Auguszta
-3 °C
2 °C

Módosították a választási törvényt

2004.10.18. 18:30
Az Országgyűlés hétfőn módosította a választási eljárási törvényt: a parlament átmeneti szabályozást vezet be a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok voksolására. A mostani változtatás alapján az időközi parlamenti választáson a külképviseletekre a jelöltet állító jelölő szervezetek, valamint a független jelöltek külképviseletenként és jelölő szervezetenként (független jelöltenként) egy-egy megfigyelőt bízhatnak meg. Novemberben két időközi választás lesz, a kórházprivatizációról szóló népszavazást december 5-ére írták ki; ezeken a voksolásokon már leadhatók külföldről a szavazatok.
A 312 igen szavazattal, 17 ellenében, egy tartózkodással elfogadott módosítás megteremti a lehetőségét annak, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is részt vehessenek a 2005. december 31. előttre kitűzött országos népszavazáson és időközi parlamenti választáson.

Átmeneti szabályozással válik lehetővé az Országgyűlés hétfői döntésével, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is részt vehessenek a 2005. december 31. előttre kitűzött országos népszavazáson és időközi parlamenti választáson.

A választási eljárásról szóló törvény módosításának előzményeként az Alkotmánybíróság szeptemberben határozatban fogalmazta meg: alkotmányellenes helyzet alakult ki azzal, hogy az Országgyűlés nem rögzítette törvényben, miként élhetnek választójogukkal a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok, így vált kérdésessé a novemberi időközi parlamenti választásokon való részvételük.

A mostani változtatás alapján az időközi parlamenti választáson - az európai parlamenti választáshoz hasonló módon - a külképviseletekre a jelöltet állító jelölő szervezetek, valamint a független jelöltek külképviseletenként és jelölő szervezetenként (független jelöltenként) egy-egy megfigyelőt bízhatnak meg.

Országos népszavazás esetében a választási eljárásról szóló törvény korábbi szabályozása marad érvényben, vagyis a kezdeményezést benyújtók egy közös megbízottat, a kezdeményezés benyújtásában részt nem vevő, de országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok egy-egy megbízottat küldhetnek a külképviseletekre.

A módosítás rögzíti, hogy a választáson külképviseleti választási iroda is működik, amely az Európai Parlament tagjainak 2004. évi választására megbízott vezetőből és tagokból áll. Az Országos Választási Iroda vezetője ugyanakkor új vezetőt és tagot bízhat meg, illetve a megbízást visszavonhatja.

A külképviseleti választási iroda a leadott szavazatokat - akárcsak az EP-választáson - a lezárt urnákban juttatja el az Országos Választási Irodához. Az urnáknak az időközi parlamenti választás első fordulója esetén a magyarországi szavazás előtti 3. nap 24 óráig kell megérkezniük, országos népszavazás és időközi országgyűlési választás második fordulója esetén pedig a magyarországi szavazást követő 4. nap 24 óráig.