Ez a poszt a következő Percről percre része:

A választás percről percre

Az MSZP nyerte a választások első fordulóját; a szocialisták listán és egyéniben is megverték legnagyobb riválisukat. Az SZDSZ és az MDF is bent van a parlamentben. Az SZDSZ több szavazatot kaptt, mint négy éve, Dávid Ibolya azt állítja, Gyurcsánynak és Orbánnak sem akar segíteni. Intenzív két hét várható, a két nagy párt nagygyűlést szervezett hétfőre, Budapestre. Választási hírek percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hajszálnyi közelségbe került a bejutás koalíciós partnerünk, az SZDSZ számára. Ha ők bent vannak, semmi sem állíthatja meg a demokratikus erőket! Elhárul a populizmus veszélye, kicsomagolhatjuk a bőröndöket!
  • A szocialista Simon Gábor, aki a jelek szerint képviselő lesz az első fordulóban a XVIII kerületben, az Indexnek elmondta, elkészítette kampánytervét a következő két hétre, amit – ha bejut - lehet, hogy nem is kell használnia. Egy titkot említett, húsvéti képeslapküldéssel készült, és valószínűleg nem ő az egyetlen.
  • Karcagon a szavazatok 45,76 százalékának összeszámlálása után a fideszes Varga Mihály ötven százalék fölötti eredménnyel vezet a szocialista Vadai Ágnes (42,88) előtt. Az utolsó két választáson a volt pénzügyminiszter szerzett mandátumot, 1998-ban már az első fordulóban.
  • Bíró Ica otthon, a tévé előtt követi az eseményeket, és reméli, éjfélre minden kiderül. Mint az Indexnek elmondta, reméli, hogy jó eredmény születik majd, arra azonban nem tért ki, mit tartana jónak. „Nem mondom meg, kire szavaztam, mert ez titkos, és megtartom magamnak. Nem az az ember vagyok, aki nyilvánosan kiáll jobbra vagy balra, és befolyásolni akarna másokat. Hívtak több helyre is szerepelni, de nem mentem. Tudom, hogy én, a családom és a barátaim hova állunk” – fejtette ki a lélek- és testszépítés nagyasszonya.
  • A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 13 egyéni választókerületből tízben - ezen belül mind a négy miskolci körzetben - a szocialista jelöltek vezetnek, kilencen már az első fordulóban mandátumot szerezhetnek. Nyakó István, az MSZP szóvivője viszont saját körzetében (Encs) csak a második Ódor Ferenc mögött, 78,76 százalékos feldolgozottság után a hátránya 2500 szavazat, így Ódor már az első fordulóban mandátumot szerezhet.
  • Budapest, Miskolc és a többi prolifészek padlógázzal húzza felfelé a komprádor elit koalícióját. Az SZDSZ átlépte a küszöböt, és a budapesti eredmények aligha fordítják vissza. Sűrű, sötét felhők gyűlnek a nemzet egén. Persze lesz még második forduló is.
  • Albert Györgyi Martonvásáron szavazott és baráti körben követi a fejleményeket, jelenleg a férjét várja, aki szintén ott adta le voksát. A műsorvezető ezúttal is az SZDSZ-re voksolt. „Egyszer szavaztam csak életemben a Fideszre, a rendszerváltáskor, azóta mindig az SZDSZ-re szavazok, és vállalom is nyíltan. Nagyon-nagyon-nagyon remélem, hogy bejutnak a parlamentbe” – mondta el a telefonban.
  • A Parlament caféban az IDF-esek között már el-elhangzik az a mondat, hogy bent vagyunk, de Herényi Károly azonban továbbra is úgy nyilatkozik, hogy „konzervatív, megfontolt ember nem bocsátkozik jóslatokba”. Az MDF frakcióvezetője 4,8 százalékos állásnál sem érzi magát könnyebben, mint előtte „Számítottam rá, a trendek azért uralkodnak” – kommentálta, hogy saját kerületében, Balatonföldváron úgy látszik, hogy harmadik helyen fut be. Dávid Ibolya és Csapody Miklós nem érkeztek meg. Farkas Bertalan azonban előjött a nyomáskiegyenlítő kamrából.

