Valter
16 °C
31 °C

Közleményharcban Ungváry Krisztián történész

2008.03.02. 21:53
Kiss László alkotmánybíró közleményben fenyegetett meg minden újságot, amely Ungváry Krisztián történész róla szóló Élet és Irodalomban megjelent cikkét idézte, hogy egyenként beperli őket, ha nem igazítják helyre az általa megnyert sajtóper után. Ungváry is közleményt adott ki arról, hogy az alkotmánybíró elhallgatta az ítélet felét. A bíróság szerint ugyanis nem kifogásolható, hogy "szerepet játszott a pártállam terror-gépezetében".

Az ÉS Egy eljárás genezise: a Dialógus Pécsett című közel egy éve megjelent cikkéről bontakozott ki közleményháború a szerző, Ungváry Krisztián történész és az ügynökmúlttal vádolt főszereplő, Kiss László alkotmánybíró között.

Ungváry szerint az alkotmánybíró a cikkel kapcsolatos sajtóper ítéletéről a nyilvánosságot tendenciózusan csonkítva tájékoztatta közleményt, ezért a tájékozatlan olvasó azt gondolhatta, hogy a Kiss Lászlóról a Dialógus Békecsoport szétverése kapcsán írt cikk rá vonatkozó valamennyi állítása valótlan. Kiss László azonban csak részben és kisebb részben "nyert" pert. Keresetben szereplő 18 pontban kért helyreigazításból, négyet formai okokra hivatkozva azonnal, hetet pedig a tárgyaláson utasított el a bíróság, a pervesztesség-pernyertesség arányát pedig 50-50 százalékban állapította meg

A bíróság szerint nem kifogásolható az az állítás, állítja a történész, hogy Kiss László "szerepet játszott a pártállam terror-gépezetében", részt vett "renitens hangok elhallgattatásában", tevékenysége "súlyosabban esett latba" mint másoké, "múlt rendszerben betöltött szerepét elhallgatta." Sajátosnak tartom, hogy egy alkotmánybíró a pártállami működéséről szóló nyilvános vita helyett jogi paragrafusok mögé bújva próbálja meg védeni múltjának vitatható részleteit. Ungváry szerint - ha már az alkotmánybíró látta MTI közleményt kiadni - méltatlan egy alkotmánybíróhoz, hogy ezeket a részleteket elhallgatta.

Kiss alkotmánybíró a pénteki jogerősen döntés után tetette közzé, hogy az ÉS azt a hamis látszatot keltette, hogy ügynöki tevékenységet végzett, besúgó volt, illetőleg jelentéseket írt. Ugyancsak hamis látszatát keltette annak is, hogy az alkotmánybíró - akit 1998-ban átvilágítottak - az 1980-as évek elején kollegiális kapcsolatban állt az állambiztonsági szervekkel. Kiss László a közleményében kitér arra is, hogy a helyreigazítás esetében "ugyanazt a gyorsaságot várja el az őt meghurcoló" elektronikus és nyomtatott médiumoktól, amilyen serénységgel azok beszámoltak a meggyanúsításáról. Az alkotmánybíró hozzátette, hogy ennek elmaradása esetén a kötelességüket elmulasztó valamennyi lapot - személyiségi jogsértés címén - egyenként beperli.