Géza
-11 °C
-4 °C

A Fidesz új választást akar Demecserben

2003.10.21. 06:26
Az MSZP-SZDSZ jelöltje ugyan nagy fölénnyel nyert a demecseri polgármester-választáson, de a Fidesz szabolcsi szervezete csalásra gyanakszik. Az ellenzék szerint Kiss Gyula valótlant állított szórólapján, emellett fenyegette a választókat, de szállította is őket, sőt az iskolákban tiltott módon kampányolt.
A vasárnapi demecseri polgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését kéri a Fidesz szabolcsi szervezete, mert szerintük Kiss Gyula, az MSZP-SZDSZ jelöltje szabálytalanságok sorát követte el a választási kampányban.

Kiss a szavazatok 76 százalékával győzött Fáky Lászlónéval, a Fidesz jelöltjével szemben. Az óvást arra alapozza a jobboldal - írja a Magyar Nemzet -, hogy a helyi választási bizottság négy ízben is elmarasztalta Kiss Gyulát.

Helyt adott ugyanis annak a panasznak, amely szóvá tette, hogy a jelölt szórólapján valótlanul szerepelt, hogy a választópolgárok több mint fele az ő nevére állította ki ajánló szelvényét.

Fenyegetett, szállított a győztes?

Nincs új a nap alatt
Az MSZP szerint a Fidesz stílusa nem változott. Göndör István azt mondta az Indexnek, hogy csakúgy mint a tavalyi országgyűlési választásokon, a Fidesz továbbra sem tud veszíteni. "Nincs új a nap alatt" - mondta.
Helybenhagyta azt a panaszt is, amely szerint az MSZP-SZDSZ aktivistái fenyegetően léptek fel a választópolgárokkal szemben, továbbá, hogy október 19-én Kiss egy támogatója szervezett formában szállította az embereket szavazni.

Emellett a jelölt oktatási intézményekben is tiltott módon kampányolt, az erről szóló bejelentés jogosságát szintén helybenhagyta a bizottság - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Kiss Gyula az Indexnek cáfolta az állításokat. A panaszokról elmondta, hogy ellenfelei nem tudhatják például azt, hogy hány jelölőszelvényt kapott, ezért állításuknak nincs alapja. A fenyegetésről szóló panaszokat "nevetséges vádaskodásnak" tartja. Véleménye szerint a fenyegetés éppen ellenfeleinek a módszere, ezért gondolhatták, hogy ő is ilyen módszerekkel él.

Vasárnap ki sem mozdult otthonról

Az urnához szállított választókról szóló bejelentést úgy kommentálta, "nem tudok róla, vasárnap ki sem mozdultam otthonról, csak szavazni mentem el, azt azonban hallottam, hogy nagy a mozgás a településen. Azt senkinek sem lehet megtiltani, hogy családtagjait vagy barátait elvigye szavazni". "Az iskolában nem volt kampány" - jelentette ki Kiss, szerinte amiről ellenfelei beszélnek, az a művelődési házban, vezető politikusokkal megtartott kampány.

Kiss elmondása szerint hétfőn délután négyig, ameddig lehetőség lett volna rá, nem érkezett a választások eredményét kifogásoló bejelentés.