Első választók a Parlamentben

2001.01.17. 19:59
Áder János szerdán délelőtt elmosolyodott. Legyünk objektívek: szájszél hosszan és vízszintben megmozdult, de még ezt is kevesen értékelték a 208-as számú szigetszentmiklósi szakmunkásképző középiskola tanulói közül. Pedig értük volt a házelnök részvételével zajló rendhagyó tájékoztató, ugyanis a Első választók a Parlamentben programsorozat ötvenedik csoportja látogatott szerdán délelőtt az Országházba. A szervezők az erkölcsi kötelességre figyelmeztettek, mert ,,minden szavazatra szükség van", Áder házelnök pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ,,ebben a házban '90-től még nem volt bunyó", pedig az angolok néha még buzizni is szoktak.
Az Országház csupán abban különbözik egy hétköznapi labirintustól, hogy benne van Áder János, meg bizonyos napokon az összes magyar óvoda ott tolong a bejárat előtt: látni a koronát. Persze őket generációs okokból még nem hívják be választási tájékoztatókra, mint az Első választók a Parlamentben című programsorozat résztvevőit.

Áder János osztja
Az Alapítvány a Választásokért szervezésében kora nyárig 90 csoportban, érettségiző fiatalok vonulnak a Parlamentbe, hogy az otthoni ,,lenyomlak köcsög" elven felépített hierarchia mellett, hazánk politikai életének rendszerébe is betekintést nyerjenek. Szerdán jubileumot ült a sorozat, a Szigetszentmiklósi Csonka János Szakmunkásképző, és Szakközépiskola 12/c osztályának tanulói voltak az ötvenedik csoport, amelyet a szervezők arról akartak meggyőzni, hogy választani már pedig kell.
Ezt Áder János is megmondta.

Átlag alatt szavaznak

Tóth Zoltán, az alapítvány titkára az Indexnek elmesélte, hogy az ötletet tulajdonképpen a pénztelenség szülte. Az alapítvány évekkel ezelőtt már készített egy választási oktatócsomagot, - benne kézikönyvvel, választási olvasókönyvvel, videofilmekkel -, amelyet kiküldött az iskoláknak, ahol az osztályfőnök, valamint a történelemtanár építhette be a pubertás zavarok, illetve a varsói szerződés felbomlása című órák folyamába.

Akik majd választanak
- Elfogyott a pénzünk, és ezért határoztuk el, hogy egy rövidített előadássorozatot csinálunk - mondta Tóth Zoltán, majd hozzátette, nem azt akarjuk megmondani, hogy kire szavazzon az első választó, hanem azt, hogy ,,ez mindenkinek erkölcsi kötelessége".
Magyarországon négyévente mintegy 400 ezer új szavazó szavazhatna a szabad szavazáson, de az igyekezetek ellenére a fiatalok csupán 40 százaléka érzi úgy, hogy itten sorsot változtathatna.

A választás az választás

- Lejár a parkolójegyem, ez érdekel most a legjobban - villantja fel az orientáció egyéb lehetőségeit az egyik srác, aki a mellette ülővel együtt arról próbál meggyőzni, hogy ,,tök felesleges szavazni, mert ugyis az történik, amit a politikusok kitalálnak". Ezen ponton megakadt a beszélgetés, de ott újra beindult, amikor az Index megtudta, hogy Kuncze Gábor felesége az osztály egyik felének matekot tanít, és hogy jó tanár, mert értelemesen magyaráz, és ráadásul megértő.

Példabeszéd

Ide kell bedobni
- A nemzet sorsa: az Önök további élete - adta meg a jelet az előadás kezdetéhez Máté Gábor, az Országos Választási Bizottság elnöke, és Áder János el is kezdte tíz percesre tervezett, de húsz percig tartó humoros betétekkel tarkított monológját. A házelnök emlékezetett arra, hogy a választások mindig a lehetőségek közötti választásokat jelentik, és itt egy példát is előhúzott, miszerint az ember ,,vagy a napokban beindított Széchenyi-terv szellemét vallja magának, vagy esetleg más gazdaságpolitikát választ." Áder János szerint az ember akkor jár el körültekintően, ha nem csak a sajtóból tájékozódik a pártok programjairól, mert sajna ,,a sajtó torzít, és csökevényesít". Ezen mondatát annak a két újságírónak mondta, aki beszédült a meghívóra.

A diákok azonban feszülten figyelték Áder Jánost, ahogy a Magyar Egyesült Kökörcsin Párt, és a Szabad Magyar Hársvirág Párt analógiáját felhasználva dolgozott a problémakörben felmerült kérdések megválaszolásán. Kétségtelenül bejött, még az utolsó , mindent megvilágosítónak beharangozott gondolatmenetét is elkezdte, de ,,ez messzire vezetne" félmondattal le is zárta. Ezt követték az azonnali kérdések percei, amelyben három kérdést intéztek hazánk házának elnöke felé a látogatók.

A szőke nő kérdez

Az elsőt egy szőke nő tette fel, a kérdésnél elengedte barátja kezét, és fejbiccentéssel jelezte az asztal másik oldalán ülő barátnőjének: igen tudom, hogy én jövök, ahogy megbeszéltük.
-Nehéz levezetni egy ülést?

-Hát attól függ, hogy az ellenzék mennyire teszi bonyolultá a helyzetet - szólt a válasz , majd áttért a második kérdés megválaszolására, hogy a két perc, azért nem több, mint két perc, mert elejét kell venni a partalan vitáknak, és harmadikra is, amelynek végső következtetése az volt, hogy a ,,magyar közjogi rendszer semmivel rosszabb, mint a nyugat európai rendszerek".

A magyar parlament durvaságai, meg nem durvaságok, hiszen Áder János saját fülével is hallott az angol képviselőházban olyat, hogy az ellenzék néven szólította a kormánypárt soraiban megbújó buzikat ("akik érdekeltek" a homoszexualitás ügyében szólt a finomított megjegyzés).
-Ehhez hasonló nálunk nem fordult elő, a sajtó azonban azt a sztereotípiát hangoztatja, hogy '98-tól itt eldurvult a hangnem - vont párhuzamot a házelnök.

Az érdekesség az igazi vonzerő

Török Attila, az osztály történelem tanára szerint az ilyen látogatások után leginkább a kuriózumok maradnak meg a diákokban. Hogy például látták az Áder Jánost nevetni, ezt inkább el lehet mesélni a WC-ben, mint a magyar választási rendszer vívmányait. Ha azonban valaki a Milleniumi vendégkönybe is be szeretett volna írni, akkor annak tökös legénynek kellett lennie, mert például az utolsó beírásban B. arról biztosította január 13-án az országgyűlést, hogy ,,Nagyvárad mindig veletek van". Pedig még nincs is státusztörvény.  • Hírek
  • Hírek