Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Tömeges vadpusztulás pocokméregtől

2002.11.25. 12:29
Vasárnap délutánig harminckét őz- és számtalan vaddisznó-, valamint nyúltetemet számoltak össze a Pusztazámor és Sóskút közötti erdőségben. A mérgezést feltehetően a Harmonia Food Kft. szakszerűtlenül kihelyezett pocokmérge okozta.
A helyi vadásztársaság információi szerint a vadállomány fele elpusztult a Sóskút és Pusztazámor közötti területen, a kár meghaladja a tízmillió forintot. A szombaton felfedezett mérgezés eddigi mérlege számos elhullott vaddisznó és nyúl. Harminckét őz is elpusztult. Tolnai Ildikó az érdi rendőrkapitányság szóvivője az Indexnek elmondta, a nagyarányú vadpusztulás feltehetően a Harmonia Food Kft. hézagosan elkerített gyümölcsösében kiszórt Redentin kisállat-méreg miatt következett be, de szakértők bevonásával vizsgálják az eset körülményeit.

Redentin

A Növény és Talajvédelmi központ szolgálatának tájékoztatása szerint a szer hazai viszonylatban igen elterjedt, szakszerű használat esetén csak a kertészek ősi ellenségeire, a pockokra lehet halálos. A klórfacin hatóanyaggal bevont kukoricaszemek elfogyasztása ugyanis vérzékenységet okoz a rágcsálóknál, ami 5-6 napon belül a populáció kipusztulásához vezet, kis mennyiségben viszont a nagyobb állatokra ártalmatlan.

Szakszerű használat, ha a pocokállomány felmérése után maximum 20 kilogrammnyi mérget helyeznek el hektáronként, kis adagokban a mentesíteni kívánt területen. Jelen esetben azonban a Redentint néhány fa tövébe rakták ki, nagyobb mennyiséget tartalmazó műanyag zacskókban. Így az arra járó nagyvadak is halálos dózist kaptak a szerből. Az esetet súlyosbítja, hogy ha a méreg bekerül a táplálékláncba, akár több éven át is fennmaradhat a terület fertőzöttsége.

Engedély nélkül?

A szer használatához a Növény és Talajvédelmi központi szolgálat illetékesei szerint engedély szükséges, azonban mint az Index megtudta, a szolgálatnál nem tudnak arról, hogy a kérdéses időszakra bárki is igényelt volna ilyesmit. A Harmonia Food Kft. részéről Szép László, a cég társtulajdonosa elmondta, ő személy szerint nem tudja milyen engedélyek kellenek az anyag kiszórásához, de tudomása szerint megvolt minden szükséges papíruk, és eddig a rendőrségtől semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak egy ellenük folyó vizsgálatról. Állítása szerint felszólításra kezdtek neki a pocokirtásnak. Szép László szerint egyelőre annyi történt, hogy a rendőrség kihallgatta telepvezetőjüket, de még nem bizonyos, hogy a méreg hatására következett be a tömeges vadpusztulás.

Ha egy területen túlságosan elszaporodnak a rágcsálók, akkor a törvényi szabályozás szerint a - mindezt folyamatosan figyelő - megyei Növény és Talajvédelmi központok elrendelhetik az irtást. Amennyiben a fölttulajdonos nem tesz eleget a felszólításnak, központilag oldják meg a feladatot, szintén a földtulajdonos költségére. A szóban forgó területért felelős gödöllői központban azonban úgy tájékoztatták az Indexet, hogy a kérdéses területre nincs aktuális védekezési felszólítás.

Nőhet a kárérték

Az ügyben illetékes érdi rendőrkapitányságon megkezdték a kihallgatásokat, és vizsgálják, hogy pontosan mekkora mennyiség került ki a méregből a természetbe. Szakértői vizsgálatnak kell azt is kiderítenie, hogy rendelkezett-e a Kft. az összes szükséges engedéllyel. Hogy mekkora kárt okozott a mérgezés a vadállományban, csak körülbelül egy hét múlva lehet egyértelműen meghatározni. A rendőrség egyelőre gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás gyanújával folytat nyomozást. Ennek a büntetési tételnek a kapcsán maximálisan két év szabadságvesztést kiszabására kerülhet sor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!