    Nézze meg képeinket!
  • A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Nagy Sándor Hajdúböszörményben (Hajdú-Bihar 9. körzet) csak a második a fideszes Kiss Attila mögött. Kiss Attilának 45,61, Nagy Sándornak 41,96 százaléka van 50 százalékos feldolgozottságnál.

    Észak-Békésben viszont vezet a volt MeH-államtitkár Veress József, aki 92,59 százalékos feldolgozottságnál 44,95 százalékon áll a 42,95 százalékos fideszes Vígh Ilona előtt. A feldolgozottság magas aránya miatt várható, hogy második forduló lesz.

  • Négy évvel ezelőtt Heves megyében 6:0 arányban az MSZP, Bács-Kiskunban 10:0-ra Fidesz győzött. Most Hevesben a helyzet változatlan, vagyis mind a hat választókerületben a szocialisták vezetnek, Bács-Kiskunban viszont egy helyen szépített a koalíció, Kecskeméten, szoros csatában, Szécsi Gábor polgármester vezet.
  • Lassabban melegszik a hangulat az MSZP-székház előtti sörsátor környékén, mint Semjén Zsolt. Most már elkezdtek hangosan tapsolni és csujogatni a kivetítő előtt, amikor pedig az SZDSZ átlépte az 5 százalékot, egészen erős volt a rokonszenvordítás. Töményet viszont továbbra sem adnak. A celebritásokat és a párt politikusait továbbra is kettős fedezékben tartják fogva a székház második emeletén. A téren uralkodó vélemény szerint félnek megmutatni őket, hátha mégis szopó lesz a vége.

    Nézze meg képeinket!
  • "Munkáspárt volt, van és lesz a következő időszakban is" - mondta Thürmer Gyula pártelnök sajtótájékoztatóján kevéssel 9 óra előtt. Thürmer szerint jogosak voltak a félelmek, a két nagy párt uralja majd a Parlementet, márpedig "a kétpárti parlament rosszabb, mint az egypárti parlament". Az országgyűlésben nincs "se munkás, se dolgozó, se szegény ember, van viszont egy-két naplopó" - mondta Thürmer, aki szerint az MSZP "kiszorította az összes létező baloldali gondolatot, illetve mindent megtett a baloldali gondolat lejáratására".

    "Cudar idők jönnek - mondta Thürmer. - Fel kell készülni arra, hogy Magyarországon is az utcán oldódnak meg a problémák. A tömegek szervezésében a Munkspártnak is szerepe lesz."

