasok

A rendőrség eddig nyolc embert vett őrizetbe, többek között csoportos garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak gyanújával, és egy nagy létszámú nyomozócsoportot is létrehoztak, hogy a televíziós és rendőri videófelvételek alapján megtalálják az események főszereplőit, számol be a Híradó.hu. A sajtóügyeletes egyelőre nem kívánt érdemben válaszolni arra, hogy a rendőrség látott-e ismerős futballhuligánokat a zavargók között.

Figyel a nemzetbiztonság

A fórumokon is rutinos óvatossággal folyik a társalgás a hétfő estéről, tipikus a Lelátó.com szurkolói portál bejegyzése: "Nem feltétlenül lenne szerencsés ide beírni beszámolókat a tegnapi napról, nem csak fotókat és videófelvételeket nézegetnek ma délelőtt a Teve utcában, vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal irodáiban. Nagyon jól tudják illetékesék, hogy a Szabadság téren a lelátó népe is az első sorokban volt, és azt is jól tudják, hogy mely fórumokat figyelgessék."

Néhány részlet azért innen megtudható a kevésbé óvatos, vagy csak túlságosan lelkes fórumozóktól: "Tegnap Tatabánya-meccs után öten beugrottunk a Kossuth térre... Többezres tömeg fogadott minket, köztük a pesti nagyok aktivistái... Mi hajnali négyig tartottunk ki... Üdvözletem Balázsnak...! Mindenhol csak a piró...! Az Index fórumában is elejtettek megjegyzéseket: "Már nyolcadik újpestit látom a képeken. Kitartás!

Budapesten kívül Debrecenben volt a legnagyobb megmozdulás hétfő este, ezt így idézi föl egy hozzászóló: "Tegnap kinn volt pár ezer ember Debrecenben, a főtéren. Egy időre leállt a forgalom az egész belvárosban. Egy villamos erősebbnek érezte magát, de tévedett. A tömeg elvonult az MSZP-székházhoz. Ott volt olyan 20 rendőr. A székház meg tök üres. Kb. egy órás farkasszem, némi verbális agresszióval, mire kiderült, hogy az SZDSZ-székházat nem védi senki. A tömeg át. Mire kiért a jard, már késő volt. Némi anyagi kár. Éjféltől mindenki kocsmákban ült, és nektek drukkolt. Ma sokan indulnak Pestre. Egy debreceni cég állítólag ingyen buszokat szervez, de a többség vonattal megy, mert tegnap jött a hír, hogy az M3 zárva volt este. A többiek itthon folytatják.


Nem előzmények nélküli jelenség egyébként , hogy szurkolói csoportok politikai véleményt nyilvánítsanak. A Fradi-táborban az országgyűlési választások után például a következő Széchenyi-idézetet feszítették ki egy rekordhosszúságú transzparensrendszerre: "Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba, vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De, ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen." Az önkormányzati választások közeledtével ismét feléledtek a politikai kórusok a lelátókon. Mivel a szervezett szurkolói csoportok túlnyomó része jobbos, ez a gyakorlatban Gyurcsány- és MSZP-gyalázást szokott jelenteni.

Felháborodtak a Fradi szurkolói
A Ferencváros Szurkolók Szövetsége a jelek szerint sérelmesnek tartja, hogy a média a tényekhez híven leírta, miszerint a tévészékház ostromának első soraiban Ferencváros-szurkolók is garázdálkodtak. Alant olvasható a sértett drukkerek közleménye:

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége felháborítónak tartja és visszautasítja valamennyi közszereplő és a média azon próbálkozását, hogy a jelenleg regnáló magyarországi kormány legitimációs válságára adott társadalmi választ úgy tüntessék fel, mint bármely hazai egyesület szurkolóinak cselekményeit.

Hazánk ma a rendszerváltoztatás utáni időszak legsúlyosabb politikai, morális és gazdasági válságát éli, ahol a hatalmon lévő politikai erők azzal próbálják meg elvenni az egyre szélesedő társadalmi felháborodás és tiltakozás élét, hogy - immár sokadszor - egy szűk társadalmi csoportot kiáltanak ki bűnbaknak.

Felhívjuk a kormányzatot, hogy ne hárítsa másra saját felelősségét!

Ferencváros Szurkolók Szövetsége

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás