Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tömeges vadpusztulás pocokméregtől

2002.11.25. 12:29
Vasárnap délutánig harminckét őz- és számtalan vaddisznó-, valamint nyúltetemet számoltak össze a Pusztazámor és Sóskút közötti erdőségben. A mérgezést feltehetően a Harmonia Food Kft. szakszerűtlenül kihelyezett pocokmérge okozta.
A helyi vadásztársaság információi szerint a vadállomány fele elpusztult a Sóskút és Pusztazámor közötti területen, a kár meghaladja a tízmillió forintot. A szombaton felfedezett mérgezés eddigi mérlege számos elhullott vaddisznó és nyúl. Harminckét őz is elpusztult. Tolnai Ildikó az érdi rendőrkapitányság szóvivője az Indexnek elmondta, a nagyarányú vadpusztulás feltehetően a Harmonia Food Kft. hézagosan elkerített gyümölcsösében kiszórt Redentin kisállat-méreg miatt következett be, de szakértők bevonásával vizsgálják az eset körülményeit.

Redentin

A Növény és Talajvédelmi központ szolgálatának tájékoztatása szerint a szer hazai viszonylatban igen elterjedt, szakszerű használat esetén csak a kertészek ősi ellenségeire, a pockokra lehet halálos. A klórfacin hatóanyaggal bevont kukoricaszemek elfogyasztása ugyanis vérzékenységet okoz a rágcsálóknál, ami 5-6 napon belül a populáció kipusztulásához vezet, kis mennyiségben viszont a nagyobb állatokra ártalmatlan.

Szakszerű használat, ha a pocokállomány felmérése után maximum 20 kilogrammnyi mérget helyeznek el hektáronként, kis adagokban a mentesíteni kívánt területen. Jelen esetben azonban a Redentint néhány fa tövébe rakták ki, nagyobb mennyiséget tartalmazó műanyag zacskókban. Így az arra járó nagyvadak is halálos dózist kaptak a szerből. Az esetet súlyosbítja, hogy ha a méreg bekerül a táplálékláncba, akár több éven át is fennmaradhat a terület fertőzöttsége.

Engedély nélkül?

A szer használatához a Növény és Talajvédelmi központi szolgálat illetékesei szerint engedély szükséges, azonban mint az Index megtudta, a szolgálatnál nem tudnak arról, hogy a kérdéses időszakra bárki is igényelt volna ilyesmit. A Harmonia Food Kft. részéről Szép László, a cég társtulajdonosa elmondta, ő személy szerint nem tudja milyen engedélyek kellenek az anyag kiszórásához, de tudomása szerint megvolt minden szükséges papíruk, és eddig a rendőrségtől semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak egy ellenük folyó vizsgálatról. Állítása szerint felszólításra kezdtek neki a pocokirtásnak. Szép László szerint egyelőre annyi történt, hogy a rendőrség kihallgatta telepvezetőjüket, de még nem bizonyos, hogy a méreg hatására következett be a tömeges vadpusztulás.

Ha egy területen túlságosan elszaporodnak a rágcsálók, akkor a törvényi szabályozás szerint a - mindezt folyamatosan figyelő - megyei Növény és Talajvédelmi központok elrendelhetik az irtást. Amennyiben a fölttulajdonos nem tesz eleget a felszólításnak, központilag oldják meg a feladatot, szintén a földtulajdonos költségére. A szóban forgó területért felelős gödöllői központban azonban úgy tájékoztatták az Indexet, hogy a kérdéses területre nincs aktuális védekezési felszólítás.

Nőhet a kárérték

Az ügyben illetékes érdi rendőrkapitányságon megkezdték a kihallgatásokat, és vizsgálják, hogy pontosan mekkora mennyiség került ki a méregből a természetbe. Szakértői vizsgálatnak kell azt is kiderítenie, hogy rendelkezett-e a Kft. az összes szükséges engedéllyel. Hogy mekkora kárt okozott a mérgezés a vadállományban, csak körülbelül egy hét múlva lehet egyértelműen meghatározni. A rendőrség egyelőre gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás gyanújával folytat nyomozást. Ennek a büntetési tételnek a kapcsán maximálisan két év szabadságvesztést kiszabására kerülhet sor.