  • "Végleges eredményt nem tudok, de az SZDSZ biztosan parlamenti párt" - mondta a Károly körúti sátor előtt tomboló tömegnek Kuncze Gábor, a párt elnöke. Hatvanszázalékos feldolgozottságnál 5,19 százalékon áll a listás szavazáson a liberális párt. "Ez felfelé fog menni" - bíztatta híveiket Kuncze.
  • Fenyő Miklóst nem zaklatják fel a választások, telefonos megkeresésünk időpontjában épp a Racing Santander–Barcelona-focimeccset nézte. Nem volt hajlandó megmondani, hogy elment-e választani, azt meg már meg sem mertük kérdezni, hogy ha igen, kire voksolt. Mint mondta, eddig nem figyelte a választásokat, a meccs után talán ránéz az eredményekre, talán nem. Este kilenc után pár perccel döntetlenre álltak a csapatok.
  • "Dehogy voltam, hülyeség az egész - mondta Ganxsta Zoli, a népszerű rapper abbéli kérdésünkre, hogy volt-e szavazni. - Ha elmentem volna, akkor is csak a hülyeség kedvéért, vagy Thürmer Gyuszi bácsira, vagy Csurka Pistára szavaztam volna. Vagy szélsőjobb, vagy szélsőbal. Hülyeség az egész, egyik rosszabb, mint a másik."
  • Budapest 1. számú választókerületében 19 százalékos feldolgozottságnál hajszállal veri Nagy Gábor Tamás (Fidesz) Kóka János szabad demokrata gazdasági minisztert. Tíz százaléknál még Kóka vezetett.
  • A borsodi 2. választókerületben (Miskolc), ahol eddig minden választáson olyan párt jelöltje nyert, amely később kormányt alakított, Pelczné Gáll Ildikó 23,07 százalékos feldolgozottságnál mindössze 38,33 százalékot kapott, az MSZP-s Simon Gábor 53,34 százalékon áll.
  • Csurka István, a MIÉP elnöke és Kovács Dávid, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tartott a MIÉP belvárosi irodájában, a Hercegprímás utcában. Csurka István szerint „a jelenlegi feldolgozottsági szinten nem lehet tudni semmi biztosat, de úgy tűnik, a parlamenti bejutás nehézkes a Harmadik Út számára”. Csurka elképzelhetőnek tartja, hogy kétpárti parlament jön létre. A Harmadik Út feltételezett gyenge szereplését a médiumokhoz való hozzájutás egyenlőtlenségével magyarázta.

    Kovács Dávid szerint sem kapott a közmédiumokban elegendő nyilvánosságot Harmadik Út, amit egy csütörtöki OVB határozat is bizonyít. A határozat számukra a kampánycsend beállta előtt egy nappal csak „halottnak a csók”. Kovács megdöbbentőnek nevezte az SZDSZ előzetes eredményét. „Elkeserítő, hogy egy szélsőséges politikai erő programját a jelek szerint negyedmillió ember támogatja. Az a veszély áll fenn, hogy a két nagy párt szoros versenye az SZDSZ kezébe adja az ország sorsát, és így a kormányváltás lehetősége elúszni látszik” - fogalmazott.

  • A Tárki vezérigazgatója szerint az eddigi adatok szoros eredményt mutatnak a két nagy párt között, és hárompárti lesz a parlament, így a közvélemény-kutatók előrejelzései bejöttek.
  • A 176 körzetből egyedüliként a somogyi 6. választókerületben, Nagyatádon futhat be az első helyen a két nagypárttól független jelölt: Gyenesei István, a megyei közgyűlés elnöke a szavazatok több mint 80 százalékos feldolgozottsága után az élen áll, a szavazatok közel 39 százalékával. A második a Fidesz jelöltje 33, a harmadik az MSZP-s induló 24 százalékkal.

    Somogyban a megyeszékhely két körzetében vezet két szocialista miniszter, Lamperth Mónika várhatóan mandátumot is szerez, de 75 százalékos feldolgozottság mellett csak 51 százalékon áll. Kolber István a megyeszékhely másik körzetében 48,9 százalékon áll, a feldolgozottság itt már 93 százalékos.

    Siófokon 92 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Gruber Attila 50 százalék közeli eredménnyel vezet, és Fidesz jelölt áll az élen két másik somogyi körzetben.
  • Most már mi is hajszálra vagyunk a diadaltól, és a kitűnő Szekeres Imre is vezet! Ez azt jelenti nekem, hogy Gyurcsány Ferenc még a jobboldali szavazókat is jobban képviseli, mint a Fidesz.
  • Körmenden, Sárváron és Kőszegen is kilencven százalék körüli illetve fölötti feldolgozottságnál ötven százalék feletti, azaz mandátumot jelentő szavazataránnyal áll az élen Fideszes jelölt. Szombathely 2. körzetében vezet a polgári köröket koordináló Hende Csaba, de csak 47 százalékkal, a szavazatok 65 százaléka alapján. A város 1. számú körzetében az MSZP támogatásával induló SZDSZ-es Hankó Faragó Miklós ötven százalék feletti eredménnyel áll az élen, de itt csak a szavaztok 15 százalékát összesítették még.
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Gyurcsány-kormány két tagja is megmérettette magát. A tiszavasvári körzetben 71,18 százalékos feldolgozottságnál Juhász Ferenc honvédelmi miniszter 51,93 százalékkal vezet a 42,73 százalékos Karakó László (Fidesz-KDNP)előtt, így akár mandátumot is szerezhet.

