Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nagyvállalkozó vadásztatta a képviselőket

2004.03.03. 18:09
Nyomozást nem, államigazgatási eljárást azonban folytat a rendőrségi annak a nyírségi vadászatnak az ügyében, amelyen kilenc parlamenti képviselő is részt vett. Egy névtelen levél szerint válogatás nélkül, nagy értékű vadakat is elejtve vadászott a társaság, holott erre nem volt engedélyük - írja a HVG. A 11 milliós számlát egy nagyvállalkozó állta.
Cáfolta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán, hogy névtelen feljelentés alapján nyomozás indult volna Bige László nagyvállalkozó által a lónyai vadaskertben szervezett állományjavító vadászatával kapcsolatban.

Bűncselekmény gyanúja még nem merült fel

"A rendőrség kapott egy névtelen bejelentő levelet, amelynek jelen pillanatban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja a tartamát, azaz nyomozás nem indult, mert eddig nem lehetett bűncselekmény gyanúját megállapítani" - mondta telefonon az MTI-nek Fülöp Gergely.

A HVG című hetilap legfrissebb számában megjelenő értesülés szerint névtelen feljelentés alapján rendőrségi nyomozás indult a Bige László nagyvállalkozó által a lónyai vadaskertben január 28-án szervezett állományjavító vadászattal kapcsolatban. (A műtrágya gyártásban egyeduralkodó nagyvállalkozó hetedik a Magyar Hírlap által összeállított, az ország leggazdagabb embereit felsorakoztató kiadványban, húszmilliárd forintos vagyonával.) A vadászaton öt szocialista és négy ellenzéki parlamenti képviselő is részt vett.

Elejtettek-e trófeás vadakat?

A hetilap szerint a nyomozó hatóságnak azt kell eldöntenie, hogy a tizenegy fős vadásztársaság, köztük kilenc országgyűlési képviselő, "valóban válogatás nélkül, nagy értékű trófeás vadakat is elejtve vadászott-e". A HVG kiderítette: a vadászaton részt vett Herbály Imre, a parlamenti vadásztársaság elnöke, Hagyó Miklós, Nagy Imre, Tóth Sándor és Vári Gyula szocialista, Karsai Péter MDF-es, illetve Semjén Zsolt, Szabó Ferenc és Szabó József Andor fideszes honatya is.

"Az engedély eredetileg csak tar vadra, vaddisznó süldőre, illetve malacra szólt" - írja a a HVG. A névtelen feljelentő Kaknics Lászlót, a Nyírerdő Rt. vezérigazgatóját sikkasztással és más bűncselekményekkel gyanúsítja, illetve azt állítja, hogy az erdőgazdaságot 21-22 milliós kár érte.

Spekulánsok a feljelentés mögött?

A száz százalékban állami tulajdonú társaság frissen kinevezett vezetője szerint a feljelentés mögött helyi üzleti csoportok állnak, amelyek az M3-as autópálya továbbépítése miatt felértékelődött lónyai területet szeretnék megszerezni.

Államigazgatási eljárás indul

Fülöp Gergely szóvivő közölte: nevekkel kapcsolatban semmit nem tud megerősíteni. Azt azonban elmondta, államigazgatási eljárás keretében vizsgálják a névtelen bejelentés tartalmát, hogy a benne foglaltak valósak-e, és ha igen, történt-e bűncselekmény. "Nyomozás azonban nem indult" - jelentette ki.

Vári Gyula tavaly tette le a vadászvizsgát, és azóta tagja a parlament vadászklubjának - írja a hvg.hu. Így került el január 28-án Lónyára, ahol vele együtt kilenc országgyűlési képviselő vett részt állományszabályozó vadászaton, amely után 64 vaddisznó kant, 17 kocát és 19 dámborjú tetemét adták le a vadászok. A hvg.hu-nak nem kívánta kommentálni, hogy a nyírségi vadászat 11 milliós számláját Bige László állta.