Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

A rendőrség is vizsgálódik szemétügyben

2003.11.17. 15:55
Valkón is helyi népszavazás lesz decemberben, még az ünnepek előtt arról, hogy létesülhet-e a településen regionális hulladéklerakó. Ha itt is elutasítanák a kezdeményezést, Verseg a következő állomás. Eddig már öt település lakossága utasította el a szeméttelep befogadását. Közben a környezetvédők felelentése nyomán a rendőrség is vizsgálódik a szemétügyben.
Helyi népszavazás kiírásáról döntött a valkói képviselő-testület, a lakosságtól téve függővé, létesüljön-e regionális hulladéklerakó a Pest megyei település határában vagy sem - közölte a nagyközség polgármestere hétfőn az MTI-vel.

Valkón van remény

Az Északkelet-Pest Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás keresi a helyet, ahol 99 település számára közös hulladéklerakót építhet, ám eddig öt helyen, legutóbb vasárnap Keszegen utasította el a lakosság a kezdeményezést - mondta Molnár Szabó László.

Valkón azonban remény van a beruházás megvalósítására - tette hozzá, hiszen a község határában egy olyan 200 hektáros területről van szó, ahol a talajadottságok miatt a mezőgazdasági művelés ráfizetéses, ugyanakkor a hely a környezet károsítása nélkül alkalmas hulladéklerakó építésére.

A polgármester megjegyezte: ráadásul a valkói szeméttelep jövő évben megtelik, s új helyet kell keresni e célra, s ennek létesítéséhez az önkormányzatnak nincs pénze. Így kapóra jönne a regionális telep kialakítása. A képviselő- testület ezért áll ki egyöntetűen a beruházás mellett, amelynek 6,6 milliárdos költségét fele részben az EU állná - mondta.

A helyi népszavazás időpontját december 7-re jelölték ki - húzta alá a polgármester. Addig a lakosság körében szakmai ismertetőket szerveznek, a pusztazámori lerakó megtekintésére már volt is egy autóbusz-kirándulás az érdeklődők számára, akik meggyőződhettek róla, a korszerű hulladéktárolás nem jár környezetkárosítással - fűzte hozzá Molnár Szabó László.

Valkó 2300 lakosából 1750-en járulhatnak majd az urnák elé, s amennyiben az igen szavazat lesz a több, úgy hamarosan megindulhat a beruházás - mondta. Hertel László, az említett önkormányzati társulás elnöke korábban úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a 3 milliárd forintos uniós támogatás elvész, ha december végéig nem tudják kijelölni az építendő lerakó helyét.

Gödöllő belvárosán át a lerakóig

Az Index információi szerint szóba jött a beruházás helyszínéül Verseg is, ahol karácsony előtt tartanának helyi népszavazást, ha Valkó is nemet mondana a tervre. A valkói beruházást egyébként úgy tudjuk, máris ellenzi a gödöllői önkormányzat, hiszen a város belvárosán keresztül jutnának el a kukásautók a lerakóba.

Csalás gyanújával nyomoz a rendőrség

Gyenge Zsolt, a Másik Oldal Ökoszociális Mozgalom egyik alapítója az Indexet arról tájékoztatta, hogy még szeptemberben csalás gyanújával feljelentést tettek a rendőrségen, a regionális hulladéklerakó ügyében, és tudomása szerint nyomozás is indult az ügyben.

Az Index rendelkezésére bocsátott feljelentés arra alapozza a csalás gyanúját, hogy egy olyan méretű önkormányzati társulás nevében pályáztak az EU-hoz támogatásra, amely a pályázatban szereplő formában sohasem létezett. Az önkormányzati társulásnak ugyanis sosem volt harmincnál több tagja, ennek ellenére kilencvenkilenc helyhatóság hulladékkezeléséről tesznek említést. Ráadásul a pályázat benyújtásakor az eredetileg kiszemelt Püspökszilágy már rég nemet mondott a beruházásra, mégis ezt a települést nevesítették, mint a beruházás helyszíne. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, ahol illetékességből landolt a feljelentés, továbbította az ügy iratait a gödöllői rendőrséghez, amely jelenleg nyomoz az ügyben.