Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Amerikában megkezdődött a második forduló

2006.04.22. 12:22
Az amerikai földrészen kezdődött meg közép-európai idő szerint szombat délben a magyarországi parlamenti képviselőválasztás második fordulója. Az időeltolódás miatt közép-európai idő szerint szombat este Ausztráliában is megkezdődik a választás.

A szavazás helyi idő szerint szombat reggel hat órától este hét óráig tart az Amerikai Egyesült Államokban, Argentínában, Brazíliában, Chilében, Kanadában, Kubában és Mexikóban, azokban az országokban, ahol magyar nagykövetség, illetve főkonzulátus működik.

Az Egyesült Államokban és Kanadában a washingtoni és a New York-i, illetve az ottawai és torontói magyar külképviseleten közép-európai idő szerint délben nyíltak meg a szavazóhelyiségek.

Ausztráliában is szavaznak

Észak- és Dél-Amerikában azért tűzték ki egy nappal korábbra a választást, hogy az időeltolódás miatt a szavazás ott is befejeződjék a magyarországi urnazárás időpontjára. Ha Amerikában is vasárnap lenne a szavazás, a nyugati parti Los Angelesben magyar idő szerint csak hétfőn hajnali négy órakor zárnák be a diplomáciai képviseleten kialakított szavazóhelyiséget.

Az Egyesült Államok három külképviseletén 649-en kívánnak választójogukkal élni: Los Angelesben 124-en, New Yorkban 343-an és Washingtonban 172-en. A kanadai Torontóban 122-en akarnak szavazni. A földrészen legtöbben New Yorkban, míg a legkevesebben, négyen-négyen, Brazíliavárosban és Santiago de Chilében járulhatnak az urnához.

Az időeltolódás miatt közép-európai idő szerint szombat este újabb földrészen, Ausztráliában is megkezdődik a választás. A fővárosban, Canberrában működő magyar nagykövetségen és a Sydneyben található magyar főkonzulátuson közép-európai idő szerint este tíz órakor kezdenek, mivel helyben akkor mutatnak reggel hatot az órák.

110 egyéni választókerület

A világ 90 külképviseletén leadott szavazatokat bontatlan urnákban hazaküldik Magyarországra. Az Országos Választási Bizottság április 28-án, pénteken bontja fel őket, és válogatja szét a választási iratokat, majd átadja a 110 egyéni választókerületi bizottság elnökének, akik a szavazólapokat a kijelölt szavazatszámláló bizottságokhoz továbbítják. Itt történik a szavazatok összekeverése az itthon leadott szavazatokkal, és a hiányzó szavazóköri eredmény megállapítása is. Az Országos Választási Iroda hivatalos adatai szerint mind a 110 egyéni választókerületet érinti a külföldi szavazás. A megadott határidőig 5943 választópolgár kérte külképviseleti névjegyzékbe vételét.

A legtöbben, 407-en Budapest 2-es számú egyéni választókerületéből jelezték, hogy valamelyik külföldi magyar nagykövetségen, illetve főkonzulátuson szeretnének élni alapvető állampolgári jogukkal. A legkevesebben, négyen-négyen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, 6-os és 10-es számú, valamint a Hajdú-Bihar megyei 6-os számú választókerületéből jelezték, hogy külföldön szeretnének szavazni. A külképviseletek közül a londoni magyar nagykövetség fogadja majd a legtöbb választót: itt a második fordulóban 860 szavazó jelezte a részvételét. Ötszáz feletti a száma azoknak is, akik Brüsszelben kívánják választói jogukat gyakorolni. A legkevesebben a líbiai Tripoliban szavaznak majd: itt a második fordulóra mindössze két személy jelezte részvételét.

Május 10-én lesz végeredmény

Nem szavazhatnak a második fordulóban azok a külföldön tartózkodó magyar választópolgárok, akiknek választókörében az első forduló érvényes és eredményes volt, tehát a képviselőválasztás befejeződött - közölte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.

Az április 1-jén kezdődött választás végeredményét a külföldi képviseleteken történő szavazás miatt csak egy héttel a második forduló után, várhatóan április 29-én állapítják meg a választási bizottságok. Az Országos Választási Bizottság a végeredményt a töredékszavazatok kiosztása után, május 10-ig hozza nyilvánosságra.