    A nyírbátori körzetben 71,42 százalékos feldolgozottságnál Veres János pénzügyminiszter 50,53 százalékkal vezet a 44,29 százalékos Simon Miklós (Fidesz-KDNP) előtt, így akár ő is bejuthat az első fordulóban.

  • A választási központban a tévéket figyelik, és a többség úgy látja, az MDF bejut a parlamentbe, mert a budapesti eredmények még csak most jönnek be. Egyre lanyhul a lelkesedés, a vezérkar sehol, Várhegyi Attila bukkant fel egy pillanatra, de elpárolgott. Sokan azt mondják, majd a második fordulóban minden kiderül.

    Nézze meg képeinket!
  • Budapest V. kerületében Rogán Antal vezet, de nincs sok esélye az egyéni mandátum megszerzésére. 38 százalékához képest a szocialista Steiner Pálnak 33 százaléka van, viszont az SZDSZ-es Pető Iván is összegyűjtött 25 százalékot. Akár máris kezdődhetnek az egyeztetések arról, ki lépjen vissza, hogy a másik megverhesse Rogánt a második körben.
  • „Én ezt megjósoltam a blogomban” - nyilatkozta az Indexnek Csepeli György az SZDSZ parlamenti bejutásának pillanatában. Csepeli egyedül gondolta úgy, hogy a nyagy részvétel kedvez a pártjának. Az államtitkár szerint az MDF meglepően jó szereplése ellenére sem fog bejutni. Az interjú végén külön üdvözölte az Indexet, de tényleg.
  • A Köztársaság téren az eddigi legnagyobb feltűnést a Szekeres Imre állítólagos autóját meggyalázó Bazsó–Winkler-páros (Totalcar) keltette. Amióta az SZDSZ átlépte az 5 százalékot, a sörsátorból gyakran hallatszik csujogatás, és sportszerű, európai értelemben vett szociáldemokrata hörgés. A fideszes Semjén Zsolt nyilatkozatakor – a tévében közvetítették – direkte búúúztak. Akár még buli is kerekedhet ebből, bár tömegek egyelőre még mindig nem gyülekeznek a Köztársaság téri kutyaszarok között.
  • Anettka az MDF-re szavazott, és arra számít, hogy a párt bejut a parlamentbe, tudtuk meg a Budapest TV űrhajósjelölt-műsorvezetőnőjétől. Sajnos ennél többet is megtudtunk, konkrétan azt, hogy a tévében szadomazo hangulatú bőrszerkókat favorizáló médiaszemélyiség jelenleg férjével együtt anyaszült meztelenül nézi a tévét, és közben pasziánszozik. „Nem a férjemmel, egyedül pasziánszozok. Ez egy magányos műfaj” – mondta Anettka.
  • Az eredmények 64 százalékos feldolgozottsága mellett úgy néz ki, a 32-ből 14 fővárosi választókerületben nem lesz szükség második fordulóra. Ezek mindegyikében szocialista jelölt vezet több mint 50 százalékos teljesítménnyel, köztük olyanok, mint Hiller István pártelnök, Kiss Péter és Csizmár Gábor miniszterek.
  • Csornán, Győr-Sopron ötödik választókörzetében biztos befutónak látszik Áder János. A Fidesz frakcióvezetője a szavaztok 95 százalékos feldolgozottságánál 56 százalékkal vezet, az MSZP jelöltjét csak a választók 30 százaléka támogatta.

    A megye hét körzetéből összesen ötben vezet a Fidesz, Csorna mellett Győr egyik körzetében és Kapuváron is várhatatóan első fordulós győzelmet aratnak.