Valér
4 °C
8 °C

Hosszabbítana a vagyonbizottság

2001.06.15. 15:00
Decemberig meghosszabbítaná hétfőn lejáró mandátumát a vagyonvizsgáló bizottság. A testület tagjai ugyanis úgy érzik, a munka oroszlánrésze csak ezután következhetne, hiszen meghallgatnák az összes, dokumentumait benyújtó képviselőt, és felmérnék a távolmaradó ellenzéki képviselők vagyoni helyzetét is. Ez utóbbit a fellelhető nyilvános adatbázisok segítségével képzelik el, használnák a munka során többek között a BM gépjármű-nyilvántartását, a földhivatalok adatbázisait, illetve a cégadatokat. A bizottság utolsó ülésére beidézett 122 ellenzéki és független képviselő közül ezúttal sem jelent meg senki.
Az iratotok kezelési rendjének elfogadása után befejezte munkáját a parlament vagyonvizsgáló bizottsága. A Répássy Róbert fideszes képviselő által elnökölt testület Torgyán József kezdeményezésére jött létre a kisgazda pártelnök villabotránya után. A politikus azért kezdeményezte a testület felállítását, hogy ne csak neki, hanem valamennyi képviselőnek számot kelljen adnia vagyoni helyzetéről. A bizottság munkájának sikeressége azonban a megalakulás pillanatától kérdéses volt, mivel sem az MSZP, sem az SZDSZ, sem pedig a kormánypárti MDF nem delegált tagokat a grémiumba.

Problémák vannak a beérkezett dokumentumokkal

A vagyonvizsgáló bizottság utolsó, pénteki ülésén az előzetes tervekkel ellentétben nem határozott egyenként a bevallásaikat elküldök politikusok dokumentumainak hitelességéről. Elfogadtak viszont egy olyan tartalmú határozati javaslatot, mely azt kezdeményezi, újabb 180 nappal hosszabbítsák meg a parlamenti különbizottság mandátumát. Répássy Róbert, azzal magyarázta a hosszabbítás szükségességét, hogy problémák merültek fel a beérkezett papírok ellenőrizhetőségével, ez pedig szükségessé teszi valamennyi nyilatkozó képviselő személyes meghallgatását. A testület másik határozatában kimondta: alkotmánysértést követtek el azok a képviselők, akik az újabb megkeresés ellenére sem jelentek meg pénteken a bizottság előtt.

Leszavazták a MIÉP azon indítványát viszont, mely lemondásra szólította volna fel a távolmaradt 122 honatyát.

A bizottság azoknak a honatyáknak a vagyongyarapodását is vizsgálná, akik nem nyújtották be a testületnek nyilatkozataikat, illetve személyes meghallgatásukon sem jelentek meg. Ehhez a bizottság igénybe venne minden fellelhető nyilvános adatbázist. A képviselők állandó lakcíme kiderül a választási névjegyzékből, az autó ellenőrizhető a gépjármű-nyilvántartásból, míg a cégadatok a cégbíróságokon hozzáférhetőek bárki számára.

Répássy szerint a kiinduló információk pedig megtalálhatóak a képviselők nyilvános vagyonnyilatkozataiban. Ha a Parlament is úgy dönt, a vagyonbizottság szeptemberben folytathatja a munkáját, addig is az iratokat a Parlament hivatala őrzi, azokat - a hosszabbítás esetén - meg lehet tekinteni, illetve megsemmisítik azokat a testület megszűnése után legkésőbb 180 nappal.