Nincs keresztényüldözés Ürömön

2004.08.08. 13:11
Május óta húsz-harminc ürömi és környékbeli gyerek nem életveszélyben, hanem egy körülkerített biztonságos pályán BMX-ezhet. Az önkormányzat az új pályát azonban a 2002-ben rendbe hozott Kálvária-domb tövében jelölte ki, ami sérti a vallásos emberek érzületét.
Biciklis gyerekek gyülekeznek az ürömi Kálvária-domb tövében. Köztük van Moharos Csaba, aki hat éve BMX-ezik versenyszerűen. Minden magyar versenyen elindul, a legutóbbi kölni világbajnokságon a százharminc versenyzőből - legjobb magyarként - a harmincadik helyen végzett.

Mi értelme volt?

Tekintse meg képeinket!
Délelőtt ritkán jönnek ki a pályára, most is csak a fotó kedvéért. Nem ez az első alkalom, hogy kép készül róluk az újságban. Nemrég például a Magyar Nemzet fotóriportere terelte őket egybe. A fiúk állítják, hogy azt mondta nekik: készül egy cikk arról, hogy milyen klassz pálya épült itt, ehhez kell az illusztráció. Aztán megjelent a cikk, hozzá a kép, négy fiú a földhányásnak látszó ugratók előtt, a háttérben egy kálváriaoszlop. "Az ősszel megszűnnek az áldatlan állapotok, a pályát áttelepítik. Mi értelme volt a vihart kavaró döntésnek?"

"Felháborító, hogy krosszpályának nevezik a terepet, és kismotorosok száguldozásáról írnak. Ezt a pályát csak a kerekesek használják" - mondja, és abban a pillanatban, mint egy rossz áldokumentumfilmben, Simson gördül be a pályára, nyergében egy tizenöt év körüli kövérkés fiúval. A biciklisek, verést helyezve kilátásba, elzavarják.

Hogy kiéljék extrém őrületüket

"A BMX-es fiúk korábban a forgalmas Dózsa György utcában saját maguk kialakított ugratón trükköztek. Csak idő kérdése volt, hogy egy autó elé hajtson valamelyikük" - mondja Buzás Katalin önkormányzati képviselő, aki a tavasszal a testület elé terjesztette ötletét: legyen egy biciklipálya a közeli Kálvária-domb mellett.

Miután az önkormányzat átengedte a tulajdonában lévő, a tulajdoni lapon sporttelepként szereplő területet, két helyi vállalkozó földet hozatott és kerítést épített. A húsz-harminc gyerek ugratókat csinált, napokon át dolgozott, hogy, Buzás szavaival, kiéljék "extrém rületüket".

Ősszel följebb helyezik

Klikk a képre!
A több mint száz éve épült Kálvária-dombot a svábok második világháború utáni kitelepítését követően benőtte a gaz. A gót betűs Kálvária-oszlopokat 2002-ben felújították, a dombot felszentelték. A plébános a miséken többször kiprédikálta az ötlet gazdáit, az ürömi fesztiválon pedig megmondta Buzás Katalinnak: a híveket sérti a pálya.

Az önkormányzati képviselő szerint ugyan télen hívők és hitetlenek együtt szánkóznak le a Kálvária-dombról, így nem érti, hogy mi a baj a pályával, ahol végre biztonságosan lehet biciklizni. Mégis új döntés született: ősszel följebb helyezik a pályát, ami része lesz egy új sporttelepnek.

Jót akart a Buzás Kati

"Félelmem beigazolódott: a gyerekek a dombra felhajtva vesznek lendületet, hogy a pályára bejussanak" - nyilatkozta Bodó Tibor önkormányzati képviselő, aki tavasszal Buzás "jó szándékú, de szerencsétlen" ötlete ellen szavazott. Bodó szerint a "randalírozó" gyerekek a vallásos emberek érzületét sértik.

Keresztényüldözésről, a vallásos emberek szándékos hecceléséről, szemben néhány országos politikussal, nem beszél sőt, az MSZP-s polgármester érdemei között említi, hogy új burkolatot kapott a katolikus templom előtti tér. "Jót akart a Buzás Kati, de ez egy szerencsétlen ötlet volt" - foglalja össze saját szemszögéből a történteket.  • Hírek
  • Árfolyam